04.06.2018

Novinarska konferenca ob predstavitvi nove kompilacije Klasika Slovenia, 2. del

SIGIC, ZKP RTV Slovenija in Radio ARS vabijo na novinarsko konferenco ob izdaji nove kompilacije slovenske simfonične glasbe.

SIGIC

Klasika Slovenia 2
Foto: Eda Pavletič

SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center, ZKP RTV Slovenija in Radio Slovenija - Program ARS vas vabijo na novinarsko konferenco ob izdaji kompilacije Klasika Slovenia: Skladbe za orkester, 2. del, ki bo potekala v sredo, 6. junija 2018, ob 13. uri v prostorih SIGIC-a oziroma v Kogojevi dvorani Društva slovenskih skladateljev (Trg francoske revolucije 6, Ljubljana).
Vabljena vsa zainteresirana javnost!

Z letom 2011 je SIGIC začel izdajati pregledne kompilacijske zgoščenke, s katerimi predstavlja aktualne glasbene presežke v posameznih glasbenih žanrih. Prva v vrsti je bila zgoščenka Jazz Slovenia 2011, sledile pa so ji Etno Slovenia 2011Eksperiment SloveniaKlasika Slovenia, Jazz Slovenia 2015: Čas za improvizacijo. Sedaj se jim pridružuje nova bera aktualne slovenske produkcije iz polja world music (glasbe sveta) in sorodnih glasbenih usmeritev. 
Naj poudarimo, da je bila zgoščenka že v maju letos predstavljena na sejmu Calssical:NEXT v Rotterdamu na Nizozemskem, ki velja za enega od ključnih aktualnih vozlišč strokovne publike iz področja resne glasbe.

Dodatna pojasnila bomo z veseljem podali na samem dogodku, kjer se nam bodo v pogovoru pridružili: selektor skladb in pisec spremljevalnega eseja dr. Gregor Pompe, vodja založniške dejavnosti pri ZKP RTV Slovenija Mojca Menart, muzikologinja Maia Juvanc in mag. Matej Venier, odgovorni urednik Programa ARS Radia Slovenija.

--

Sicer pa kompilacija ponuja posnetke zgodovinsko pomembnih in vplivnih glasbenih del slovenskih skladateljev, ki so v medvojnem in povojnem obdobju črpali iz novih svetovnih glasbenih tokov, s čimer so ključno zaznamovali slovensko umetnostno glasbo.

Izbor posnetkov, med katerimi so tudi taki, ki so prvič javno objavljeni, ponuja vpogled onkraj "železnega repertoarja" v iskanja novih estetskih izhodišč 20. stoletja. Kompilacija razgrinja rdečo nit od obdobja glasbene moderne do modernizma in spogledovanja s postmoderno. Izbrane skladbe, nastale med letoma 1927 in 1992, predstavljajo tektonske premike v glasbeni estetiki, ki so odpirali nova poglavja na področju domače klasične glasbe. Zato kompilacija osvetljuje razvoj ključnih glasbenih osebnosti, ki so se s svojo ustvarjalnostjo odzivale na prebujanje slovenske politične samostojnosti ter na raznovrstnost sodobnih kompozicijskih tehnik evropskega prostora. Zgoščenka zajema pomembne prelomnice, simfonične presežke po izboru dr. Gregorja Pompeta, ki so jih ustvarili skladatelji Marij Kogoj, Demetrij Žebre, Slavko Osterc, Lojze Lebič, Primož Ramovš, Jakob Jež, Uroš Rojko in Vinko Globokar, izvedli pa Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija in Komorni orkester RTV Ljubljana.

Kot dirigenti so na plošči predstavljeni Uroš Lajovic, En Šao, Anton Nanut, Stanislav Macura, Samo Hubad, Lior Šambadal, Marko Letonja in Vinko Globokar, kot solista pa Marjana Lipovšek in Vladimir Horvat.

Dr. Gregor Pompe je v uvodnih vrsticah spremljevalnega eseja pojasnil: »Skladbe na pričujočem dvojnem albumu so nadgradnja izbora z zgoščenke Klasika Slovenia: Skladbe za orkester, 1 del. Če je prvi del prinesel izstopajoče skladbe iz 'železnega' repertoarja slovenskih simfoničnih del, torej skladbe, ki so največkrat na sporedu in so zaradi svojega večinoma tradicionalnega glasbenega jezika tudi najdostopnejše, potem prinaša nadaljevanje predvsem prelamljanje s to tradicijo in vzpostavljanje novih paradigem.«