03.06.2022

Orkester za vsak dan / glasbena delavnica za neglasbenike

Delavnica 'Orkester za vsak dan (improvizacija kot življenski princip)' se v prvi vrsti ukvarja s pristopom do bivanja, delovanja in komuniciranja. Dandanes se vedno večkrat zapiramo vase ter tako hitro pozabimo na spontanost, radovednost in igrivost. Zato je tu improvizacija!

Press info

Orkester za vsak dan / glasbena delavnica za neglasbenike

Orkester za vsak dan glasbena delavnica za neglasbenike

Mentor: Jaka Berger

Trajanje: 40 ur
Termini: po dogovoru z mentorjem
kraj izvedbe: Škofja Loka (Pri Rdeči Ostrigi), Kranj (Trainstation SubArt)
Cena: brezplačno
Prijave: mutunk.si (število mest je omejeno, prosijo za prijavo)

Na delavnici se boste spoznali s principi improviziranja v glasbi, gledališču, gibu, besedi in odnosu ter jih prenašali in umeščali v naše vsakdanje življenje ter predvsem v okolje, kjer preživimo dobršen del našega vsakdana. Pogovarjali se boste o lastnih interesih in zanimanjih ter pristopu do realizacije idej. Posvetili se boste vašemu dogajanju v življenju, iz njih izhajali ter jih poskušali reinterpretirati skozi zvočni nastop.

Predznanje s področja glasbe, gledališča, plesa ... ni potrebno.

O rekvizitih in inštrumentariju:

Pripomočki za vaje se izberejo na licu mesta in se izbirajo v korelaciji z dnevnimi aktivnostmi. Dodatni pripomočki s strani mentorja so radijski sprejemnik, tolkalo, brenkalo,...

Delavnica je v prvi vrsti namenjena ciljnim skupinam invalidov in priseljencev, vabljeni pa ste seveda prav vsi, ki bi vas naša delavnica zanimala.

O mentorju:

Jaka Berger (1980) je eden najdejavnejših, najbolj ustvarjalnih in raznolikih bobnarjev, tolkalcev, skladateljev in improvizatorjev na slovenski glasbeni krajini v zadnjih petnajstih letih. Leta 2006 je posnel prvenec za italijansko založbo Splasch Records. Od leta 2014 do danes pripravlja glasbo za prepariran komplet bobnov, s katerim redno izdaja solistična dela, ki so redno objavljana v mednarodnih publikacijah za improvizirano glasbo. V letu 2013 je bil performer gledališke uspešnice Gremo Vsi! v režiji Mareta Bulca . Redno razvija eksperimentalni projekt 'Partija' z vizualnim umetnikom Matejem Stupico ter koncertira s skupino Darla Smoking. V letu 2015 je izdal ploščo kompozicije Treatise skladatelja Corneliusa Cardewa. V letu 2016 je izvedel svoje najzahtevnejše avtorsko delo, kompozicijo za desetčlanski orkester Tentet slišnega življenskega toka. Leta 2019 je izdal solistično ploščo posvečeno skladatelju Mortonu Feldmanu, izdal ploščo z zasedbo Fresh Dust trio za britansko založbo FMR Records s pianistko Marino Džukljev in kitaristom Samom Šalamonom, ki je označena kot plošča leta 2019 po mnenju portala za improvizirano glasbo Centralala. V zadnjih letih je izvajal tolkalske in glasbeno improvizacijske delavnice ter redno inštruira tolkala. Svoje znanje in izkušnje redno dopolnjuje z različnimi glasbeniki in improvizatorji iz celega sveta, ter razširja koncept delavnic v široko kolektivno ustvarjanje na podlagi improvizacije in komunikacije.