11.09.2020

Novomeška pomlad

26. septembra 2020 bo minilo natanko sto let, odkar je skupina mladih novomeških umetnikov skupaj z gosti izpeljala enodnevno umetniško dejanje, ki je pomenilo preobrat tako umetnosti kot dotedanjega življenja. Novo mesto je prebudila 1. pokrajinska umetniška razstava, ki je v slovensko kulturno zgodovino zapisana kot novomeška pomlad.

Press Info

Novomeška pomlad: Kaj imajo skupnega Rihard Jakopič, Božidar Jakac, Miran Jarc, Anton Podbevšek, Marjan Mušič in Leon Štukelj?

Razstava je potekala v Windischerjevem salonu v novomeški Kandiji pod pokroviteljstvom slikarja Riharda Jakopiča, na njej pa je sodelovalo deset avtorjev: Rihard Jakopič, Božidar Jakac, Marjan Mušič, France Zupan, Ivan Čargo, Jože Cvelbar, Zdenko Skalicky, Franjo Ančik, Boris Grad in Ferdo Avsec, skupaj s 337 likovnimi deli. Odprtje je istega dne spremljal tudi koncert Marija Kogoja na gradu Kamen ter literarni večer Mirana Jarca in Antona Podbevška v Narodnem domu. Enkratnemu dejanju je nato sledilo še več lokalnih dogodkov, novembra pa ponovitev razstave v Ljubljani.

Novomeška pomlad je pred stotimi leti zamisel o novi umetnosti in razmislek o človeku po prvi svetovni vojni združila v gibanje, kulturno-umetniški podvig, ki je takrat močno razburkal slovenski kulturni prostor, kasneje pa postal temelj slovenske avantgardne umetnosti.

Ob jubileju novomeške pomladi je Mestna občina Novo mesto razglasila tematsko leto 100 let novomeške pomladi, v sklopu katerega se bo zvrstilo nemalo dogodkov. Partnerji tematskega leta so Dolenjski muzej, Anton Podbevšek Teater, Zavod Novo mesto, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, ki bo tematsko leto tudi koordinirala, ter druge organizacije, delujoče na področju Mestne občine Novo mesto.

Petek, 11. september 2020

ob 11. uri, Glavni trg - Novo mesto
Festival urbanega dogajanja

ob 20. uri, avla KC Janeza Trdine - Novo mesto
1. Festival nove novomeške glasbe: Martina Mravinec trio in Tretji kanu

Sobota, 12. september 2020

ob 20. uri, avla KC Janeza Trdine - Novo mesto
1. Festival nove novomeške glasbe: Domen Brodarič, Nina Suljić in Sandra Erpe trio

Četrtek, 17. september 2020


ob 20 uri, KC Janeza Trdine - Novo mesto
Muzika eklektika in izven: Ana Čop, glas & Thilo Seevers, klavir

Petek, 18. september 2020


ob 20. uri, Grad Grm - Novo mesto
1. Festival nove novomeške glasbe: Generator in Dubzilla


Celoten program 100 letnice novomeške pomladi