08.05.2017

Portret nove glasbene generacije: Zala Kravos

Po premiernem nastopu v prelepi dvorani za komorno glasbo Luksemburške filharmonije in pred novimi urami klavirja na Glasbeni kapeli kraljice Elizabete v Bruslju si je Zala Kravos med aprilskimi velikonočnimi počitnicami v Evropski šoli in v luksemburškem konservatoriju vzela nekaj dni oddiha.

Tanja Benedik

Portret nove glasbene generacije: Zala Kravos
Foto: osebni arhiv

Zala Kravos je rojena v Postojni julija 2002 in prvi dve leti je preživela v Ljubljani. Glasbo je začela odkrivati s tremi leti v delavnicah za otroke v Bruslju, klavir pa se je začela učiti pri petih, ko se je z družino preselila v Luksemburg. Pri šestih je vpisala klavir na Konservatoriju mesta Luxembourg, kjer je spomladi 2016 zaključila srednjo stopnjo z najvišjo možno oceno, letos pa opravlja izpite na višji stopnji. Pridobila je tudi diplome iz nauka o glasbi, harmonije in glasbene analize. Sodelovala je na številnih delavnicah in mojstrskih tečajih uveljavljenih mednarodnih pianistov, predvsem v Luksemburgu in Franciji. Leta 2012 je bila še kot otrok, kar je izjemno redko, sprejeta v prestižno Glasbeno kapelo kraljice Elizabete v Bruslju, kjer je zanjo štiri leta skrbela svetovno znana mojstrica črnih tipk Maria João Pires, od letos dalje pa kanadski pianist Louis Lortie.

Med uspehi na tekmovanjih, za katera ima sicer vse manj časa in interesa, velja omeniti zlati medalji s soglasno odločitvijo in pohvalo komisije na Luksemburškem tekmovanju mladih solistov 2009 in 2011, pa tudi uspehe na več mednarodnih tekmovanjih, kot je Glasbeno tekmovanje Francije leta 2011, Evropsko klavirsko tekmovanje Luksemburg 2014 ali pa tekmovanje AADGT lani spomladi v ZDA.

Javno je začela nastopati še pred svojim šestim rojstnim dnevom in od takrat niza po več deset nastopov letno, v zadnjih letih tudi že samostojne recitale. Sodelovala je na nekaj pomembnih mednarodnih festivalih, na primer v Bruslju, Bratislavi in Sofiji, nastopila pa je že v enajstih evropskih državah, od Velike Britanije do Bolgarije, pa tudi v ZDA (Carnegie Hall) in na Kitajskem. V tej sezoni je bila kot edina solistka izbrana, da se predstavi v koncertnem ciklu GM oder in je tako februarja nastopila tudi v mali dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani.

Več kot desetkrat je zaigrala z orkestrom, in sicer v koncertih Berkoviča, J. C. Bacha, Haydna, Mozarta, Beethovna in Ravela. Zadnja nastopa z orkestrom je imela januarja v Trierju v Nemčiji in, kot omenjeno, začetek meseca v Luksemburški filharmoniji.

Leta 2013 je posnela skladbi Schuberta in Chopina za zgoščenko, ki je bila izdana ob 150-letnici luksemburškega glasbenega združenja UGDA.

Zala Kravos: "Po dveh nastopih z orkestrom, na katerih sem zaigrala zgodnja Mozartova koncerta, se bom spet bolj posvetila solističnim nastopom, predvsem drugemu samostojnemu recitalu v Luksemburgu, ki bo v maju. Obenem bom med počitnicami poskusila nekoliko nadoknaditi zamujeno in napredovati z novim programom: nova Beethovnova sonata, preostale Chopinove etude iz opusa 10, začenjam z njegovimi scherzi itd. Pripravljam pa se tudi na snemanje materiala za prvo zgoščenko, katere osnova bodo čudovite štiri Brahmsove balade opus 10, ki mi – kljub krutosti in temačnosti – izpovedno zelo ležijo, še sama ne vem, zakaj, saj sem sicer bolj vedra in razigrana – kot pravijo starši – včasih še preveč živahna (oni sicer uporabijo kakšen bolj slikovit izraz).

Ker me redno šolanje v Evropski šoli, kjer pouk običajno traja cel dan in je tudi precej dela doma, časovno preveč obremenjuje, smo se odločili, da z naslednjim šolskim letom šolanje do mature nadaljujem dopisno. Tako mi bo preostalo več časa za glasbo, ki bi se ji rada posvetila v celoti, vendar razumem, da so pomembne tudi diplome in splošna izobrazba.

Med počitnicami se bom tudi družila s prijatelji, predvsem nekaterimi slovenskimi sošolkami, ki so me prišle spodbujat na nedavnem koncertu v tukajšnji filharmoniji, čeprav jim klasična glasba ni ravno blizu."

Več informacij: http://zalakravos.eu