12.06.2016

Obletnica, zdaj pa dalje

Koncertna poslovalnica je ob jubileju predstavila abonmaje Orkestrskega in Komornega cikla ter Cikla za mlade.

Jaša Lorenčič

Tiskovna konferenca Narodnega doma Maribor
Foto: Jaša Lorenčič

V ozadju so že ... vadili, na glas. Dinamična, sodobna, markantna dela skladatelja Vita Žuraja so pospremila tiskovno konferenco. Primerno za petkov slavnostni koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor, ki obeležuje 70. obletnico mariborske Koncertne poslovalnice. Še prej, v četrtek, 9. junija, so v dvorani Union predstavili abonmaje Orkestrskega in Komornega cikla ter Cikla za mlade 2016/17.

»Sedemdesetletnica pomeni več kot zgolj številko, to je najstarejša tovrstna koncertna poslovalnica ne samo v Sloveniji, temveč na področju celotne nekdanje Jugoslavije,« je uvodoma povedala Barbara Švrljuga Hergovich, umetniški vodja Koncertne poslovalnice v dvorani Union, kjer je postavljena ena od dveh razstav Tadeje Kristovič, Odtisi glasbe. O drugi, Maribor, prestolnica glasbe, ki je na ogled na Trgu Leona Štuklja, smo pisali tukaj.

»Gre za ustanovo z dolgo tradicijo. To v povprečju pomeni štirideset koncertov na leto, kar priča o tem, da je mesto zelo kulturno in glasbeno razvito. Poleg tega da je v vsej svoji zgodovini vedno ponujala vrhunske koncerte, največkrat tudi izjemnih mednarodnih glasbenikov, je po drugi strani imela tudi zelo povezovalno vlogo v mestu – je lokalna gonilna sila,« je dodala Barbara Švrljuga Hergovich. Predstavila je pester in vsebinski, precej debel zbornik ob 70-letnici poslovalnice. »Med brskanjem po arhivih smo se spraševali, kaj danes Koncertna poslovalnica daje temu mestu, kaj pomenijo koncerti klasične glasbe v Mariboru. Gregor Pompe in Katarina Šter sta razmišljala o raznolikosti glasbe. Zakaj so koncertni dogodki v informacijski dobi vsedosegljivega enega klika še vedno živi in sodobni in zakaj nimajo nič skupnega z obiskom muzeja. Obujamo spomine soustvarjalcev, Marjeta Čurman je popisala leta zanosa, pogledali smo v izbor vrhuncev 70-ih let.«

Toda Koncertna poslovalnica je pogledala tudi v novo sezono. »Še enkrat dokazujemo, da smo podkovani in prisotni z dobrim razlogom. Vredno je priti v Maribor, to je kontekst, ki ga imamo in kakršen se spodobi za pomembno srednjeevropsko glasbeno središče. V obeh ciklih – Komornem in Orkestrskem – je program raznolik, še bolj posrečeno zvezdniški, nekoliko bolj atraktiven za najširši krog poslušalcev.«

Orkestrski cikel bo odprlo gostovanje enega najprepoznavnejših švicarskih orkestrov, Orkestra italijanske Švice (21. oktober). Ob izteku leta 2016 bodo v Mariboru ponovno gostili orkester Slovenske filharmonije, ki bo z deli Marka Mihevca, Bernharda Romberga in Ludwiga van Beethovna 6. decembra zaključil slavnostno leto; dirigiral bo Uroš Lajovic, nastopil pa bo Martin Michael Kofler, solo flavtist münchenskih filharmonikov. Prišel bo tudi Kraljevi filharmonični orkester iz Liverpoola (10. februar), ki se ponaša z naslovom najstarejšega še delujočega orkestra; dirigent bo markantni Vasilij Petrenko, solist na violončelu bo Kian Soltani. 24. aprila pride Jeruzalemski simfonični orkester, ki nam bo podal vpogled v to, kakšno je širše glasbeno življenje Izraela; dirigiral bo Florian Krumpöck, ki bo Mariboru prvič predstavil Deveto simfonijo Gustava Mahlerja. Cikel bo 5. maja zaključil orkester Akademije za staro glasbo iz Berlina.

Komorni cikel bo odprl Aleksander Milošev, ki bo, tako napovedujejo v Koncertni poslovalnici, 5. oktobra ob spremljavi Lovra Pogorelića dokazal, da se violinistom res godi krivica. 19. novembra bo Maribor obiskal Dunajski ansambel violončel 5 + 1 s priredbami klasičnih in popularnih skladb. Aprila se v dvorano Union vrača godalni kvartet z Nove Zelandije, zaključek sezone pa bo 30. maja obiskovalce popeljal na novo lokacijo, v prenovljeno Minoritsko cerkev, kjer bo nastopil Ansambel Phoenix iz Münchna z Joelom Frederiksenom, enim redkih sodobnih pevcev, ki se spremljajo z lutnjo; slišali bomo Vilinskega viteza – balade in plese iz renesančne Anglije.

»Cikel za mlade je namenjen kulturnemu izobraževanju mladega občinstva, tretje triade osnovnošolcev. Želimo jim predstaviti koncerte, ki predvidevajo aktivno sodelovanje občinstva in dopolnjujejo redni šolski učni program,« je pojasnila Tina Vihar, producentka Cikla za mlade, v katerem želijo v mladih prebuditi zanimanje za pisano paleto glasbenih zvrsti. »Peljemo jih od prvih zvokov, ki jih je ustvaril človek, h klasični glasbi in do sodobnih popularnih zvrsti, ki jih izvajajo akademsko izobraženi glasbeniki. Če želimo pripeljati mlade in jih obdržati, jim moramo ponuditi prepotrebno predznanje. Že od leta 2006 izvajamo predstavo Od tišine do glasbe avtorjev Jureta Ivanušiča in Marka VezoviškaMladi bodo 10. novembra spoznali tango nuevo v izvedbi FUNtanga, 23. marca pa bo Duo Limonium popotoval Od baroka do Brazilije. Peto, zaključno predstavo bodo pripravili profesorji in dijaki Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška, v njej pa se bodo komični prizori prepletali s skladbami iz muzikalov in filmsko glasbo.