26.04.2022

Podalpski sevdah

Letos obeležjemo 30. letnico prihoda pregnancev iz BiH v Slovenijo.

Press info

Zgodilo se je čisto blizu nas

Sreda, 4. maj 2022 ob 20. uri, Preddverje Križank - Ljubljana

Glasbeni zasedbi Vali in Dertum, ki so ju v Sloveniji ustanovili pregnanci in pregnanke iz Bosne in Hercegovine ter njihovi glasbeni somišljeniki, sta odigrali pomembno vlogo pri ohranjanju sevdaha in prehodu njegove tradicionalne v sodobnejšo obliko, imenovano tudi novi sevdah.

Na koncertu se bodo po več kot dveh desetletjih na odru predstavili člane originalnih zasedb Vali in Dertum, v Ljubljani se bodo zbrali posebej za to priložnost. Pridružil se jim bo Vlado Kreslin, ki nikdar ni skrival fascinacije nad sevdahom, ta ga je pripeljala do sodelovanja z Valijem in nato Damirjem Imamovićem, verjetno mednarodno najbolj uveljavljenim in cenjenim predstavnikom novega sevdaha. Predstavil se bo v osrednjem delu koncerta, tudi njemu se bo pridružil Kreslin, ob koncu pa obema celoten zbor sodelujočih glasbenikov.

Nastopajoči: Vesna Andree Zaimović - glas; Sanela Havić - glas; Jasna Martinović - glas; Aida Čorbadžić - glas; Maida Džinić - glas; Milan Bijeljac - kitara; Mladen Bijeljac - bas; Valerij Bartulović - kitara; Erol Hadžimušović - kitara; Marjan Stanić - tolkala, bobni; Vlado Kreslin – glas, kitara; Damir Imamović – glas, tambur

V primeru slabega vremena bo koncert potekal v Cukrarni.

Četrtek, 5. maj 2022 ob 18. uri, Vodnikova domačija - Ljubljana

Po spletu okoliščin so pregnanci in pregnanke, ki so pred tremi desetletji prišli v Ljubljano, odigrali eno ključnih vlog pri ohranitvi sevdaha, tradicionalnega žanra južnoslovanskih narodov, in ustvarili nekakšen most med tradicionalnim in novim sevdahom. O fenomenu sevdaha v Sloveniji bodo spregovorili Maida Džinić, pevka bendov Dertum in tAman, ki na Vodnikovi domačiji redno gosti avtorje in avtorice s področja nekdanje Jugoslavije, Gregor Belušić, glasbeni kritik in nekdanji član zasedbe Dertum ter Vesna Andree Zaimović, nekdanja pevka zasedbe Vali, magistra muzikologije, poznavalka sevdaha, ki bo dogodek tudi povezovala.

Vsi dogodki ob 30. letnici prihoda pregnancev iz BiH

Dertum
Vali & Vlado Kreslin
Vlado Kreslin & Damir Imanović