19.10.2020

Odzvenov Singlomat # 1

Odzven je na Facebooku vpeljal rubriko Singlomat, v kateri predstavlja aktualno domačo glasbo. S SINGLOMATOM # 1 širimo to rubriko na YouTube in ponujamo mesečne sežetke domače ustvarjalnosti.

Luka Zagoričnik

SINGLOMAT # 1

V okviru spletne glasbene revije Odzven se trudimo ažurno spremljati, predstavljati, promovirati, podpirati in predvsem reflektirati domače glasbeno ustvarjanje v vseh njegovih razsežnostih in žanrskih odtenkih. K temu spada tudi spremljanje aktualne produkcije, in to ne zgolj z recenziranjem albumov, temveč tudi z izpostavljanjem svežih pesmi. 

Slednje se zdi še pomembnejše v današnjih negotovih časih, v katerih so se razmere na glasbenem trgu močno zaostrile in neposredno vplivajo na samo ustvarjalnost, na možnosti rednega koncertiranja, na socialni položaj glasbenic in glasbenikov, promotorjev, tehnikov, založnikov, menedžerjev, agencij in glasbenih novinarjev. Poleg tega so v nevarnosti javne inštitucije, številni zavodi, kulturna društva in mladinski centri, klubska scena, ploščarne, koncertne dvorane in prireditveni prostori, skratka celotna infrastruktura, ki je bistvena za ustvarjanje in vzdrževanje ter plemenitenje glasbene scene. 

Ob krčenju fizičnih prostorov ter živih fizičnih manifestiranj glasbe pa se intenzivneje širi in odpira virtualni prostor, streaming postaja nova realnost. V tem kontekstu je Odzven okrepil svojo prisotnost na družabnih omrežjih. Tudi zato je na Facebooku lansiral rubriko SINGLOMAT, v kateri dnevno in ažurno objavljamo sveže skladbe, ki odsevajo široko zasnovo našega glasbenega medija. Razpotegnjene so od aktualne pop produkcije do podtalja, od klasike, jazza, popa in elektronske glasbe do bolj eksperimentalnih zvočnih praks. Skozi SINGLOMAT se odraža predvsem dejstvo, da ustvarjalnost kljub nevzdržnim razmeram za delo in ustvarjanje ne pojenja, da je še vedno uporno, da je tukaj in zdaj, da je scena še vedno predvsem aktivna in ustvarjalna in bo takšna tudi ostala, kar nas posebno veseli. 

Pred vami je torej SINGLOMAT # 1, s katerim to rubriko s Facebooka širimo na YouTube in z njo ponujamo mesečne sežetke domače ustvarjalnosti. V prvi ediciji, ki predstavlja aktualno glasbo iz septembra in prve polovice oktobra, boste slišali hip-hop, trap, plesno in eksperimentalno elektronsko glasbo, pop, rock, punk, jazz, fusion, ambientalno glasbo, indie rock, sodobno klasično glasbo, folk, etno in kantavtorstvo ter še marsikaj vmes. V raznolikem kalejdoskopu boste poslušali skladbe in gledali videospote ustvarjalcev in ustvarjalk Better, Mi2, Koala Voice, .čunfa, Tomaž Hostnik, Metalsteel, Lifecutter, Stalkerr, Tretji kanu, Rudi Bučar, Tschimy, m o r v e r n, Etceteral, Omar Naber, VAZZ, .travnik, Dreamwalk, Bogunov, Pijammies, Mito in še koga. 

Idealni soundtrack za prihajajoče zaklenjene dneve si lahko ogledate in poslušate tukaj: