11.02.2019

Nova frekvenca z Juretom Puklom

V četrtek, 14. februarja ob 19.30 uri, bo v Knjižnici Otona Župančiča potekala Nova frekvenca s jazz saksofonistom in komponistom Juretom Puklom.

Press info

Nova frekvenca z Juretom Puklom

Tudi v tretji sezoni cikla večerov Nova frekvenca: glasbeni pogovor v živo Nina Novak gosti avtorje najvidnejših jazzovskih izdaj preteklega leta skupaj z njimi  razmišlja o kulturi, umetnosti, glasbi, življenju, družbi ter svetu.

Leta 2015 je Jure Pukl, mednarodno uveljavljen saksofonist in komponist, obenem umetniški vodja Kreativne Jazz Klinike v Velenju, ki je svoj dom našel v New Yorku, prejel nagrado Prešernovega sklada, lani pa je v sodelovanju z Melisso Aldana izdal album Doubtless, za katerega kot v večini prejšnjih primerov prejema odlične kritike s strani vodilnih jazzovskih glasil po vsem svetu. Gre za glasbenika, ki je za jazz navdušil in spodbudil številne mlade ustvarjalce, katerim predstavlja vzor.

O tem, zakaj se je po dolgih letih potovanj odločil preseliti v meko jazzovske glasbe, po kateri poti se mu je uspelo mednarodno uveljaviti in o polemiki, ali v Sloveniji sploh obstaja jazz, bo spregovoril v pogovoru z Nino Novak, muzikologinjo, kritičarko in glasbeno publicistko, sicer ustanoviteljico portala Jazzetna.

Pogovoru sledi koncert Jure Pukl tria.

»Osrednja karakteristika tega projekta je torej brez dvoma dvojina. In to ne le v smislu, da se inštrumentalna sekcija deli na solista in spremljevalca ali da imamo podvojen inštrument, ki je nosilec melodičnega materiala, temveč prav tako v tem, da se igra odvija na dveh nivojih, čeprav ju pogosto dojemamo kot enega samega. Saksofonista se medsebojno nenehno dopolnjujeta, zapeljujeta, oddaljujeta, približujeta in se podpirata, kar dela igro živahno razgibano.« (Nina Novak, Odzven)