17.06.2021

Odprte so prijave na delavnico Jazzinty

Mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty že 21 let poteka v Novem mestu. Predstavlja enega večjih mednarodnih festivalov v JV Sloveniji in osrednje neformalno izobraževalno središče na področju jazzovske glasbe v srednji Evropi.

SIGIC

Jazzinty

Delavnica Jazzinty je intenzivno enotedensko glasbeno izobraževanje, odprto za vse, ki jih zanimata improvizacija in jazz, in to ne glede na inštrument ali predznanje. Delavnice se vsako leto udeleži do 100 udeležencev, ki prihajajo iz vseh evropskih držav, iz ZDA in celo Indonezije, Koreje ter Afrike. Na delavnici poučuje do 10 mednarodnih mentorjev, priznanih glasbenikov in pedagogov. Delavnica je namenjena vsem, brez omejitev glede nivoja glasbene izobrazbe. Delavnico spremlja tudi jazzovski festival, ki s koncerti v popoldanskih in večernih urah napolni različna prizorišča Novega mesta ter mestu prinaša metropolitansko vzdušje in kreativno energijo. Jazzinty poteka vsako leto tretji teden v avgustu.

Bistvene značilnosti delavnice:

Programe oblikujejo in vodijo sistematično izbrani mentorji, mednarodno uveljavljeni glasbeni pedagogi in aktivni glasbeniki, ki prihajajo iz različnih evropskih glasbenih akademij.

Strnjen, enotedenski pedagoški program na najvišjem nivoju, ki poteka od osnovne, napredne in vse do profesionalne diferenciacije, s poudarkom na individualnem delu in stimulaciji osebnega glasbenega izraza.

Udeleženci imajo edinstveno možnost glasbenega ustvarjanja v mednarodnih combo zasedbah, ki jih mentorji na podlagi avdicij ustvarijo na delavnici. Muziciranje z glasbenimi kolegi iz celega sveta je neprecenljiva izkušnja za mlade glasbenike.

Skozi sproščena, neformalna srečanja je možna gradnja mostov in kontaktov med mentorji, študenti in zainteresirano strokovno javnostjo, ki se udeležuje delavnic in ostalih dogodkov. Tako je Jazzinty pogosto temelj za nastanek novih glasbenih projektov, mednarodnih sodelovanj ali prva informacija za študij jazza v tujini.

Jazzinty odlikuje 20 let organizacijske tradicije, ki se kaže v dosledno izvedenih pedagoških programih, koncertnih dogodkih in v profesionalni infrastrukturi ter tehničnih kapacitetah.

Mentorji:

petje - Zvezdana Novaković
klavir - Vasil Hadžimanov
kitara - Samo Šalamon
trobenta - Tomaž Gajšt
saksofon - Boštjan Simon
kontrabas / el. bas - Robert Jukič
bobni - Kristijan Krajnčan
uvod v kompozicijo - Dré A. Hočevar
spoznavanje jazza - Ana Čop

PRIJAVNICA - Prijave so odprte do 2. avgusta 2021 (14 dni pred začetkom delavnice). 

Ob najavi prijave na delavnico smo spregovorili z umetniškim vodjo delavnice in festivala ter jazzovskim basistom Domnom Bohtetom.

Po dvajsetih letih dela pri festivalu Jazzinty se je poslovil Jure Dolinar. Kakšna je bila njegova vloga in pomen njegovega dela?

Jure Dolinar
je bil kot eden od začetnikov Jazzintyja zelo pomemben člen pri mednarodni uveljavitvi celotne produkcije, prehoda iz lokalnega na mednarodno in organizacijo mnogih nepozabnih koncertov in mentorstev iz sveta jazz legend. V zadnjih letih je tudi izučil novo organizacijsko ekipo, katere del sem tudi sam, da nadaljuje in dodatno nadgradi njegovo delo in projekt nadaljuje v prihodnosti.

Katere so novosti letošnjega festivala?

