17.10.2017

Novinarska konferenca ob predstavitvi nove kompilacije

SIGIC vabi na novinarsko konferenco ob izdaji nove kompilacije iz žanrskega polja "world music" Uglaševanje v svet: Slovenija.

SIGIC

Uglaševanje v svet: Slovenija

SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center vas vabi na novinarsko konferenco ob izdaji kompilacije Uglaševanje v svet: Slovenija / Tuning into the World: Slovenia, ki bo potekala v sredo, 18. oktobra 2017, ob 12. uri v prostorih SIGIC-a oziroma v Kogojevi dvorani Društva slovenskih skladateljev (Trg francoske revolucije 6, Ljubljana).
Vabljena vsa zainteresirana javnost!

Z letom 2011 je SIGIC začel izdajati pregledne kompilacijske zgoščenke, s katerimi predstavlja aktualne glasbene presežke v posameznih glasbenih žanrih. Prva v vrsti je bila zgoščenka Jazz Slovenia 2011, sledile pa so ji Etno Slovenia 2011Eksperiment SloveniaKlasika Slovenia in Jazz Slovenia 2015: Čas za improvizacijo. Sedaj se jim pridružuje nova bera aktualne slovenske produkcije iz polja world music (glasbe sveta) in sorodnih glasbenih usmeritev. 
Naj poudarimo, da bo zgoščenka že konec meseca predstavljena na sejmu Womex 2017, ki je največje in najpomembnejše zbirališče te strokovne scene in bo letos potekal v Katovicah na Poljskem.

Dodatna pojasnila bomo z veseljem podali na samem dogodku v pogovoru s članoma izbirne komisije: priznano glasbeno publicistko in raziskovalko Katarino Juvančič ter Rokom Koširjem, dolgoletnim sodelavcem festivala Druga godba. Na pogovoru bosta sodelovala tudi glasbenika Rudi Bučar in Samo Kutin iz zasedbe Širom.

Izdaja Uglaševanje v svet: Slovenija / Tuning into the World: Slovenia je svojevrstno nadaljevanje kompilacije Etno Slovenia 2011. Pripravljalci kompilacije so na njej poskušali zajeti drobec ustvarjalnosti in predstaviti nekatere izmed najpomembnejših ter najbolj zanimivih "world music" izvajalcev, komponistov in aranžerjev, ki so s svojim delom v obdobju 2015-2017 ključno zaznamovali tovrstno sceno v Sloveniji.

Izbor skladb, posnetih v zadnjih treh letih in izmed katerih jih je kar nekaj prvič javno objavljenih, je opravila izbirna komisija priznanih poznavalcev tovrstne scene: kantavtorka, glasbena publicistka in raziskovalka Katarina Juvančič, raziskovalec in predavatelj na oddelku za Etnologijo in kulturno antropologijo Miha Kozorog ter dolgoletni sodelavec festivala Druga godba Rok Košir. Kriterija za izbor za uvrstitev na kompilacijo sta bila predvsem aktualnost in kvaliteta, zato so uvrščene skladbe žanrsko in razpoloženjsko zelo raznolike oz. kot je v svoji uvodni besedi zapisala Katarina Juvančič: »Pričujoča kompilacija predstavlja in proslavlja sveža ter vznemirljiva poglavja uglaševanja s svetom in glasbami sveta, napisana v zadnjih nekaj letih, zato v tem pisanem večžanrskem naboru nismo mogli zaobjeti vseh pomembnih in uveljavljajočih se protagonistov/k. Pa vendar se lahko ob tej priložnosti pobliže seznanimo z nekaterimi od tistih, ki so v zadnjem času zbudili zanimanje domače in mednarodne javnosti bodisi zaradi zanimivih sodelovanj, žanrskih spajanj in združevanj bodisi zaradi ustvarjanja novih glasbenih stilov.«

Na zgoščenki je tako moč prisluhniti glasbenim presežkom, ki so jih ustvarili glasbeniki oziroma zasedbe: Magnifico, Rudi Bučar & Marko Črnčec (Churnchetz), Katalena, Katja Šulc, Goran Bojčevski Quartet, Zamee, Vlado Kreslin, Vasko Atanasovski feat. Jehan Barbur, Darla Smoking, Janez Dovč, Klarisa Jovanović & Della Segodba, Mateja Gorjup, Drajnarjuva vampa, Bakalina, Silvana Paletti in Širom.

»Podobno kot semena so tudi domorodne glasbe sveta dragocena shramba, nekakšna  »genetska banka« ustvarjalne domiselnosti in raznolikosti umetniških izražanj, hkrati pa nosijo potencial novega življenja, ki vzklije, kadar se stvari postavijo na pravo mesto. Godbe, ki črpajo iz bogate zakladnice glasbenih tradicij, a so hkrati vsajene v popularne glasbene idiome 20. in 21. stoletja, predstavljajo takšna kaleča semena, ki pripovedujejo stoletne zgodbe izgube, oživitve, upora in sprememb. Mnoga med njimi uspevajo tudi na tukajšnjih tleh. Za to priložnost smo zbrali nekaj najzanimivejših sort.«

Spremna knjižica h kompilacijski zgoščenki Uglaševanje v svet: Slovenija 

Več o možnosti nakupa izveste tukaj.