03.10.2016

Serija javnih posvetov: Old boys club?

Novo serialko javnih pogovorov, ki jo v sodelovanju s SIGIC pripravlja in vodi Nikola Sekulović, bosta otvorila tandema Andrej Karoli & Blaž Gregorin (12. oktober) in Jernej Dirnbek & Dejan Radičević (16. november).

Press

Old boys club?

Kogojeva dvorana DSS, Trg francoske revolucije 6, Ljubljana

Old boys club?

Sreda, 12. oktober 2016, ob 17:00:
Andrej Karoli (Radio Slovenija) in Blaž Gregorin (PR; Siddharta, Dan D, Tabu, Menart, itd.)

Sreda, 16. november 2016, ob 17:00:
Jernej Dirnbek Dimek (Mi2) in Dejan Radičević (produkcija in posel; Neisha, Siddharta, itd.).

(foto: F. Virant / Gsus Ajax)

Glasbeni posel je hvaležna tema za pogovor. Da je nekaj narobe, se menda vidi že od daleč. Vse smo že slišali. Novih obrazov ni. Če se že pojavijo, niso nič boljši od starih. Ti pa itak branijo svoje pozicije in ne spustijo nikogar zraven. Poslušalci so naveličani. Živi zid med glasbenikom in občinstvom – organizatorji, založbe, mediji, itd. - deluje po vprašljivih merilih. Poslovni modeli so zastareli, novih na obzorju ni. Denarja tudi ne. Zadevo poslabša še zavest o vpetosti glasbenega posla v širši kontekst nepreglednih gospodarskih, političnih, tehnoloških in kulturnih sprememb. 

V tako dinamičnem sistemu je tekma težka in negotova. Kljub formulam, ki so na razpolago, so zmage redke, porazi pa vodijo v nezadovoljstvo, izgubo (samo)spoštovanja ter konflikte. Krivdo za to radi poiščemo (in najdemo) v “drugih” delih sistema. Pri tem radi spregledamo, da ne gre za “njihov”, temveč za naš sistem, ki ga sestavljamo in oblikujemo prav vsi: tisti, ki ustvarjamo, tisti, ki posredujemo in tisti, ki poslušamo. Glasbenik redno nastopa v vseh treh vlogah hkrati.

Kako v takšnem okolju sploh produktivno upravljati z dragocenimi osebnimi dobrinami, kot so čas, energija, pozornost in denar? Rešitve se mogoče skrivajo v odgovorih na temeljna vprašanja: kdo, kaj, zakaj, kje, kdaj, kako in koliko.

Na tako preprosta vprašanja je včasih najtežje odgovoriti. Zato se bo s tem izzivom spopadla skupina vplivnih in izurjenih, vendar zelo različno mislečih posameznikov. Prva dva termina v okviru seriala 10 javnih pogovorov “ena-na-ena” bodo za predstavitev svojih pogledov izrabili: 

Sreda, 12. oktober 2016, ob 17:00: 
Andrej Karoli (Radio Slovenija) in Blaž Gregorin (PR; Siddharta, Dan D, Tabu, Menart...)
 
Sreda, 16. november 2016, ob 17:00:
Jernej Dirnbek - Dimek (Mi2) in Dejan Radičević (produkcija in posel; Neisha, Siddharta...). 

Pogovore pripravlja in vodi Nikola Sekulović (Dan D, Laibach, Demolition Group).