25.05.2019

Peta edicija festivala Sem glasba, sem mesto

V 5. edicijo festivala Sem glasba, sem mesto Novomeščani vstopajo z mogočnim spektaklom Carmina Burana. Otvoritveni koncert bo danes zvečer v novomeški športni dvorani Marof.

Tanja Benedik

Sem glasba, sem mesto
Foto: Tanja Benedik

V 5. edicijo festivala Sem glasba, sem mesto Novomeščani vstopajo z mogočnim spektaklom Carmina Burana. Otvoritveni koncert bo danes zvečer (27. 5. ob 20.30) v novomeški športni dvorani Marof.

Otvoritveni koncert je bil prvotno postavljen v čudovito prenovljeno in za promet zaprto središče mesta, na Glavni trg, vendar je vreme organizatorjem prekrižalo načrte. Kantata Carmina Burana je mogočno scensko delo; na odru bodo nastopili Slovenski tolkalni projekt, Zbor Slovenske filharmonije, pianistki Jerneja Grebenšek in Kristina Arnič, sopranistka Mojca Bitenc, tenorist Martin Sušnik in baritonist Jaka Mihelač. Pod taktirko Jerice Bukovec bodo nastopili tudi mladi pevci iz treh domačih osnovnih šol (Center, Stopiče, Vavta vas) in Glasbene šole Marjana Kozine. Carl Orff je iz zbirke srednjeveških pesmi, ki jo hrani Bavarska državna knjižnica, vzel 25 pesmi različnih vsebin: pomladne, plesne in ljubezenske ter razposajene pivske pesmi. Verzi, spesnjeni v srednjeveški latinščini in deloma v stari francoščini in nemščini, ostajajo v izvirni jezikovni obliki, tako da se v njih latinščina in nemščina oziroma latinščina in francoščina združujeta v svojstveno jezikovno mešanico. 

V torek (28. 5. ob 20.00) bo v Evangelijski cerkvi Dobrega pastirja na sporedu koncert Lume v izvedbi harmonikarice in skladateljice Merime Ključo in vokalistke Jelene Milušić. Merima Ključo dela v tujini, pogosto pa se vrača v rodno Bosno in ustvarja z umetniki iz te regije. Z Jeleno Milušić sta lani posneli ploščo z desetimi ljubezenskimi pesmimi z različnih koncev sveta in petimi avtorskimi skladbami, ki temeljijo na tradicionalnih napevih iz Romunije, Hrvaške, Kosova ter sefardskih napevih. Izdelek prikazuje močno izpovedno, subtilno govorico dveh umetnic.

Kvartet Tetrakis (29. 5. ob 20.00, KC Janeza Trdine) je svoj koncert poimenoval 4 – 4 tolkalci, 4 palčke, 4 skladbe. 1 marimba in 1 zgodba (v 4 delih).

Po starogrškem prepričanju je ves svet urejen v znamenju štirice, saj je zgrajen iz 4 osnovnih prvin: ognja, vode, zemlje in zraka. Štirica kot število (skupaj s kvadratom) je eden najbolj uveljavljenih simbolov popolnosti. Prek krščanstva s štirimi evangelisti (Marko, Luka, Janez, Matej) ter simbolom križa in kvadrata je štirica vse do danes ostala simbol uravnoteženosti, trdnosti in skladnosti sveta, obenem pa je simbol človeka (4 skupine zodiakalnih znamenj: ognjena, vodna, zemeljska in zračna).

Člani zasedbe Tetrakis so v minulih letih sodelovanja ugotovili, da so v tej obliki najpopolnejši. Prilegajo se drug drugemu kot stranice kvadrata in se medsebojno dopolnjujejo. Prihajajo iz štirih različnih koncev Slovenije, delujejo v vsaj štirih različnih službah, so iz štirih različnih generacij, a jih tolkala združijo v kvartet – božanski ključ, ki vodi do popolnosti univerzuma (iz pitagorejske tradicije: tetrakis, zaporedje prvih štirih števil 1, 2, 3, 4, katerih seštevek je deset, tj. sveta dekada). Skladbe bo med seboj povezala pravljica Kakor napravi stari, je zmeraj prav Hansa Christiana Andersena, ki jo je za to priložnost posnel Jure Longyka

Koncert Tango Story (30. 5. ob 20.00, KC Janeza Trdine) prinaša zvok harmonike, ki je značilen za argentinski tango. Projekt je luč sveta ugledal v okviru EPK Maribor, zdaj pa se vrača z vrhunskimi glasbeniki, ki nas bodo popeljali od starega tanga iz gostiln in bordelov Buenos Airesa do klasičnega modernega tanga. V zgodbi plešeta Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj, nekdanja svetovna prvaka v argentinskem tangu. Pevska gostja bo Irena Yebuah Tiran, poezijo bo recitiral Peter Srpčič.

V petek (31. 5. ob 21.00) bo v Atriju Gostišča na trgu, v primeru dežja pa v KC Janeza Trdine, že tradicionalno Noč slovenskih skladateljev. Slišali bomo krstne izvedbe novih del slovenskih skladateljev za različna solistična glasbila (fagot, saksofon, harmonika).

V spremljevalnem programu bo vodeni ogled razstave o arheoloških raziskavah ob prenovi mestnega jedra (27. 5. ob 17.00, Dolenjski muzej), predavanje Trubar po Trubarju (28. 5. ob 19.00) v Evangelijski cerkvi Dobrega pastirja, glasbena delavnica (29. 5. ob 18.00, KC Janeza Trdine) na tolkalih za mlade, vožnja s splavom po Krki (30. 5. ob 18.00, Gostišče Loka) in razstava Novomeške zgodbe v kamnu (31. 5. ob 20.00, atrij Gostišča na Trgu oz. v primeru dežja KC Janeza Trdine).

30. in 31. maja bo potekalo pevsko tekmovanje, na katero se je prijavilo 31 pevcev iz osmih držav. 31. maja ob 19. uri se bodo nagrajenci predstavili na koncertu v Glasbeni šoli Marjana Kozine.