28.08.2017

Nova nagrada dokumentarcu o prvencu skupine Buldožer

Glasbeni dokumentarec "Buldožer – Pljuni istini u oči" je na festivalu DORF prejel nagrado žirije za najboljši film v regionalni konkurenci.

SIGIC

Buldožer
Foto: Iz ovitka plošče Pljuni istini u oči

Na 11. festivalu dokumentarnega rock filma - DORF, ki se je v soboto, 26. avgusta zaključil v Viknovcih (potekal pa je tudi v Primoštenu) na Hrvaškem, je bil za najboljši letošnji regionalni rock dokumentarec razglašen Buldožer – Pljuni istini u oči

Film o ljubljanski skupini Buldožer, ki je delovala v vsejugoslovanskem kulturnem prostoru, je lani posnela režiserka Varja Močnik z asistenco scenaristov Igorja Bašina in Barbare Kelbl. Skupina Buldožer je na svojem prvencu Pljuni istini u oči (1975) predstavila edinstveno mešanico številnih glasbenih in kulturnih vplivov. Tako z ovitkom kot vsebino je predstavila nekaj povsem drugačnega od prevladujočih trendov na popularno glasbeni sceni sredi 70-ih let v Jugoslaviji.

Strokovna žirija festivala je svojo odločitev podkrepila z izjavo: "Film Pljuni istini u oči Varje Močnik omogoča vsem obožavatelcem Buldožerja, da se spomnijo na njihove briljantne dosežke, to kar pa ga dela močan film je, da ponuja širši kontekst prostora in časa v katerem je njihova glasba nastajala. Skozi zelo zanimiv režiski pristop in scenaristične rešitve, postane ne samo priča zgodovine nekega benda, temveč tudi močan dokument nekega časa. Koncept kolikor-traja-album-toliko-traja-film zelo spretno preseže nostalgično zgodbo o zgodovini benda, skozi poigravanje z realitetami igrane scene, animacije, grafike ipd. pa režiserka jasno in direktno komunicira z gledalci. Žirija meni, da je pomembno podpirati dela, ki se na kreativen in neposreden način ukvarjajo z zgodovino glasbe na teh prostorih. Pluni istini u oči je film, ki gradi svojevrsten most med generacijami, ki so (pre)živele to zgodovino in tistimi, ki se s to izjemno pomembno kulturno-zgodovinsko dediščino šele spoznavajo."