30.09.2019

Nova frekvenca z Ajdo Stino Turek / TradEtno z Zingelci

V ponedeljek, 30. septembra ter torek, 1. oktobra 2019 se bo muzikologinja Nina Novak pogovarjala z jazz pevko Ajdo Stino Turek ter ljudskim godcem Marinom Kranjcem.

Press info

Nova frekvenca / TradEtno

Ponedeljek, 30. september 2019 ob 19. 30, Knjižnica Otona Župančiča - Ljubljana (Mediateka)

Pričenja nova izdaja cikla večerov Nova frekvenca, na kateri se bo muzikologinja Nina Novak pogovarjala z berkleejevo diplomantko Ajda Stina Turek. Pogovor bo tekel o omejenih možnostih vokalistk in vokalistov, o ameriški tekmovalnosti, avtorskemu ustvarjanju in še čem.

Pogovoru sledi koncert!

»... Večjo pozornost vzbuja pevkina sposobnost sledenja besedilom, njena premišljena raba pavz ter vokalnih in drugih efektov, ki ustvarjajo dramatičnost in napetost. Kljub mladosti zveni zrelo in izkušeno, zdi se skoraj, kot da tragedije skladb postajajo njene lastne.« (Nina Novak, Odzven)

Zasedba: Ajda Stina Turek, vokal; Marko Čepak Maki, kitara; Vid Ušeničnik, tolkala.


Torek, 1. oktober 2019 ob 19. 30, Hostel Celica - Ljubljana (Slovenska restavracija)

TradEtno
je cikel štirih dogodkov v okviru katerih se bomo srečevali s priznanimi glasbeniki, ki poustvarjajo ljudsko glasbo na različne načine, bodisi v okviru žanra preporodne glasbe ali pa ljudsko glasbo združujejo z modernimi pristopi in avtorsko glasbo. Dogodki se v prvem delu osredotočajo na pogovore z glasbeniki, zaradi česar poslušalci lahko drugi del večera, kjer se isti glasbeniki predstavijo s krajšim koncertom, glasbo zares razumejo in jo tudi ponotranjijo. Z glasbeniki se bo pogovarjala muzikologinja Nina Novak.

Na prvem večeru se bo predstavila skupina Zingelci. Zingelci godejo v tipični godčevski zasedbi severne , oziroma slovenske Istre. Izvajajo najbolj značilne ljudske plesne motive iz tega področja kot so: šaltin, mafrina, šete paši, do paši, mazurka, cotić in druge. Zingelci se trudijo, da bi zveneli "po starem", torej, da bi ljudsko glasbo iz Istre izvajali na čim bolj izvoren način, tako, kot so jo podedovali od ljudskih godcev s katerimi je Marino Kranjac, ki je tudi mentor skupine, dolga leta godel in katerih prakso je raziskoval. Nina in Marino bosta spregovorila o popularizaciji ljudske glasbe, ohranjanju glasbene dediščine, različnih vplivih, ki jih je bila deležna istrska glasba, povezovanju glasbe in plesa ter še marsičem. Iskrivemu pogovoru sledi koncert, ob katerem vam bo gotovo zaigralo srce!

Sledil bo tudi tradicionalni Celični jam z Les Poissons Voyageurs - francosko-kanadska skupina, ki od leta 2008 potuje po svetu in se vsake toliko ustavi tudi na odru Hostla Celica, kjer poskrbi za nepozabno vzdušje.

Nova frekvenca
TradEtno