12.01.2017

Portret nove glasbene generacije: Petra Grassi

Tokrat v rubriki predstavljamo zmagovalko prvega državnega tekmovanja Mateja Hubada za slovenske zborovodje, ki so ga organizatorji poimenovali "Zvok mojih rok".

Tanja Benedik

Portret nove glasbene generacije: Petra Grassi

Petra Grassi (1988) je z odliko in pohvalo magistrirala iz zborovskega dirigiranja na Konservatoriju v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Z odliko je zaključila akademsko stopnjo iz klavirja in glasbene pedagogike na Konservatoriju v Trstu, kjer je študirala še kompozicijo. Zmagala je tudi na tekmovanju za zborovske dirigente "Le mani in suono" v Arezzu, kjer je prejela nagrado za najmlajšega finalista. Na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa cantat v Torinu je prejela tretje nagrado in posebno nagrado publike ter 3. nagrado na Mednarodnem tekmovanju za zborovske skladatelje združenja Usci Gorica. Z DPZ Kraški slavček je prejela prve nagrade na mednarodnem tekmovanju v Olomoucu, Lodiju, Bad Ischlu, Riminiju in v Benetkah, na slednjem je prejela tudi nagrado za najboljšega dirigenta. Vodi delavnico za dekliške zbore na Festivalu di Primavera združenja Feniarco v sodelovanju z združenjem Europa Cantat. Vrsto let je pela v Italijanskem mladinskem zboru. Udeležuje se je mojstrskih tečajev s priznanimi dirigenti kot so Gary Graden, Nicole Corti, Javier Busto, Bruno Boterf, Bo Holten, Georg Grün. Poje v profesionalnem kvartetu La rosa dei venti, pela je v skupini Ut – Insieme vocale consonante (dir. Lorenzo Donati). Dirigira vokalni skupini Vikra in vodi otroški zbor Krasje. Je umetniški vodja in koordinator zborovodske šole na Glasbeni matici v Trstu, kjer tudi poučuje, je članica tekmovalnih žirij, vodi mojstrske tečaje za dirigente in zborovske pevce (Aosta, Ancona, Salerno, Montecatini terme, JSKD Nova Gorica). Med zanimivi koncerti je vreden omembe nastop s slavno rock skupino The Rolling Stones na koncertu v Circo Massimo v Rimu junija 2014, kjer je sodelovala kot pevka. Njene skladbe izvajajo tako italijanski kot slovenski sestavi. V sezoni 2016/17 je bila izbrana za prvega dirigenta Mladinskega zbora dežele Furlanije Julijske krajine.

Petra Grassi o sebi: "Kot Slovenki, ki živi v Italiji, mi je zmaga na prvem tekmovanju za zborovske dirigente Mateja Hubada v veliko čast. Po zmagi na italijanskem tekmovanju za zborovske dirigente v Arezzu so se mi dokončno odprla vrata v italjansko okolje, prišle so ponudbe za vodenje tečajev dirigentske tehnike, koncerte, pred kratkim pa za vodenje novonastalega deželnega mladinskega raprezentančnega zbora Furlanije Julijske krajine. Gre za izjemen projekt, ki ga je zasnovalo državno združenje Feniarco z željo po gojenju kakovostnega mladinskega zborovstva na državni ravni. Feniarco veliko vlaga v izobraževanje na tem področju. Lani sem vodila delavnico za dekliške zbore na Festivalu di primavera v Toskani, ki deluje po principu festivala Europa cantat, s katerim plodno sodeluje. V Italiji sem našla plodna tla za celostno vzgojo in kakovostno delo. V meni vidijo velik potencial, saj sem nekakšna blazinica med italijansko in slovensko kulturo.

Tekmovanje za slovenske zborovske dirigente v Ljubljani je bilo zasnovano in izvedeno na visokem nivoju, mirno ga lahko primerjam z Mednarodnim tekmovanjem za zborovske dirigente Europa Cantat, kjer sem se uvrstila na tretje mesto. Slovenija vnovič potrjuje kakovost in avtentično spoštovanje zborovske kulture, ki se širi z amaterstvom in izpolnjuje s profesionalnostjo. Z vso predanostjo bom vlagala v rodovitno sodobnost slovenskega zborovstva.

Zmaga na tekmovanju v Ljubljani mi je dala prepoznavnost na domačih tleh. Res odlična vizitka in izložba, saj so poslušalci ocenili, da bi lahko svojemu glasbenemu prostoru vdahnila svežino in sodobne prijeme pri vodenju in izbiri programa. Z veseljem sem sprejela povabilo Komornega zbora Dekor, s katerim že delamo. To je odličen ansambel, ki zagnano in zelo profesionalno pristopa k partituri. Že na prvi vaji sem začutila spoštovanje do notnega zapisa in zgodovine, ki stoji za njim. Tako izkušeni pevci potrebujejo razumljivo roko in točna navodila za pot, ki varno pelje do jasnega cilja. Zame je to izziv in čast.

Verjamem v moč karizme in komunikativnosti dirigenta. Ta je pred zborom najprej človek, ki deli znanje in išče odličnost. Pravi vodja je tisti, ki navdihuje, vleče za sabo, zna pohvaliti in mora konstruktivno kritizirati. V zborovstvu je prav vodja oseba, ki v kriznih trenutkih, ko se gradovi zvoka rušijo, ostane miren, se nasmehne in s svojo roko varno pripelje iz nevihte.