12.02.2016

Pionirka med didžejkami danes v Galeriji Mizzart

Nocoj, 12. februarja, bo v Galeriji Mizzart v AKC Metelkova mesto nastopila DJane Gaby, ki je kot ženska didžejka orala ledino na slovenski elektronski glasbeni sceni.

Dušan Mijanović

Foto: osebni arhiv DJane Gaby

Glasbena pot DJane Gaby se je pričela pred 24 leti, v času, ko termin DJane še ni bil v veljavi. Že kot najstnica je skupaj z Urošem Umekom začela vaditi na gramofonih.

»Uroš mi je omogočil, da sem raziskala tehniko ter tako sem uspela najti svoj lasten način izražanja. Kmalu sva začela organizirati prve rave zabave po različnih klubskih prizoriščih v Ljubljani. Seveda zame sprva ni bilo najbolj z rožami postlano, saj sem se morala dokazati, želela sem, da me vabijo zaradi znanja in ne zato, ker sem ženska, katerih tako rekoč ni bilo na slovenski elektronski sceni. Ponosna sem, da sem bila prva slovenska ženska DJ-ka in zasadila svoja semena v slovenski elektronski glasbeni sceni. Leta so minevala in podzvrsti rave-a so se začele ločevati na techno, progressivo, trance… Mene pa je že od samega začetka privlačila atmosferična melodična energija v glasbi, tako, da sem na koncu pristala v trance oz. psytrance glasbi.«

Gaby je trance gibanje popularizirala tudi z vodenjem psytrance oddaje na Radiu Študent ter preko svoje organizacije World of Trance s katero je prirejala trance zabave po Sloveniji. Kmalu pa je zadeva prerasla in glasbena pot jo je zanesla v tujino.

» Pot me je ponesla onkraj meja, kariera me je popeljala po celem svetu, saj sem nastopala na največjih trance festivalih, kot so Boom, Ozora, Glade, Fusion, Sonica, Vuuv, Rainbow Serpent in mnogih drugih v Avstraliji, Aziji, južni Afriki, severni, srednji Ameriki in celotni Evropi.»

Gaby sodeluje z mnogimi založbam, kot so Ovnimoon rec., Digital Nature, Yellow Sunshine Explosion»Posebej bi pa omenila svojo redno izdajo kompilacije s toplim melodičnim 'uplifting' trance-om z imenom Healing Lights. Trenutno delam na četrti ediciji, ki bo izdana na že omenjeni Ovnimoon založbi »

Poleg glasbenega ustvarjanja jo zanimajo tudi terapevtski učinki zvoka.

»Glasba kot vibracija ima veliki vpliv na človekovo razpoloženje, občutke in stanje, zato prirejam delavnice zdravljenja z zvokom. Mnogo obiskovalcev mojih glasbenih nastopov mi pravi, da sem se skozi glasbo dotaknila njihovih src, kar je tudi moj namen. Zame je najbolj pomembno, da je glasba tista 'droga', ki nas spravi v transcendentno stanje, za kar pa ne potrebujemo nobenih dodatnih mamil ali poživil.«

Poleg DJane Gaby, ki bo med 2.00 - 4.00 jutranjo uro izvedla razgiban atmosferičen energetski polet, bodo v Galeriji Mizzart nastopili tudi Zvuk, Damec in Tiann.

DJane Gaby 'uplifting' trance set si lahko ogledate tukaj.