22.06.2015

Poletni festivali 2015

Letošnji poletni glasbeni festivali spet gostijo pomembna klasična orkestrska telesa, prepoznavne soliste, dirigentske in skladateljske legende. Poletje bodo dopolnjevale tudi svetovne ljudske godbe na festivalu Lent in ženske skladateljice na Festivalu Maribor.

Maia Juvanc

Na festivalu Ljubljana bo nastopila tudi znamenita mezzosopranistka Elina Garanča (Foto: Paul Schirnhofer)
Foto: Paul Schirnhofer

Letošnji poletni glasbeni festivali spet gostijo pomembna klasična orkestrska telesa, kot sta Orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga in Izraelski filharmonični orkester, prepoznavna solista Elino Garanča in Nikolaja Luganskega ter dirigentske in skladateljske legende, kot sta Zubin Mehta in Krzysztof Penderecki. Poletje bodo dopolnjevale svetovne ljudske godbe na festivalu Lent in ženske skladateljice ter igralec na ud Joseph Tawadros na festivalu Maribor.

Letošnji 63. Festival Ljubljana bo med 28. junijem in 28. septembrom ponudil široko izbiro dogodkov klasične glasbe, koncertov orkestralne, komorne, vokalne in filmske glasbe, solističnih recitalov, opernih uprizoritev, baletnih predstav, mjuziklov in kantavtorskih nastopov (Kreslin in Domicelj). Po odprtju s kitajskim skladateljem Tanom Dunom bodo v festival  vpete tako mednarodne kot slovenske poustvarjalne glasbene moči, nekatere svetovnega kova, ki se že tradicionalno vračajo v Ljubljano. Tako bo v Cankarjevem domu najprepoznavnejše izvajalsko telo tudi tokrat Orkester in balet Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, ki bo ob tej priložnosti izvedel balet Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva.

Svoj povratek v tradicionalne estetike bo v dirigentski vlogi predstavil nekoč veliki modernistični skladatelj Krzysztof Penderecki, ki bo z Orkestrom in zborom Slovenske filharmonije, Zborom Opere in baleta SNG Maribor, Komornim zborom Ave in solisti izvedel Poljski rekviem.

Na dveh koncertih opernih arij bodo nastopili mezzosopranistka Elina Garanča z razgibanim izborom arij in izsekov iz Sibeliusove Finlandije, Elgarjevega Nimroda, verističnih oper Mascagnija in seveda iz opere Carmen, ter baritonist Željko Lučić in sopranistka Evelin Novak s prepoznavnimi arijami iz Verdijevih del.

Festival običajno vsako leto gosti tudi par velikih dirigentskih rok, ki letos pripadajo šefu dirigentu Izraelskega filharmoničnega orkestra Zubinu Mehti. S svojim orkestrom bo izvedel pomembna dela glasbene moderne, med katerimi sta Straussova simfonična pesnitev Vesele potegavščine Tilla Eulenspiegla in v stičišču z naprednimi kromatičnimi premiki Schönbergova Ozarjena noč.

Na področju komorne glasbe se bodo zvrstili nastopi ansambla Gaudeamus, Beloruskega komornega državnega orkestra in Komornega godalnega orkestra SF z gostujočimi mladimi solisti: violinistoma Lano Trotovšek in Sretenom Krstićem, ki bosta izvajala koncerte Vivaldija, ter flavtistom Borisom Bizjakom in harfistko Tino Žerdin.

Kot solista se bosta dokazovala moskovski pianist Nikolaj Luganski na solističnemu recitalu in Dalibor Miklavčič, ki bo izvedel svetovne praizvedbe rekonstruiranih izvirnih različic za pedalni klavir s pedalno kadenco v Mozartovih delih za klavir in pedalni klavir.

Nepogrešljivi del festivalskega repertoarja sta tudi letos dve operni uprizoritvi: Puccinijevega Turandota bo izvedla Kitajska nacionalna opera, Wagnerjevega Tristana in Izoldo pa Nacionalna opera in balet iz Sofije.

