24.11.2016

Ohranjanje, grajenje in širjenje skupnosti Radia Študent

Zavod Radio Študent danes, 25. novembra, prireja vsemetelkovski žur, s katerim zaganja večno donacijsko kampanjo, ki ima letos enostaven koncept: širjenje alternative.

Dušan Mijanović

ŠiriRŠ

Razloge za zagon trajne donacijske kampanje Radia Študent in njen koncept so v torek, 22. novembra, na tiskovni konferenci v prostorih Zavoda Radio Študent predstavili direktor Zavoda Radio Študent Tomaž Zaniuk, odgovorni urednik Zavoda Radio Študent Jernej Kaluža, vodja finančno-administrativne službe Zavoda Radio Študent Robert Mohorič, vodja ekonomsko-propagandne službe Zavoda Radio Študent Ana Kandare in koordinator programa vsemetelkovskega benefita ŠiriRŠ Jaka Berger.

Zavod Radio Študent je ta čas eden od dveh študentskih programov posebnega pomena v državi. »Zavod Radio Študent v povprečju ustvari več kot 16 ur izvirnega avtorskega programa lastne produkcije na dan, za kar na mesečni ravni skrbi več kot 230 rednih sodelavcev (študentov, avtorjev, samozaposlenih v kulturi idr.),« je povedal direktor Zavoda Radio Študent, ki se je dotaknil tudi zelo pomembne teme: sistem državnega sofinanciranja, ki bo v skladu z osnutkom druge verzije besedila Strategije Republike Slovenije na področju medijev za obdobje 2017–2025, ne bo v ničemer razrešil težav Zavoda Radio Študent, saj druga verzija strategije po novem temelji na novih vsebinah in novinarskem delu, kar pomeni, da se v nobenem primeru proračunskih sredstev ne bo smelo namenjati za financiranje vsebin, ki so že sestavni del posameznega medija. »Program Radia Študent je namenjen specifičnemu segmentu občinstva, v širšem evropskem prostoru pa takšne medijske organizacije uvrščajo v t. i. tretji medijski sektor nepridobitnih študentskih in skupnostnih radijskih ter televizijskih programov, o katerem pa tudi v drugi verziji besedila Strategije Republike Slovenije na področju medijev za obdobje 2017–2025 ni ne duha ne sluha,« je v pisnem odzivu Zavoda Radio Študent na drugo verzijo strategije zapisal direktor Tomaž Zaniuk.

Delovanje Radia Študent v letu 2016 je zelo široko in razvejano, sega od medijske produkcije študentskega programa posebnega pomena, usposabljanj za programske sodelavce RŠ vseh petih uredništev, vključno z novoustanovljeno Znanstveno redakcijo, in obeh programskih služb spikerjev in tehnikov, do glasbene produkcije RŠ v okviru Festivala Tresk, Klubskega maratona in studijskih koncertov Afterparty. Radio Študent je aktiven tudi na področju človekovih pravic: sodeluje v mednarodni raziskavi in kampanji boja proti sovražnemu govoru, ustvarja specifične medijske vsebine, posvečene etničnim manjšinam, ter poroča o delovanju Evropskega parlamenta.

Realnost financ Zavoda Radio Študent je predstavil Robert Mohorič. »Od kampanje leta 2013 do danes smo ohranili in razvijali dva elementa, to so donacije iz dohodnine, ki jih zberemo že okoli 5.000 EUR letno, in dobrodelni koncerti, na katerih zberemo okoli 20.000 EUR,« je vodja finančno-administrativne službe Zavoda Radio Študent predočil sliko dodatnega financiranja, ki ima prav tako pomembno vlogo pri izvedbi kakovostnega izobraževanja, širjenja fonotečne zbirke ter zagona nove mobilne aplikacije.

