12.04.2018

Potujoči kino Bridka Bebiča predstavlja: Od kovača do knapa: s španskimi borci naprej!

Potujoči kino Bridka Bebiča napoveduje in vas vabi na premiero nove glasbeno-filmske predstave Od kovača do knapa: s španskimi borci naprej!, ki se bo odvila v petek, 13. aprila 2018, ob 20. uri v kinoušesni dvorani Slovenske kinoteke.

Press info

Potujoči kino Bridka Bebiča predstavlja: Od kovača do knapa: s španskimi borci naprej!

Ustvarjalsko-izvajalska ekipa potujočega kina – Bratko Bibič, Eduardo Raon, Vid Drašler – je ustvarila audiovizualni kolaž izbranih segmentov iz petih sodobno plesnih zvočnih filmov, nastalih po zamislih Iztoka Kovača v produkciji zavoda EN-KNAP od prvega 1995 do slednjega 2014.

Približno petdesetminutno novo montažo najdenih gibljivih podob in (re)kompozicijo njim pripadajočih, razvezanih in ponovno prevezanih zvočnih zapisov bodo imenovani glasbeniki z vokalno-instrumentalno igro v živo ozvočili in glasbeno nadgradili v maniri, ki jo je Bibič začel prakticirati v zadnjem delu svojega projekta Na domačem vrtu (1999–2005/2015–2016). Predstavi sledi zdravica v zgovorni družbi njenih ustvarjalcev in nekaterih avtorjev filmov.

Projekt je nastal v sodelovanju zavoda EN-KNAP, Slovenske kinoteke, zavoda Alcedo in SCCA-Ljubljana v okviru 25. obletnice Zavoda EN-KNAP (1993), 10. obletnice delovanja mednarodne plesne skupine EnKnapGroup (2007) in 9. sezone njihovega delovanja v Centru kulture Španski borci (2009).
 

»Od kovača do knapa: s španskimi borci naprej!

V dolgoletnem, večstranskem delovanju koreografa in plesalca Iztoka Kovača in Zavoda EN-KNAP plesni filmi po številu in trajanju nemara ne zasedajo osrednjega ali vsaj ne zelo izpostavljenega mesta. So pa pomembna stalnica ne le filmskega dokumentiranja, temveč tudi sprotnega refleksivnega nadgrajevanja in razširjanja okvirov odrskih produkcij in za Kovača značilnih koreografij, metod in estetik sodobnega plesa. Z njimi Kovač, ki podpisuje zasnove vseh in občasno sorežiserstvo nekaterih filmov, izkazuje tudi močno afiniteto do filmskega medija in izraza per se, kongenialnega partnerja pa je našel v Sašu Podgoršku, ki – z izjemo dveh – podpisuje režijo večine filmov: Vertigo Bird (1997), Dom Svobode (2000), Kaj boš počel ko prideš ven od tu? (2005) in Vašhava (2014). Vsekakor filmi zaslužijo dolžno jubilejno pozornost, še posebno v luči pomanjkljive produkcije sodobno-plesnih filmov na Slovenskem sploh.

Namesto klasične retrospektive sicer ne dovolj javno predvajanih filmov je glasbenik Bratko Bibič skupaj s sodelavcema Eduardom Raonom in Vidom Drašlerjem zasnoval »kinoušesni« glasbeno-filmski projekt »Od kovača do knapa: s španskimi borci naprej!«. V projektu predstavlja prvi film iz opusa, Narava beso (r. P. Otten & I. Kovač, 1995) – istega leta je bil premierno predvajan prav v dvorani Slovenske kinoteke – okvirno izhodišče kreativne montaže izbranih filmskih sekvenc, fragmentov in zvočnih zapisov iz drugih filmov, ki jih povezuje nabor elementov, kateri – mutirajoč v času, zasedbah, koreografijah, mikrolokacijah, ambientih, zvokih itd. – tvorijo rdečo, včasih, kot v primeru filma Krotilci časa (r. Dan Oki, 2002) tudi diskontonuirano – nit Kovačevega celotnega filmskega opusa.

Gre za vstop v arhiv »najdenih posnetkov«, njihove selekcije in pregrupiranja na osiščih novega, drugačnega pogleda in posluha. Soodvisno komponiranje zvočnih zapisov in filmskega gradiva se nadgrajuje z živo igrano glasbo in zvočenjem med projekcijo, kar evocira tisti košček prezence plesnega odra, ki je v filmski reprezentaciji po definiciji odsotna tako v času kot v prostoru.

Ustvarjalna in izvedbena ekipa Potujočega kina Bridka Bebiča:

Bratko Bibič: zamisel, koncept, audiovizualna montaža, kompozicija, improvizacija, harmonika, glasovi, produkcija

Eduardo Raon: audiovizalna montaža, kompozicija, improvizacija, harfa, elektronika, glasovi, tehnična produkcija

Vid Drašler: kompozicija, improvizacija, tolkala, zvočila, šumila