22.05.2018

Pomoč pri nastajanju nove številke Jazzopisa

Brezplačna publikacija bo tudi letos prinesla bogato vsebino s polja slovenske jazzovske ustvarjalnosti, a tokrat potrebuje finančno pomoč.

SIGIC

Jazzopis

Septembra 2017 je neposredno pred Festivalom slovenskega jazza izšla tretja številka občasnika Jazzopis (ta je izšla tri leta po drugi številki, z novo ekipo sodelavcev in v novi obliki), medtem ko sicer v okviru Jazz Ravne delujejo na področju neprofitno naravnanih kulturnih programov, ki se od začetka leta 2007 odvijajo na Ravnah na Koroškem. Prizadevajo si za predstavljanje uveljavljenih slovenskih ter tujih jazzovskih izvajalcev, obenem pa skušajo poudariti lastne produkte, kakršna sta album Marko skače ali časopis Jazzopis, in pozornost namenjati vzgoji občinstva, kar dosegamo tudi s pomočjo šole Jazz Ravne.

64-stranski Jazzopis je požel kar nekaj odmeva v slovenskih medijih, saj gre za edino tovrstno publikacijo v Sloveniji, urednica Nina Novak pa je povedala: "Moj cilj je, da jazz pride do ljudi ter da ne bi več prevladovalo mišljenje, da je to težka in nerazumljiva glasba. Zato sem se tudi odločila, da vključim poslušalce, ki nimajo nikjer možnosti povedati, zakaj jim je jazz všeč."

Naslednja številka Jazzopisa izide septembra 2018 v nakladi 2.000–3.000 izvodov. Tudi letos jo nameravajo premierno predstaviti v Mestni knjižnici Ljubljana, prav tako na Ravnah na Koroškem. Ker bo naklada večja, se bodo lahko v večji meri potrudili tudi pri distribuciji in publikacijo poslali na vse naslove splošnih slovenskih knjižnic, jo ponudili obiskovalcem knjigarn in drugih kulturnih institucij ter vsej splošni ter strokovni zainteresirani javnosti.

Rubrike druge številke:
- jazz med ljudmi (poslušalci),
- jazzoglasniki (naši glasbeniki v tujini),
- jazz v medijih,
- pogled iz sredice (dveh tujcev, članov BB RTV)

Osrednja tema bo namenjena slovenskim jazzovskim ustvarjalcem, uspešnim v tujini, ki v svetu promovirajo Slovenijo in tukajšnjo kulturo ter za svoje delo prejemajo svetovne nagrade (Žan Tetičkovič, Marko Črnčec, Timotej Kotnik, Gašper Bertoncelj, Jan Kus in Igor Lumpert). Preverili bodo še pozicijo jazzovske glasbe v slovenskih medijih in na sceno pogledali z očmi dveh tujih glasbenikov, delujočih v Big Bandu RTV Slovenija.

Da bi bilo vse našteto sploh mogoče, pa ustvarjalci revije potrbujejo vašo pomoč in naprošajo da obiščete spletno platformo Adrifund in podprete Jazzopis.
Prispevate lahko 10 eur, 20 eur, 40 eur, 50 eur, 100 eur ali 200 eur ter si ob tem zagotovite tudi kakšno nagrado.