Radio Študent je pretočna izobraževalna institucija, ki vsako leto v svoje vrste sprejme nove sodelavce in sodelavke. Tudi s pomočjo donacij bo Radio Študent poskrbel za vključevanje novih kadrov in njihovo izobrazbo, saj je izobraževanje mladih generacij bodočih soustvarjalcev slovenske medijske krajine dolgotrajno in zahtevno delo. Radio Študent je zelo ponosen na dobro založeno fonoteko; del njenih magnetofonskih trakov predstavljajo originalni studijski in živi posnetki številnih pomembnih slovenskih ter tujih bendov, kot so Pankrti, Laibach, Borghesia, Begnagrad, Amebix, Sun Ra in drugi. »Širitev fonotečne zbirke predstavlja osnovno gibalo glasbenega izraza Radia Študent, ki ostaja edina radijska postaja, ki še vrti glasbo s fizičnih nosilcev, shranjenih v fonoteki RŠ. V etru Radia Študent krojimo eno najbolj raznolikih radijskih zvočnih slik, na leto v povprečju pridobimo 800 novih albumov digitalno in približno 400 do 500 fizičnih enot. Pomagajte nam krotiti najbolj radovedna ušesa na domači grudi in širše. Podprite jih z donacijo. Širi fonoteko, ŠiriRŠ!« je s sloganom k podpori za širitev fonoteke pozval Tomaž Zaniuk. Radio Študent lahko spremljamo tudi preko družabnih omrežij, saj že nekaj časa ni več zgolj radijski medij, temveč se širi tudi po svetovnem spletu. In zato potrebuje novo aplikacijo – ne zgolj za poslušanje radijskega etra, ampak tudi za naročanje na podcaste priljubljenih oddaj, za sledenje zanimivih avtorjev ter za pregled trenutnega programa. APP mobilna aplikacija omogoča personalizirano in pregledno spremljanje programa in vsebin.

Radio Študent v petek, 25. novembra, pričenja s širjenjem svoje druge velike donacijske kampanje – ŠiriRŠ, ki je pravzaprav nadaljevanje RešiRŠ kampanje iz leta 2013. Tokratna kampanja ŠiriRŠ uvaja trajni model doniranja, s katerim želi Radio Študent vzpostaviti nov stalni vir financiranja, odvisen od poslušalk in poslušalcev, podpornic in podpornikov. »Tokrat ne rešujemo, temveč širimo oziroma rešujemo s širjenjem, saj želimo vzpostaviti četrti steber financiranja, ki bi nam omogočil, da ostanemo to, kar smo, in morda tudi postanemo to, kar še nismo. To kampanjo umeščamo v kontekst ohranjanja, širjenja in grajenja skupnosti Radia Študent in tudi širše scene, ki ji Radio Študent pripada. Želimo si, da bi ta skupnost kakor tudi širša javnost razumeli pomen in zgodovinsko vlogo Radia Študent,« je dejala Ana Kandare, vodja ekonomsko-propagandne službe. Cilj kampanje ŠiriRŠ je povečanje finančne stabilnosti Radia Študent, kar bi omogočilo še bolj odločno zasledovanje razvojnih potencialov, v katere bodo z idejami vključeni tudi uporabniki. Vse donatorke in donatorji bodo soustvarjali prihodnost Radia Študent. Povabljeni bodo, da podelijo mnenja in predloge glede delovanja radia. »Radio Študent želi s skupnostjo vzpostaviti dvosmerno komunikacijo. Želimo, da vsako oddano donacijo spremlja oddano mnenje. Uredništvo Radia Študent bo vsako mnenje skrbno preučilo in skušalo nanj odgovoriti, posamezne res dobre predloge bomo poskušali implementirati. V decembru bo vsak petek ob 12.00 potekala oddaja Javno pismo, kjer bodo poslušalci vabljeni, da v živo v eter komentirajo različne aspekte delovanja radia. Novost, ki se obeta v kratkem, je tudi nova programska shema 2017, v kateri vas bodo presenetile številne nove oddaje tako s področja glasbe kot tudi s področja kulture, politike, univerze in znanosti,« je načrte za naslednje leto razkril odgovorni urednik Kaluža. Vse informacije o načinu doniranja najdete na ŠiriRŠ.

