30.01.2017

Portret nove glasbene generacije: Nejc Kamplet

Po zelo uspešnem obdobju brez počitka si je za našo rubriko vzel čas tudi mladi pianist Nejc Kamplet.

Tanja Benedik

Portret nove glasbene generacije: Nejc Kamplet

Nejc Kamplet, rojen leta 1996 prihaja iz glasbene družine in igra klavir od svojega petega leta. Študira na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, v Avstriji, v razredu prof. Zuzane Niederdorfer. Pomembnejši izmed njegovih številnih uspehov s klavirskih tekmovanj so sledeči:

- prva nagrada in štipendija na tekmovanju sklada “Hildegard Maschmann” na Dunaju, v Avstriji,

- tretja nagrada solistično in druga nagrada štiriročno na 9. tekmovanju “New York International Piano Competition” v New York City-ju, v ZDA,

- prva nagrada na štipendijskem tekmovanju “Martha Debelli” na Univerzi za glasbo v Gradcu, v Avstriji,

- prva nagrada na 4. tekmovanju “Euregio Piano Award” v Geilenkirchnu, v Nemčiji,

- druga nagrada na 15. tekmovanju za mlade pianiste “Ettlingen International piano competition” v Ettlingenu, v Nemčiji,

- prva in EMCY nagradi na 6. tekmovanju “Young academy award” v Rimu, v Italiji,

- dve prvi in posebne nagrade na 2. in 3. ediciji tekmovanja “Forum per tasti” v Banski Bystrici, na Slovaškem,

- prva in posebna nagrada na tekmovanju “Jurica Murai” v Varaždinu, na Hrvaškem, - pet zlatih plaket in nagrade s slovenskih nacionalnih tekmovanj Temsig, v letih 2007, 2010, 2011 (v komorni zasedbi), 2013 in 2016.

Že od mladih let aktivno sodeluje na različnih glasbenih festivalih po Sloveniji in v tujini, kot so: Festival Ljubljana, Festival Lent, Festival Maribor, Carpe Artem, Noč slovenskih skladateljev in Arsonore. Nastopil je kot solist z orkestrom SNG Maribor, s Simfoničnim orkestrom Festine, s Komornim orkestrom Ljubljanske filharmonije, z državnim opernim orkestrom v Banski Bystrici, z orkestrom Slovaške Sinfoniette in z Wuhansko filharmonijo.

Tako je sodeloval z različnimi dirigenti, kot so Jin Hyoun Baek, Pawel Przytocki, Živa Ploj Peršuh, Taejung Lee, Benjamin Pionnier, Slavko Magdič, itd. Solistično je nastopil na koncertih v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, New York City-ju Litvi, Estoniji, na Kitajskem, Hrvaškem, in Slovaškem, ter se dodatno izpopolnjeval na seminarjih pri številnih svetovno znanih pianistih, kot so: Jacques Rouvier, Arie Vardi, Daejin Kim, Mikhail Voskresensky, Aleksandar Madžar, Ian Hobson, Grigory Gruzman, Aquilles D. Vigne, Arbo Valdma, Sofya Gulyak in ostali. Snemal je tudi za slovensko nacionalno televizijo, ki je že večkrat predvajala njegove posnetke. Na podlagi izjemnih dosežkov, je bil tudi prejemnik štipendij Ministrstva za kulturo v Sloveniji, ter občine Gradec v Avstriji.

Nejc Kamplet: »Trenutno sem v obdobju po veliko uspešnih zaporednih tekmovanjih (v Rimu, Geilenkirchnu, Ettlingenu, New Yorku), s katerih sem se vrnil z nabranimi novimi izkušnjami in pripravljam nov program za nadaljnje cilje, ki sem si jih zadal v bližnji prihodnosti. Intenzivno nadaljujem s študijem na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v Avstriji, kjer zaključujem prvo stopnjo. Hkrati se mi odpira vedno več možnosti za koncertiranje, novembra sem igral recital v Slovaški filharmoniji, Beethovnov koncert z orkestrom v operi v Bansky Bistrici, na festivalu v Litvi, snemal za Miklavžev koncert na RTV in sodeloval pri snemanju oddaje Mladi virtuozi. Pripravil sem recital za 15. Božični simpozij fizikov s celega sveta, ki se je dogajal v Mariboru. Tako da sem ves čas v polnem zagonu in vse te dejavnosti me zelo osrečujejo. Učenje novega repertoarja (npr. Rahmaninova sonata št. 2, Tema in varijacije Čajkovskega op. 19. št. 6...) pa me še dodatno spodbuja in motivira za delo."