26.03.2014

Nove izdaje ZKP RTV SLO

Založba ZKP RTV Slovenija, je 10. februarja predstavila nove glasbene izdaje. Letno založniško zbirko zaokroža 11 CD plošč, ki jih zaznamuje žanrska raznovrstnost s posnetki renesančne, baročne in klasicistične glasbe, slovenske in tuje sodobne ustvarjalnosti ter jazza.

Maia Juvanc

Tiskovna konferenca ob novih izdajah ZKP RTV Slovenija. Na sliki odgovorna urednica založbe Mojca Menart in violinist Žiga Brank. (Foto: Darko Koren)
Foto: Darko Koren

Založba ZKP RTV Slovenija, je 10. februarja v Veliki sejni sobi RTV Slovenija predstavila nove glasbene izdaje. Letno založniško zbirko zaokroža 11 CD plošč (izdanih leta 2013/14), ki jih zaznamuje žanrska raznovrstnost s posnetki renesančne, baročne in klasicistične glasbe, slovenske in tuje sodobne ustvarjalnosti ter jazza. Zbirka posnetkov slovenskih in tujih ansamblov in zborov ter priznanih glasbenikov ponuja tudi pomembne utrinke s festivala SEVIQC Brežice. Tri plošče so posvečene tako slovenski kot mednarodni zborovski sceni. Za najmlajša ušesa je poskrbljeno z dvojno ploščo pravljic z glasbeno spremljavo za lahko noč.

Založba je sicer z manjšo bero letošnjih izdaj izpolnila svoje poslanstvo, ki ga deli z RTV Slovenija – z založništvom postavlja v ospredje predvsem ustvarjalnost slovenskih kulturnih ustanov, čeprav to dejavnost otežuje zakonodaja, kot je poudarila odgovorna urednica založbe Mojca Menart, »saj so glasbene izdaje v Sloveniji, ne glede na zvrst, obdavčene z najvišjo stopnjo DDV (drugače kot pri knjigah). Nekdaj so bile izdaje, ki so bile prepoznane po kulturni in izobraževalni vrednosti, obdavčene z nižjo stopnjo prometnega davka«.

Založba z novo bero plošč usmerja žaromete v glasbeno dejavnost tako šele uveljavljajočih se kot tudi že mednarodno priznanih slovenskih glasbenikov ter osvetljuje mednarodno glasbeno sceno. Med mlajšimi talenti, ki jih je podprla ZKP, je nagrajenka Evropskega združenja učiteljev klavirja, inovativna pianistka Kaja Draksler, ki se z BadBooshBandom predstavlja na jazzovski plošči The Best Of. Na področju klasične glasbe si violinist Žiga Brank utira pot z virtuoznim violinizmom, ki ga terjajo skladbe znamenitega belgijskega violinista in skladatelja Eugèna Ysaÿeja. Starejšo glasbeno avtoriteto zastopa plošča z arhivskimi posnetki klavirskih skladb Debussyja, Ravela in Fauréja v izvedbi pianista Janka Šetinca.

Ansambelsko poustvarjalnost na področju klasične glasbe zajemajo novejši posnetki s plošče kvarteta za flavto in godalni trio ter plošči kitarskega dua z Jerkom Novakom in Žarkom Ignjatovićem. Redke Mozartove komorne kompozicije, posvečene flavti, edine štiri kvartete za flavto, violino, violo in violončelo, so posneli leta 2011 v izvedbi solo flavtista Slovenske filharmonije Mateja Grahka in članov Komornega godalnega kvarteta Slovenske filharmonije s koncertnim mojstrom Miranom Kolblom, violistko Majo Rome in violončelistom Igorjem Škerjancem. Na plošči z naslovom Les deux amis (Dva prijatelja) nas občutena igra Jerka Novaka in Žarka Ignjatovića z uravnoteženim izborom melodičnih skladb, nastalih v različnih glasbenih tradicijah, popelje v glasbeni svet klasične kitaristike. Plošča zajema glasbo angleškega skladatelja Williama Lawesa iz 17. stoletja, francoski glasbeni idiom v skladbah Jacquesa Iberta ter bolj temperamentne ritme italijanske glasbe Maria Gangija.
Tudi posnetke v živo s koncertov lanskoletnega festivala SEVIQC Brežice 2013 zaznamuje žanrska raznolikost. Ploščo odlikujejo nastopi pomembnih mednarodnih ansamblov za zgodnjo glasbo, kot so Orkester Barocca di Bologna, Nour Ensemble in Accentus Austria, ki so pripravili zanimiv izbor skladb, nastalih v prepletu evropske dvorne glasbe s prvinami ljudske, turške in perzijske glasbe.
Izdaje zborovske glasbe izpostavljajo tri pomembne tradicije: mednarodno zborovsko tekmovanje, akademsko zborovstvo ter slovensko mladinsko petje. Mednarodno zborovsko sceno predstavlja plošča 24. tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope – EGP, ki je 22. aprila lani združilo zbore sveta v Mariboru. Izbor najboljših posnetkov s tekmovanja vsebuje reprezentativne skladbe različnih kultur v profesionalni izvedbi ukrajinskega, švedskega, japonskega in filipinskega zbora. APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani se dokazuje s posnetki z raznih tekmovanj in koncertov z zanimivim programom zahtevnih zborovskih kompozicij pomembnih starejših in sodobnih mednarodnih skladateljev Francisa Poulenca, Heinricha Schütza, Alfreda Schnittkeja, Arva Pärta in Tadeje Vulc. Mladinsko zborovsko tradicijo nadaljuje Mladinski in pevski zbor Glasbene šole Koper, ki na plošči z naslovom Pesmi na dlani izvaja tako liturgično kot posvetno glasbo sodobnih slovenskih skladateljev, med katerimi so Uroš Rojko, Ambrož Čopi in Lojze Lebič.

Izbiro božične tematike za ploščo z naslovom Božična zgodba ZKP utemeljuje s krizo današnjega časa, ko se izgublja prvotni pomen tradicionalnih dogodkov in praznikov. Krščanski pomen praznika izpostavlja skrbno izbran program, ki ga tvorijo predvsem slovenske božične pesmi z arhivskih posnetkov. Ljudske melodije, povezane z božičnim časom, izvajajo Simfonični orkester in zbori RTV Slovenija, Slovenski oktet, Ljubljanski oktet, Oktet Deseti brat ter priznana glasbenika baritonist Marcos Fink in mezzosopranistka Bernarda Fink.

Novo zbirko ZKP zaokroža dvojna plošča, ki je namenjena otroškim ušesom. Lahko noč, otroci! je zbirka 17 radijskih pravljic, izbranih na natečaju leta 2012 za istoimenski radijski program. Izdelek vsebuje knjižico z vsemi zgodbicami, ki jih je ilustriral Igor Ribič. Glasbo v ozadju tvorijo odlomki skladb Josepha Haydna, Niccola Paganinija, Igorja Leonardija, Milka Lazarja in drugih slovenskih avtorjev z arhivskih posnetkov RTV Slovenija.