21.08.2015

Portret nove glasbene generacije: Jan Čizmazija, prejemnik nagrade Jazzon 2015

"V prihajajočih letih pa si želim predvsem ohraniti širok spekter glasbenega ustvarjanja. Dvomim, da bom lahko samega sebe kdaj oklical za “jazz” glasbenika. Svet glasbenega jezika je namreč tako velik in raznovrsten, da se mi zdi škoda, da bi se omejeval le na en dialekt. "

Peter Baroš

Jan Čizmazija, prejemnik nagrade Jazzon 2015. Foto: Urška Lukovnjak
Foto: Urška Lukovnjak

Jan Čizmazija (1996) je svojo glasbeno pot začel v Glasbeni šoli Lendava, z učenjem klavirja in saksofona. Kasneje se je vpisal še v Glasbeno šolo Beltinci, smer klasična tolkala. Po končanem šolanju na nižji stopnji, je z izobraževanjem nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, kjer se je klasični glasbi pridružilo tudi zanimanje za jazz. Vpisal se je na novoustanovljeni oddelek za jazz, najprej v smeri bobnov, nato še klavirja. Med šolanjem je sodeloval na številnih domačih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih ter osvajal pomembne nagrade z vsemi tremi inštrumenti, klavirjem, saksofonom in tolkali.

Med tem časom se je udeležil tudi mnogih glasbenih delavnic in seminarjev, tako s področja klasične kot jazzovske glasbe. Med drugim tudi novomeške delavnice Jazzinty, kjer je letos z avtorsko skladbo Home osvojil nagrado tekmovanja Jazzon, za najboljšo kompozicijo. Jazzon je tekmovanje, namenjeno spodbujanju ustvarjalnosti na področju jazza, ki so jo v preteklosti prejeli številni domači jazzovski ustvarjalci, ki danes predstavljajo pomemben del domače jazzovske scene. Med njimi tudi Žan Tetičkovič, študent New School for Jazz and Contemporary music v New Yorku, ki je kot član Janove zasedbe v Novem mestu predstavil zmagovito kompozicijo Home.

Home pa ni edina skladba, s katero je Čizmaziji letos uspelo prepričati strokovno jazzovsko javnost. Njegova skladba Beautiful Mind je bila izbrana tudi na Sigicevem natečaju za izbor skladb, uvrščenih na kompilacijo Jazz Slovenia 2015: Čas za improvizacijo. Obsežna kompilacijska izdaja, ki vključuje dve CD plošči ter DVD z dokumentarnim filmom Čas za improvizacijo Tine Lešničar in Jožeta Stucina, predstavlja presek najvidnejše domače ustvarjalnosti s področja jazza zadnjih treh let. Janovi skladbi Beautiful Mind je pripadla čast prve, otvoritvene skladbe na prvi zgoščenki.

Jan nam je ob prejemu nagrade Jazzon zaupal naslednje: “Ta nagrada mi je dala res lepo priložnost, da predstavim svoj avtorski material, na katerem sem delal zadnje leto svojega srednješolskega izobraževanja. V veliko čas in veselje mi je, da sem imel možnost k sodelovanju povabiti nekaj izmed najbolj perspektivnih slovenskih glasbenikov, kot sta bobnarja Žan Tetičkovič in Bojan Krhlanko, basist Luka Benčič, trobentač Boris Majcen in vokalistka Sara Briški Cirman, ter da sem vedno naletel na prijeten odziv na moje kompozicije.

Na vprašanje, kakšni so njegovi načrti v prihodnje, je dejal: “Upam, da nam bo v bližnji prihodnosti uspelo aktualni material, ki smo ga premierno predstavili v Novem mestu, posneti v okviru moje prve jazzovske plošče. V prihajajočih letih pa si želim predvsem ohraniti širok spekter glasbenega ustvarjanja. Dvomim, da bom lahko samega sebe kdaj oklical za “jazz” glasbenika. Svet glasbenega jezika je namreč tako velik in raznovrsten, da se mi zdi škoda, da bi se omejeval le na en dialekt. Glede nadaljnjega izobraževanja se nagibam v smeri jazzovskega klavirja in klasične kompozicije.”

Ne glede na to, v katero smer se bo v bodoče razvijala glasbena ustvarjalnost Jana Čizmazije, smo prepričani, da gre za glasbenika, ki s svojim talentom in kreativnostjo predstavlja izjemno svetlo luč za prihodnost slovenske glasbe. Ob prejeti nagradi Jazzon ter vseh drugih uspehih na glasbenem področju, mu iskreno čestitamo.