11.09.2023

Plečnik In A-cappella

Med 20. septembrom in 18. oktobrom (enkrat tedensko) bo v Ljubljani potekal že tradicionalni koncertni cikel Plečnik In A-cappella v katerem se dopolnjujeta vokalna glasba in arhitektura mojstra Plečnika, ki je bila predlani vpisana na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine.

Press Info

Plečnik In A-cappella

Letošnji cikel koncertov Plečnik In A-cappella bo v sredo, 20. septembra na Čevljarskem mostu v Stari Ljubljani otvorila zasedba Jazzva. Koncert je zamišljen kot sproščena otvoritev cikla na nenavadni lokaciji. Na drugem koncertu, ki bo v sredo, 27. septembra v atriju NUK-a, bo nastopil Mešani pevski zbor Obala Koper pod taktirko Andreja Makorja. V četrtek, 5. oktobra bo v cerkvi Sv. Frančiška Asiškega v Šiški potekal koncert Odmev preteklosti v izvedbi Komornega zbora Glasbene matice Ljubljana pod umetniškim vodstvo Sebastjana Vrhovnika. Komorni zbor Megaron bo pod vodstvom Damijana Močnika nastopil v cerkvi sv. Cirila in Metoda na Bežigradu v sredo, 11. oktobra. Cikel Plečnik in a-cappella bo letos zaključil Komorni zbor Ave, ki bo v sredo, 18. oktobra, nastopil v Veliki čitalnici NUK-a.

Sreda, 20. septembra 2023 ob 17. uri, Čevljarski most - Ljubljana
Jazzva
Umetniška vodja: Jasna Žitnik

Jazzva je v svet vokalne glasbe vstopila že pred več kot desetletjem. Na poti raziskovanja človeškega glasu piše nove zgodbe, išče harmonije in se igra z različnimi barvami in učinki. Njihov repertoar sestavljajo pesmi najrazličnejših žanrov: od popa, rocka in jazza do aranžmajev ljudskih pesmi. Pri tem sodelujejo z odličnimi aranžerji, ki poskrbijo za uresničitev vseh njihovih malih norih idej. Svoje ambicije Jazzva uresničuje s koncertiranjem, organiziranjem koncertov, snemanjem ter udeležbo na festivalih. Leta 2019 so zasedli 3. mesto na mednarodnem tekmovanju Evropski zbor v Göteborgu na Švedskem.

Sreda, 27. septembra 2023 ob 20.30, NUK - Ljubljana
Mešani pevski zbor Obala Koper
Dirigent: Andrej Makor                       

Mešani pevski zbor Obala Koper je nastal na pobudo zborovodje Mirka Slosarja leta 1977 ter združil mlade primorske pevce v novo, ambiciozno zasedbo. Zbor je od takrat vodilo več zborovodij (Walter Lo Nigro, Ambrož Čopi, Maja Cilenšek, Sebastjan Vrhovnik), v svoje peto desetletje pa se je odpravil skupaj z novim umetniškim vodjo, priznanim skladateljem in zborovodjem Andrejem Makorjem. Zbor je dobitnik 12 zlatih plaket z državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru in številnih nagrad ter priznanj z mednarodnih tekmovanj (mdr. 1. nagrade tekmovanja CorAmare v Italiji leta 2019, velike nagrade in treh zlatih plaket z mednarodnega tekmovanja Musica Eterna Roma leta 2023). Mešani pevski zbor Obala Koper je pomemben promotor kulturnega utripa na Primorskem, saj z organizacijo številnih koncertov, natečajev za zborovske skladbe ter mojstrskih tečajev dirigiranja s priznanimi dirigenti krepi in poglablja vlogo zborovskega petja. Je tudi gostitelj Mednarodnega zborovskega festivala Koper, ki že tradicionalno poteka v Kopru.

