25.10.2017

Pogovor z Nevenom Kordo: Zgodovinjenje, ali kako priti do biografije glasbene skupine Borghesia?

V sredo, 8. novembra ob 18. uri bo v Kogojevi dvorani potekal pogovor z video umetnikom in dolgoletnim soustvarjalcem in proučevalcem ljubljanske alternativne kulture.

SIGIC

Neven Korda Andrič

Neven Korda Andrič, ki je rojen 1956 na Rabu, je odraščal v Pulju. Bil je soustanovitelj in vodja gledališke skupine FV 112/15 in alternativne video produkcije FV Video, ter član skupine Borghesia. Med leti 1982–1988 je bil predsednik Glasbene sekcije ŠKD Forum, vodja njenih klubov in koncertnih programov. Deluje na polju performativnih in video umetnosti.

Od leta 2005 Korda umetniško domuje v AKC Metelkova mesto, kjer ima atelje. V pogovoru bo zagovarjal tezo, da so danes metelkovski klubi zavora novi alternativni produkciji. V tej luči bo spregovoril o panku in rocku v opoziciji, ki sta tvorili alternativno kulturno krajino in dogajanje v Ljubljani na prehodu sedemdesetih v osemdeseta in v kateri je zrasel FV konglomerat. In že smo pri Chrisu Cutlerju avtorju knjige File under Popular, ter  promotorju gibanja RIO. Korda bo, s pomočjo nastavkov za zgodovino (britanske) pop glasbe, ki jo je Cutler upodobil na osnovi marksistične analize blagovne proizvodnje, na konkretnih domačih primerih evociral tehnike kreiranja dominantne kulture.

Korda se je leta 1976 ob prihodu na študij v Ljubljano, v študentskem naselju v Rožni dolini, kjer je v kletnih prostorih Bloka 4 deloval Disco Študent, sprva srečal s famozno inštitucijo Poslušalnice. Iz teh so se razvili trije rock disco večeri (progresivni rock, pop rock, hard rock). Nato je v sezoni 1980/81 ob nedeljah okrog Papa Kinjal Banda, ki ga je vodil Iztok Saksida, deloval kabaret večer. To je podlaga na kateri se je v naslednji sezoni odprl novovalovski torkov večer poimenovan FV Disco, za katerega je skrbela gledališka skupina FV 112/15. Že izkušena ekipa FV-ja se je maja 1983 preselila v Dom mladih Šiška na Vodnikovi 141, kjer je že na začetku občutila moč ostankov zloglasne Šišenske bande. Po umiritvi razmer se je Dom mladih izkazal za veliko prostorsko pridobitev, saj so tam nastopile mnoge znane jugoslovanske skupine. V tem obdobju je Dom mladih Šiška postal zibelka hardcore glasbe in ljubljanskega Hard Core Kolektiva, ter prizorišče metal scene.

Spomladi leta 1984 favejevci klet na Kersnikovi 4 preuredijo v disko klub, ki mu nadenejo ime K4. Že leto prej v FV konglomeratu nastane Borghesia. Korda v njej deluje kot vizualist, režiser performansev in ustvarjalec videospotov. V bendu vztraja do leta 1989, ko Borghesia postane glasbena skupina.

Z Nevenom Kordo se bo še o mnogih drugih temah, med drugim tudi o videospotih, za katere pravi, da se je pokazalo, da so mrtvorojena forma, pogovarjal strokovni sodelavec SIGIC-a, Dušan Mijanović.