Za zaključek Ljubljana Festivala bo 28. septembra na programu še ena izvedba pomembnega dela, in sicer Koncerta za violo in orkester Sofije Gubajduline v izvedbi violistke Antoine Tamestit in Mlade nemške filharmonije pod taktirko Jonathana Notta.

Ljubljano in okolico bo do konca avgusta glasbeno obdaroval tudi 27. mednarodni festival Imago Sloveniae z repertoarjem, ki bo poleg nastopov pianistke Nine Prešiček, komornega orkestra Mladi ljubljanski solisti, tria Gud, francoskega mednarodnega pevskega zbora Willems in jazz kvarteta Parezzago vseboval tudi dva koncerta udeležencev pevskih mojstrskih tečajev Pie Brodnik in Barbare Jernejčič Fürst ter simpozij z naslovom Glasba in ekologija.

V Mariboru se bo glasba po ulicah prelivala pod okriljem enega izmed največjih evropskih glasbenih festivalov, Festivala Lent, in sicer v njegovi 23. izdaji. Med 26. junijem in 7. julijem bo Lent na številnih mariborskih odrih ponudil širok spekter kulturnih prireditev, med katerimi se bodo izvajale tako ljudske, popularne in metal glasbe kot tudi klasična. V znamenju odprtja letošnjega festivala bo na Trgu Leona Štuklja 3. julija nastopila srbska skupina Balkanika s Sanjo Ilić, 4. julija pa se bodo na odru zvrstili nastopi vseh folklornih skupin, ki se letos udeležujejo tega festivala.

Ljudska izročila različnih kontinentov bodo med 30. junijem in 7. julijem poleg slovenskih skupin prestavile folklorne skupine iz Benina, Bosne in Hercegovine, Havajev, Paname, Poljske in Singapurja.

Na prenovljenem in razširjenem Jurčkovem odru bodo nastopile pevke Alenka Godec, Nina Strnad in Tinkara Kovač ter starejše legende Vlado Kreslin, Peter Lovšin in Zoran Predin ter tolkalska atrakcija The Stroj.

Klasično glasbeni nastopi se bodo zvrstili v Dvorani Union s številnimi komornimi ansambli in nagrajenci tekmovanja TEMSIG.

Ob koncu poletnega festivalskega vrveža se bo tokrat Festival Maribor  od 8. do 18. septembra zadrževal v ženski družbi in se programsko osredotočil na ustvarjalnost, nastalo izpod peres žensk. Poleg klasičnih mojstrovin Beethovna, Schuberta, Sibeliusa, Bartóka, Clare Schumann in Rebecce Clarke se bodo na sporedu znašle še nikdar prej slišane stvaritve skladateljice Nane Forte in širši multidisciplinarno zasnovani projekti. Koncert 10. septembra bo izpostavil glasbeno vezivno tkivo med vzhodnim in zahodnim svetom z izvedbo Vivaldijevih Štirih letnih časov na nenavaden način, in sicer na ud (srednjeveška bližnjevzhodna različica lutnje) priznanega Josepha Tawadrosa in violino vodje festivala Richarda Tognettija.

Baročne in renesančne zvočne podobe bodo osvetljevali Camerata Bachiensis, Concilium musicum Wien in lutnjar Edin Karamazov na festivalu SEVIQC Brežice (22. junij–28. avgust) ter vokalni ansambel Musica Nova in sopranistka Maria Cristina Kiehr na 33. Festivalu Radovljica (8.–23. avgust).

Med 1. in 4. julijem nam bo 56. Jazz festival Ljubljana na različnih prizoriščih po Ljubljani ponudil 19 koncertov z izvajalci iz 19 držav, tri svetovne premiere, kitarski, orkestrski in flamsko-belgijski fokus in drugo jazzovsko obarvano glasbo ter obeležil 75-letnico Jamesa Blooda Ulmerja.