Radio Študent se bo v okviru donacijske kampanje ŠiriRŠ širil tudi v fizični prostor, saj namerava organizirati redne dogodke v različnih prostorih po Ljubljani, kot so Pritličje, Trubarjeva hiša literature, Metelkova, Tovarna Rog, Tobačna ... Že v petek, 25. novembra, bodo v vseh metelkovskih klubih gostovala prizorišča lokalnih skupnosti (MIKK, Murska Sobota; Trainstation SubArt, Kranj; Klub Baza, Ajdovščina; U.P. Inde, Koper; A.C. Argo, Izola; MKNŽ, Ilirska Bistrica; eMCe plac, Velenje; Klub Metulj, Bistrica ob Sotli; AKC Metelkova mesto in Radio Študent) s programi, ki bodo razkrivali pestrost in kvaliteto lokalnih scen. »Razlogov, da smo jih povabili v goste, je več. Mnoga izmed teh prizorišč, ki s svojo prisotnostjo že vrsto let vzpodbujajo in izumljajo nove načine delovanja in organiziranja, letos praznujejo okrogle obletnice. Mnoga izmed njih so predpogoj za vidnost lokalne produkcije, ki je pomemben del vseslovenske palete kreativnosti in novih načinov bivanja. Mnoga izmed njih so se morala (nekatera se še morajo) za svoj obstoj boriti. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je boj za tovrstne prostore pravi boj, saj je domači poligon poleg centralno lociranih prizorišč pester ravno zaradi velikega števila lokalnih prostorov, ki s svojim delovanjem skrbijo za barvito raznolikost v ponudbi ter za svež veter v dolini šentflorjanski. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da se mora za svoj obstoj in razvoj boriti tudi Radio Študent, zaradi česar tudi skušamo vzpostaviti trajni sistem financiranja s strani skupnosti, ki nas podpira,« je zaključil koordinator programa vsemetelkovskega benefita Jaka Berger ter nas povabil, da se udeležimo spremljevalnega dogodka benefita. V Tovarni Rog bo namreč ob 19. uri potekal pogovor na temo o skupni borbi za obstoj alternativnih prizorišč.

Program vsemetelkovskega benefita ŠiriRŠ, 25. november 2016:

Monokel – RŠ petek
Rolajo
Ogrevanje v RŠ petek: DJ Blaženmedženami
RŠ petek:
Zvedavo uho – DJ Zenf
Flash forward – Christian Kroupa
X – Machina – Schrauff
DJ Seansa - CИHИ

Gala hala – MIKK Murska sobota
Bandi: Eye Contact, Jinho Jinza
Rolajo: DJ GT Oblivious, Kleemar, Purgaj

Channel Zero Zero – Baza Ajdovščina/Trainstation SubArt Kranj
Bandi: Mart, Didge
Rolajo: DJ Gigi, Madamdub (Dubomb crew Maribor), Selyak (Gornja Radgona)

Jalla Jalla – U.P. Inde Koper/A.C. Argo Izola
Razstava umetnikov iz skvota Inde Koper
Band: Anti Slaughter
Rolali bodo predstavniki obalne elektronske scene.

Klub Gromka – MKNŽ Ilirska Bistrica
Bandi: Human host body, Tavžntroža, Morbid Creation
Rolajo: DJ ekipa Mknž Ilirska bistrica

Menza pri koritu – eMCe plac Velenje
Bandi: Kholn, Nakajima, Mrigo & Ghet z bandom
Rolajo: DJ ekipa eMCe Velenje

Bizarnica pri Mariči – Klub Metulj Bistrica ob Sotli
Band: Oholo
Rolajo: DJ ekipa Klub Metulj Bistrica ob Sotli

Enotna vstopnina za celotno Metelkovo!