20.12.2021

Nova frekvenca zadnjič v znanem formatu

V ponedeljek, 20. decembra 2021 ob 19.30 se zaključuje peta sezona Nove frekvence, na kateri gostijo saksofonista, dirigenta in aranžerja Tadeja Tomšiča. S tem večerom se cikel Nova frekvenca poslavlja od znanega formata, saj bomo tekom prihodnjega, jubilejnega leta postregli z nekoliko posebnim programom.

Press Info

Tadej Tomšič
Foto: Jože Požrl

Tudi zadnji večer pete sezone Nove frekvence in obenem zadnji večer v že znanem formatu bo potekal v obliki facebook prenosa. Na njem gostijo enega od dveh stalnih dirigentov in aranžerjev Big Banda RTV Slovenija ter aktivnega saksofonista Tadeja Tomšiča.

Tadej Tomšič je s svojo zasedbo Tadej Tomšič Institution izdal album izvirnih aranžmajev zimzelenih skladb, ki so jih interpretirali različni vokalisti, predvsem pa vokalistke. Gre za Orion saksofon, o katerem je Nina Novak, univerzitetno diplomirana muzikologinja, kritičarka in glasbena publicistka ter urednica, sicer gostiteljica večera, v kritiki za Odzven zapisala: »Na splošno vse različice že znanih skladb opravičujejo svojo vseprisotnost celo po preteku pol stoletja, hkrati pa zvenijo dovolj sodobno, da bi znale pritegniti tudi tiste, ki se raje kot v preteklost ozirajo v prihodnost. Tadej Tomšič je z izbranimi glasbeniki več kot dobro opravil zadano nalogo in s strastnim pristopom, s katerim zaokroža vsebinsko naravnanost te izdaje, združil obe vlogi, ki jima je profesionalno zavezan že več kot dve desetletji
 


O Tadeju Tomšiču:

Leta 1997 je bil član Evropskega jazzovskega orkestra pod vodstvom Jožeta Privška, leto zatem pa je postal član Big Banda RTV Slovenija kot saksofonist in klarinetist, s katerim je sodeloval že prej. Šest let zatem je postal eden od dveh njegovih stalnih dirigentov in aranžerjev, leta 2010 pa mu je bilo zaupano vodenje orkestra, v katerem je kariero tudi pričel. Zaradi tega, ker je bila celotna zamisel o Evropskem jazzovskem orkestru Privškova, je ob tem čutil toliko večjo odgovornost.

Vendar njegovo glasbeno udejstvovanje ni vezano le na big bande, še manj na edini profesionalni jazzovski orkester pri nas. Prav tako aktiven je z lastno zasedbo Tadej Tomšič Institution, s katero je lani izdal album Orion saksofon, pravkar pa čaka na izid novega, avtorskega albuma. Ob tem se zadnja leta posveča delovanju v rodnem kraju, kar se mu je tudi obrestovalo, saj gre za letošnjega prejemnika občinske nagrade Kočevje za posebne kulturne dosežke.

V okviru Nove frekvence se bo med drugim spomnil sodelovanja z Jožetom Privškom in spregovoril o dirigiranju ter aranžiranju, razkril pa bo tudi, kje črpa navdih za kreativne zamisli.

Po predlogi pogovorov, izvedenih v okviru Nove frekvence, ki poteka vsak tretji ponedeljek v mesecu v mediateki Knjižnice Otona Župančiča, bo izšla monografija izbranih jazzovskih ustvarjalcev, ki zaznamujejo in so zaznamovali slovenski glasbeni prostor.

Nova frekvenca: Tadej Tomšič