22.05.2019

Poletna glasbena šola Komu zveni?

Kreativna poletna glasbena šola "Komu zveni?", ki bo med 8. in 13. julijem potekala v Novem Mestu, že vabi k vpisu.

Press info

Komu zveni?

Delavnice bodo potekale v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine in sicer od ponedeljka 8. julija do sobote 13. julija, namenjnene pa so inštrumentalistom starejšim od 12 let (zgornje starostne omejitve ni). Voditelja bosta: skladateljica in multiinstrumentalistka Nina Pečar in jazz kitarsit Matic Smrekar

Nina Pečar in Matic Smrekar sta izkušena pedagoga, ki pri svojem delu združujeta široko znanje in raznolike izkušenje, pridobljene v kulturnih in znanstvenih udejstvovanjih. Oba sta poleg profesionalnega ukvarjanja z glasbo študirala fiziko, vodila delavnice, tabore, treninge karateja, predavala, predvsem pa sta oba tudi aktivna športnika. Namen programa poletne šole je razširiti obzorje otrok in odraslih, ki že imajo vsaj osnovno znanje igranja inštrumenta ter jih na zabaven način vpeljati v svet improvizacije, razumevanja harmonije in polifonije, učenja glasbe po posluhu ter povezovanje znanja teorije s prakso.

Na jutranjih delavnicah se bodo med drugim posvetili tudi pomembnosti fizične pripravljenosti na igranje inštrumenta ter udeležence skozi vodeno vadbo naučili kako skrbeti za svoje telo, predvsem se bodo pogovorili o pravilni drži ter vajah za hrbet in roke. Nadaljevali bodo z vajami po Dalcroze metodi. Vaje so zasnovane na spremenljivo glasbeno podlago in razvijajo posameznikov občutek za ritem. Poigravali se bodo z gibanjem v prostoru, zabavnimi vajami z žogami, enostavnimi tolkali in drugimi pripomočki. Vaje so primerne za otroke in odrasle. Seveda bodo prilagojene predhodnem glasbenem znanju udeležencev delavnic.

Na dopoldanskih praktičnih skupinskih delavnicah se bodo spoznali z učenjem glasbe po posluhu po metodi "jaz zaigram, ti ponoviš". Začeli bodo s preprostimi melodičnimi vzorčki, nadaljevali z enostavnejšimi skladbicami. Hkrati se bodo naučili še harmonske strukture naučenih skladb in se naučili spremljati en drugega. Vse učenje bo potekalo brez notnega materiala. Po kosilu se bodo posvetili teoriji, ki jo bodo povezali z dopoldne pridobljenim praktičnim znanjem. Preko zabavnih skupinskih iger bodo podrobno spoznali in utrdili znanje kvintnega kroga, intervalov, akordov in modusov ter praktično uporabo vsega naštetega. Intenzivno se bodo posvetili povezovanju teorije s prakso in si razjasnili razlike med glasbenimi zvrstmi.

Zadnji sklop delavnic bo namenjen skupinski igri. Udeležence bodo razdelili v komorne skupine čim bolj raznolikih inštrumentov, kjer se bodo naučili program za večerne koncerte. Vsaka skupina bo vsak dan pripravila eno skladbo, ki se jo bodo vsi naučili po posluhu, vsi bodo morali znati tudi spremljavo in spremljajoče melodije, predvsem pa bo vsak izmed udeležencev tudi improviziral na dano harmonsko podlago. Zvadeni program bodo vsak dan predstavili na večernem nastopu/jam sessionu, ki ga bodo ob lepem vremenu izvedli kar zunaj na ulici.

Cena: 220 €.
Prijave na: http://komu-zveni.si