19.10.2015

Oktober jazz

Kulturni dom Nova Gorica ob pričetku petintridesete koncertne sezone vnaša v svoj program nekaj svežine. Nova Gorica na področju jazz glasbe zaznava rahlo vrzel že dalj časa, medtem ko je na drugi strani, v Italiji, zgodba povsem drugačna, kar se vidi tudi iz zasnove festivala Oktober jazz.

Metka Sulić

Nova Gorica je zato pri organizaciji petih koncertov jazz glasbe k sodelovanju pritegnil dva soorganizatorja iz Italije, sicer dobra prijatelja, s katerima zgledno sodeluje že vrsto let.

Kulturni dom Nova Gorica ob pričetku petintridesete koncertne sezone vnaša v svoj program nekaj svežine. Nova Gorica na področju jazz glasbe zaznava rahlo vrzel že dalj časa, medtem ko je na drugi strani, v Italiji, zgodba povsem drugačna, kar se vidi tudi iz zasnove festivala Oktober jazz. Kulturni dom Nova Gorica je zato pri organizaciji petih koncertov jazz glasbe k sodelovanju pritegnil dva soorganizatorja iz Italije, sicer dobra prijatelja, s katerima zgledno sodeluje že vrsto let. Med nastopajočimi med drugim najdemo goriškega mojstra improvizirane glasbe in tolkalca Zlatka Kaučiča. Njegova skupina Kombo je festival odprla, medtem ko bo on nastopil v triu z dvema izvrstnima italijanskima izvajalcema, kontrabasistom Aresom Tavolazzijem in pianistom Brunom Cesselijem.

Odprtje je potekalo v dvorani Kulturnega doma Nova Gorica v četrtek, 15. oktobra. Kombo, ki deluje v okviru društva Zvočni izviri, je predstavil svojo zgoščenko Hramo (po briško gremo, po finsko kužek).

Drugi koncert, ki je bil v ponedeljek, 19. oktobra, je potekal v soorganizaciji s Kulturnim domom iz Gorice (Italija). Slovenski publiki na italijanskih tleh in vsem oboževalcem jazza je zapela priljubljena Mia Žnidarič, ki sta ji družbo delala pianist Steve Klink in bobnar Robert Jukič. Program je bil v znamenju del, ki so jih pripravili za oddajo Zabeljeno po ameriško.

Tretji koncert bo zopet v matični hiši. V sredo, 21. oktobra, se bo v Kulturnem domu Nova Gorica Zlatko Kaučič s triom spomnil na ustvarjanje Kennyja Wheelerja. »Leta 2002 je nastopil v Novi Gorici in Desklah. Bil je poseben skladatelj in glasbenik, znan po vsem svetu, ki je vplival na celo vrsto trobentačev. Umrl je lani 18. septembra in zapustil izjemen opus. Zgoščenke, ki jih je izdajal pri nemški založbi ECM (na primer Gnu High s Keithom Jarrethom, Davom Hollandom in Jackom de Johnetteom), so postale mejni kamni v konceptu jazz glasbe. Tega pomembnega trobentača s specifičnim načinom igranja sem spoznal leta 1983 na turneji na Portugalskem. Z njim sem posnel zgoščenko Emotional Playgrounds (1999). Trio je bil z njim večkrat na turnejah. Koncert bo nekakšen osebni poklon«, pojasnjuje Kaučič.

Sklep festivala bo potekal v soboto, 24. oktobra, in sicer z dvema koncertoma, pod katerima se s svojim partnerskim vložkom podpisuje italijanski Jazz & Wine of Peace. Mednarodno priznani jazz festival iz Krmina se s številno in zvesto publiko ter bogato zgodovino delovanja, dobrimi glasbeniki in programom kulinaričnih odkrivanj regije uvršča med najmočnejše jazz festivale na obmejnem področju Italije. Kulturnemu domu Nova Gorica je priporočil ameriškega saksofonista Oliverja Laka, ki bo tako na sobotni matineji s pričetkom ob 11. uri s svojim akustičnim triom preigraval jazz v mali dvorani kulturnega doma. Eklektična glasba, ki jo zasedba izvaja, je mešanica funka, fusiona, rocka, jazza, reggaeja in klasične glasbe ter odpira prostor vizionarskega ustvarjanja.

Zadnji koncert bo v soboto ob 17. uri v prenovljeni in na sveže odprti Vili Vipolže v Goriških Brdih. V sodobno eleganco odeti prostori dvorca bodo kot nalašč za zaključek Oktober jazza z The Jeff Ballard Triom. Ameriška zasedba, ki nosi ime po bobnarju in idejnem vodji zasedbe, izhaja iz San Francisca in tamkajšnje jazzovske tradicije. Za Ballarda je značilno neumorno odkrivanje izvirnega zvočnega izraza in posebnih zvočnih učinkov.

Vstopnice od 7 do 15 €. Več informacij na povezavi kulturnidom-ng.si ali po tel. 05 335 40 13.