14.02.2016

Poslovil se je slovenski violinist, komorni glasbenik in pedagog Tomaž Lorenz

Glasbena družina Lorenz se je poslovila od še enega člana, očeta, violinista in glasbenega pedagoga Tomaža Lorenza, ki je umrl 13. februarja 2016 v svojem 72. letu.

Maia Juvanc

V njegovem obsežnem repertoarju in diskografiji, ki vsebuje več kot 30 plošč (med njimi 11 samostojnih), zaseda posebno mesto slovenska ustvarjalnost. (Foto: Glasbena šola Amarilis)
Foto: Glasbena šola Amarilis

Tomaž Lorenz se je uveljavil predvsem na področju komornega muziciranja resne glasbe, kjer se je udejstvoval kot profesor komorne igre na Akademiji za glasbo v Ljubljani in kot violinist nastopal v številnih komornih zasedbah. Na začetku kariere je skupaj s pianistom Primožem in violončelistom Matijo ustanovil bratovski Trio Lorenz in kmalu zatem postal pedagog na srednji glasbeni šoli.

Za študij violine je Tomaža Lorenza v otroštvu navdušil oče, in kot se je v številnih intervjujih izrazil Tomaž, je to, da »zadene« primeren instrument, zelo zahtevna in pomembna naloga starša oziroma učitelja. K ustanovitvi tria, enega najstarejših slovenskih komornih ansamblov klasične glasbe, ga je leta 1954 spodbudil profesor Matija Tercelj, ki je bil tedaj ravnatelj Glasbene šole Ljubljana Vič-Rudnik. Bratje Lorenz so kot srednješolci pritegnili široko zanimanje z nastopom in zmago v finalnem izboru v oddaji Pokaži, kaj znaš, ki je bila svoj čas ekvivalent šovu Slovenija ima talent in je leta 1958 potekala v ljubljanski Operi. Sredi 20. stoletja je trio izvedel znaten del svetovne zakladnice glasbenih mojstrovin za klavirski trio ter krstil in spodbudil nastanek številnih slovenskih stvaritev za to komorno zasedbo. Ansambel je prejel več nagrad, med drugim dve nagradi Prešernovega sklada (1974 in 1995) in leta 1979 red zaslug za narod s srebrnimi žarki.

Najljubši komornoglasbeni izvajalski izkušnji sta bili po Tomaževem izboru Dvořakov Dumky trio in Šostakovičev Trio za klavir opus 67. Trio Lorenz se je razen izvajanju klasičnih mojstrovin posvetil tudi izvajanju glasbe različnih stilnih obdobij od Haydna do moderne in avantgarde; za slednjo se je vnemal zlasti Tomaž, manj pa brata. Po smrti brata Primoža Lorenza, ki je bil vpliven pedagog in pianist, se je leta 2007 Tomaž oddaljil od ideje komornega muziciranja in postavil pedagoško delo na prvo mesto.

Tomaž je diplomiral (1966) in magistriral (1968) iz violinske in komorne igre na ljubljanski glasbeni akademiji v razredu uglednega prof. Leona Pfeiferja (nekdanjega učitelja Igorja Ozima), kasneje pa se je izpopolnjeval v Rimu, Sieni (S. Lorenzi), Trstu (R. Zannetovich in L. Lana) in Budimpešti (A. Gertler). Kot solist ali član različnih komornih skupin je razen na domačih odrih nastopal tudi v tujini (v Severni, Srednji in Južni Ameriki, Aziji in Afriki).

V njegovem obsežnem repertoarju in diskografiji, ki vsebuje več kot 30 plošč (med njimi 11 samostojnih), zaseda posebno mesto slovenska ustvarjalnost. Tomažu Lorenzu je bila nagrada Prešernovega sklada podeljena tudi kot članu dua s pianistko Alenko Šček Lorenz, in sicer za izvedbo cikla Antologija slovenske violinske glasbe (1990), ki je izšla pri ZKP RTV Ljubljana.

Svoje veščine violinizma je posredoval mlajšim generacijam na številnih poletnih tečajih in delavnicah komornega muziciranja. Od leta 1996 je deloval kot umetniški vodja tabora za mlade slovenske talente Glasbeni julij na Obali ter Tekmovanja V. Lovec – I. Šček za komorne skupine v Kopru.

Ob Tomaževi 70. obletnici so študentje Akademije za glasbo izkazali spoštovanje svojemu priljubljenemu profesorju s koncertom z naslovom Vse najboljše, profesor!. V Kazinski dvorani so nastopile njegove nekdanje komorne skupine, klavirski trii Rupnik, Motive, Souffle, Reverie in Gud, Trio Marakle ter Godalni kvartet Accademia.