11.10.2016

Obeta se bogata sezona Društva slovenskih skladateljev

O novi sezoni so spregovorili Nenad Firšt, Peter Kopač, Nina Šenk in Pavel Mihelčič.

Tanja Benedik

Peter Kopač, Nenad Firšt, Nina Šenk, Pavel Mihelčič,
Foto: Tanja Benedik

66 novitet članov DSS (od tega 33 v Koncertnem ateljeju, 21 v Noči slovenskih skladateljev, 10 v ciklu Slovenski skladatelji mladim in 2 na festivalu UNICUM). 29 dogodkov (od tega 21 koncertov, 5 pogovorov s skladatelji in 3 okrogle mize). 166 del slovenskih skladateljev (86 v okviru rednih akcij DSS in približno 80 na jubilejnem koncertu 4. 12.). Tako bi lahko na kratko povzeli aktivnosti Društva slovenskih skladateljev v novi sezoni, ki se je pravzaprav že začela.

Društvo združuje 118 članov, njegov namen pa je skrb za ustvarjanje nove slovenske glasbe, izdaja notnih edicij in nosilcev zvoka, pravna zaščita, zastopanje in promocija članov, zastopanje tujih založb, organiziranje koncertov in sodelovanje s sorodnimi ustanovami po svetu.

Koncertni atelje DSS oblikuje Nina Šenk. Prvi koncert je bil že septembra, pred kratkim smo slišali izvrsten koncert Boštjana Gombača in Luke Juharta, v prihodnje pa bodo nastopili še Jan Gričar na saksofonu, Aleš Klančar na trobenti, Zbor SF, Nadežda Tokareva na violini, Natalia Morozova na klavirju, Nadja Drakslar Petrač na klarinetu, Andrej Petrač na violončelu, Tomaž Petrač na klavirju ter kitarist Mak Grgič. Cikel ponuja širok repertoar slovenskih skladateljev in njihove krstne izvedbe ter skrbi za izvedbe del mlajše generacije skladateljev. Najkakovostnejše skladbe založba Edicije DSS natisne, posname jih Radio Slovenija.

Niti Noči slovenskih skladateljev drži v rokah Peter Kopač. Marca bosta v sodelovanju z 32. Slovenskimi glasbenimi dnevi zazvenela dva koncerta. Na razpis se lahko prijavi vsak član DSS; tokrat so izbrani avtorji Blaženka Arnič Lemež, Vladimir Batista, David Beovič, Pavel Dolenc, Nenad Firšt, Robert Kamplet, Tina Mauko, Marko Mihevc, Igor Štuhec in Helena Vidic za prvi koncert ter Blaženka Arnič Lemež, Nejc Bečan, Bojan Glavina za drugi koncert. Poleg teh bodo zvedena še dela Tošia Hosokave, Uroša Rojka in Alojza Srebotnjaka.

S koncerti cikla Slovenski skladatelji mladim želi DSS mladim približati sodobno slovensko glasbo. Tokrat bodo v izvedbi NOVA filharmonije v Novi Gorici zvenele skladbe Corrada Rojaca, Adija Daneva, Andreja Missona in Marjana Mozeticha, medtem ko bo v Ljubljani Orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom Simona Krečiča odigral novitete Dušana Bavdka, Tomaža Burkata, Nenada Firšta, Bojana Glavine, Roberta Kampleta, Marka Mihevca in Žige Staniča.

Mednarodni koncerti dopolnjujejo koncertno dejavnost doma s koncerti na referenčnih tujih koncertnih odrih. Založba Edicije DSS se redno predstavlja na Frankfurtskem glasbenem sejmu, predstavniki društva pa aktivno sodelujejo na srečanjih in generalnih skupščinah najpomembnejših mednarodnih združenj. Tako je DSS letos že gostil generalno skupščino Evropskega združenja skladateljev in tekstopiscev (ECSA), v okviru katerega so izvedli tri koncerte. Na dveh sta Big Band in Simfonični orkester naše radijske hiše izvedla skladbe, ki jih je izbrala mednarodna žirija ECSA.

Festival Unicum, ki ga snuje Pavel Mihelčič, prinaša šest koncertov, na katerih bomo med ostalimi slišali skladbe mladih študentov kompozicije, ki so se že dokazali s svojim delom. Izvajalci bodo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Ansambel MD7, Orkester slovenske vojske, Trobilni ansambel Akademije za glasbo v Ljubljani, nova generacija ljubljanske glasbene akademije in Ansambel STOP s solisti SSKGG. Kar trije koncerti bodo v rokah mladih ženskih dirigentk.

V peti sezoni cikla Pogovori s skladatelji se bo Sonja Kralj Bervar pogovarjala s Tomažem Svetetom, Juretom Robežnikom, Brino Jež Brezavšček, Nano Forte in Ambrožem Čopijem.

V tretjo sezono se preveša cikel Okrogla miza, tudi letos v sodelovanju s Slovenskim glasbenoinformacijskim centrom ‒ SIGIC, JSKD, Glasbeno mladino Slovenije in Slovenskim muzikološkim društvom.

Zaključek praznovanj 70. obletnice DSS bo 4. in 5. decembra, ko bodo na maratonskem koncertu v sodelovanju s Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana zazvenela dela kar petinosemdesetih članov DSS.