21.10.2015

Portret nove glasbene generacije: Andrej Makor

Andrej Makor, primorski mladenič, je svojo glasbeno pot pričel z učenjem klavirja v razredu prof. Selme Chicco na Glasbeni šoli Koper. Sledili sta Umetniška gimnazija v Kopru ter študij glasbene pedagogike in kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kmalu bo diplomiral še iz petja.

Peter Baroš

Zelo kmalu je pokazal svoje talente in prejel številne nagrade in priznanja – kot pevec solist in kot skladatelj. Za kompozicijo ga je navdušil skladatelj Ambrož Čopi, ki je postal njegov prvi mentor in s katerim še vedno sodeluje. Leta 2013 je v Cankarjevem domu v Ljubljani v okviru koncertnega abonmaja Mladi mladim pripravil avtorski večer. S svojimi skladbami je navdušil žirije tekmovanj Ignacij Ota v Trstu, Mednarodnega natečaja ob 300-letnici tolminskega punta, 41. mednarodnega skladateljskega tekmovanja »Guido d'Arezzo«, natečaja Slovenske zveze pihalnih orkestrov... Letos maja je bilo v Cankarjevem domu izvedeno njegovo celovečerno plesno-scensko delo Slovenski ljudski plesi za simfonični orkester in AFS France Marolt. Julija 2015 je bila skladba Paisaje izbrana na mednarodnem razpisu za nove zborovske skladbe, ki ga je razpisal ECCO (European Contemporary Composers Orchestra) v sodelovanju z ECSA (European Composer & Songwriter Alliance) in radio-televizijsko hišo BBC London. Skladba je bila izvedena 30. 9. 2015 na koncertu zasedbe BBC Singers v Londonu.

Njegove skladbe so izdane v več zbirkah pri Glasbeni matici in pri založbah Astrum in Nomos.

Kot komponist sodeluje z različnimi zborovskimi sestavi, vokalnimi skupinami in orkestri (APZ Tone Tomšič, Salt Lake Choral Artists, BBC Singers, Slovenski komorni zbor, APZ Univerze na Primorskem, MePZ Obala Koper, Vokalno akademijo Ljubljana, Vokalno skupino Gallina, KZ AVE, ŽPZ Čarnice, OPZ Nazarje…). Njegove skladbe so bile izvajane na različnih tekmovanjih, festivalih in seminarjih doma in v tujini (Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Bolgarija, Poljska, Češka, Turčija, Italija, Nizozemska, Belgija, Španija, Litva, Latvija, Estonija, Švedska, Nemčija, Avstrija, Irska, Velika Britanija, Japonska, Južna Koreja, ZDA).

In kako vidi Andrej Makor svojo prihodnost? »Prejšnji teden sem imel izvedbo skladbe Saligia (za violino in fagot) na Svetovnih glasbenih dnevih v Ljubljani. Letos sem diplomiral iz kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Janija Goloba. Trenutno se odpravljam na magistrski študij kompozicije v Padovo, na Konservatorij Cesare Pollini, Univerza v Padovi. Študij bom nadgrajeval pri skladatelju Giovanniju Bonatu.

Z Bonatom sva se spoznala najprej preko partitur, ko sem leta 2014 na prestižnem skladateljskem tekmovanju Guido d'Arezzo, v Arezzu dobil 3. nagrado za skladbo Serenade, Giovanni Bonato je bil član komisije. Od takrat naprej sva ostala v stiku. Spoznal sem njegove kompozicije in njegovo glasbeno govorico, ki me je s svojo originalnostjo navdušila. Prav to me je prepričalo, da sem se odločil za magistrski študij v Padovi, kjer je Bonato docent za študij kompozicije. V juliju sem na konservatoriju v Padovi imel sprejemne izpite in jih opravil z vsemi možnimi točkami.

Trenutno komponiram večinoma vokalno in vokalno-inštrumentalno glasbo. Pripravljam pa tudi svojo kantato Apocalypsis za simfonični orkester in zbor, na besedilo iz Apokalipse (Janez 13:1-18).«