Četrtek, 5. oktobra 2023 ob 20.30, Cerkev sv. Frančiška Asiškega - Ljubljana
Komorni zbor Glasbene matice Ljubljana
Umetniški vodja: Sebastjan Vrhovnik
Sodeluje: Mateja Bajt, kljunaste flavte

Komorni zbor Glasbene matice Ljubljana sestavljajo pevci, ki sodelujejo pri projektu Gallus – evropski skladatelj. Gre za večplastno zasnovan projekt, s katerim želi Glasbena matica spodbuditi programsko raznovrstnost, zastopanost širšega repertoarja del Iacobusa Handla Gallusa ter s pomočjo vrhunskih, mednarodno priznanih strokovnjakov zainteresirani javnosti omogočiti širok in odprt dostop do védenja o tem skladatelju, njegovem delu ter izvajalskih praksah druge polovice 16. stoletja. Komorni zbor, ki ustvarja pod umetniškim vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika, bo v naslednjih letih oživil glasbeno dediščino Gallusa in njegovih evropskih sodobnikov ter jo predstavil tako slovenski kot mednarodni javnosti. Tokratni spored "Odmev preteklosti" se ukvarja s fenomenom odmeva, ki so ga skladatelji v zgodovini glasbe uporabili na najrazličnejše načine. Slišali bomo dela Orlanda di Lassa, Jacoba van Eycka, Iacobusa Handla Gallusa, Jacquesa Martina Hotteterra, Orazia Vecchija, Georga Philippa Telemanna in Luca Marenzia. Koncert je nastal v sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana.

Sreda, 11. oktobra 2023 ob 20.30, Cerkev sv. Cirila in Metoda - Ljubljana
Komorni zbor Megaron
Dirigent: Damijan Močnik

Komorni zbor Megaron je bil ustanovljen leta 2003 na pobudo dirigenta Damijana Močnika. Po dvajsetih letih delovanja se je razvil v priznan in vrhunski zbor, ki je doslej nastopil že po številnih državah Evrope, tudi v ZDA in Kanadi, in je prejemnik mnogih domačih in mednarodnih odličij na zborovskih tekmovanjih (Naša pesem v Mariboru, Mednarodno tekmovanje komornih zborov Marktoberdorf v Nemčiji, zborovsko tekmovanje v Montreuxu, Vratislavia Sacra in Varsovia Cantat na Poljskem, Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus Maribor itn.). Zbor se odlikuje po prepoznavnem bogatem zvoku in vznemirljivih muzikalnih interpretacijah skladb različnih stilnih obdobij. Redno sodeluje s pomembnimi orkestri in dirigenti pri izvedbi večjih vokalno-instrumentalnih partitur. Posneli so že dve zgoščenki.

Sreda, 18. oktobra 2023 ob 20.30, NUK - Ljubljana
Komorni zbor Ave
Umetniški vodja: Gregor Klančič

Komorni zbor Ave je bil ustanovljen leta 1984 v župniji Ljubljana-Vič kot Vokalna skupina Ave. Pod umetniškim vodstvom ustanovitelja Andraža Hauptmana je skupina kmalu prestopila prag domače župnije in s kakovostnim poustvarjanjem raznovrstne zborovske glasbe osvojila poslušalstvo doma in v tujini. Obenem se je razširila v komorni zbor, v katerem danes prepevajo pevci iz celotne Slovenije. V preteklih sezonah so ga vodili Branka Potočnik Krajnik, Jerica Bukovec, Marko Vatovec in Alenka Podpečan. Leta 2019 je umetniško vodenje prevzel Gregor Klančič. Komorni zbor Ave se redno udeležuje zborovskih tekmovanj doma in po svetu, kjer vselej posega po najvišjih priznanjih. Zadnja leta se intenzivno posveča tudi izvajanju vokalno-inštrumentalnih del. Pri tem je sodeloval z orkestri, kot sta orkester Slovenske filharmonije in Simfoniki RTV Slovenija ter z dirigenti, kot so Charles Dutoit, Uroš Lajovic in Matej Šarc.