Letošnja delavnica in festival se zopet osredotočata na lokalno, domače in kreativno. Vsi mentorji delavnice (razen klavirskega mentorja Vasila Hadžimanova) tako prihajajo iz Slovenije in so se z Jazzintyjem  srečali že v preteklosti - kot bivši udeleženci ali nastopajoči na festivalu. S tem Jazzinty letos sklene nekakšen krog, ki je nastal v zadnjih 20. letih in poudari svoj pomen v slovenskem glasbenem prostoru - izobraževanje in mreženje mladih glasbenikov, ki je privedlo do tega, da je večina slovenske jazzovske scene v svoji karieri stopila v stik z Jazzintyjem.

Pri letošnjem festivalu je poudarek na mladih slovenskih avtorjih, ki so v preteklem letu ali letu 2020 izdali avtorski material. Gre za podporo mladi umetniški platformi, ki je v zadnjem obdobju zelo zapostavljena, mi pa jim na festivalu ponudimo možnost predstavitve avtorskega projekta, ki je medijsko, promocijsko, tehnično in infrastrukturno podprt z naše strani (Zavoda Novo mesto).

Pri letošnjem festivalu je poudarek na mladih slovenskih avtorjih, ki so v preteklem letu ali letu 2020 izdali avtorski material. Gre za podporo mladi umetniški platformi, ki je v zadnjem obdobju zelo zapostavljena, mi pa jim na festivalu ponudimo možnost predstavitve avtorskega projekta, ki je medijsko, promocijsko, tehnično in infrastrukturno podprt z naše strani (Zavoda Novo mesto). Letos bodo na festivalu predstavljeni vokalisti, protagonisti novega vala slovenske jazzovske platforme, ki vključujejo vokalni izraz in liriko, ki odraža duh časa v katerem smo se znašli. S tem želimo opozoriti tudi na pomen besedil, ki predstavljajo ogledalo generacije in družbe.

Kot že vrsto let doslej ste tudi letos izbrali kvalitetne mentorje. Kako je potekal izbor?

Mentorski izbor je letos potekal po enakem principu, kot pred 2 leti, z eno izjemo - osredotočili smo se na lokalno sceno. Glede selekcije mentorjev si z Ano Čop deliva vizijo, da na delavnico povabimo avtorje, ki so pedagoško močni, kreativni, inovativni in najvidnejši predstavniki svojih generacij. Vsak mentor Jazzintyju pusti svoj pečat in pripomore k celotni skupni podobi delavnice. Letošnji nabor mentorjev izvrstno sovpada s tematiko festivala - ljudsko, domače, kreativno, lirično in obenem zaznamuje preporod, ki ga je doživela produkcija Jazzinty.

Poudaril bi, da je naša delavnica prva v tem delu Evrope, ki bo po leto in pol trajajočem premoru celotno produkcijo izvedla v živo. Zaradi tega predstavlja edinstveno priložnost za vse potencialne udeležence, da se delavnice udeležijo in se ponovno vrnejo v izobraževanje v živo in ne na daljavo ali preko spleta. Tudi festival bo predstavljal edinstveno priložnost za zainteresirano javnost, glede na to, da bo šlo za premierne koncerte (če ne v Sloveniji pa vsaj v Novem mestu) mladih glasbenikov, ki bodo krojili prihodnost slovenske (jazzovske) glasbene scene.

Poudaril bi, da je naša delavnica prva v tem delu Evrope, ki bo po leto in pol trajajočem premoru celotno produkcijo izvedla v živo. Zaradi tega predstavlja edinstveno priložnost za vse potencialne udeležence, da se delavnice udeležijo in se ponovno vrnejo v izobraževanje v živo in ne na daljavo ali preko spleta. Tudi festival bo predstavljal edinstveno priložnost za zainteresirano javnost, glede na to, da bo šlo za premierne koncerte (če ne v Sloveniji pa vsaj v Novem mestu) mladih glasbenikov, ki bodo krojili prihodnost slovenske (jazzovske) glasbene scene.