24.06.2011

Praznik glasbe letos tudi v Ljubljani

Ljubljana se je letos prvič pridružila številnim mestom po svetu, ki jih na dan poletnega solsticija poveže glasba.

Uredništvo

Pogled na živahno dogajanje na Prazniku glasbe v stari Ljubljani. (foto: Celinka)
Foto: Celinka

S projektom Praznik glasbe so se Agencija Celinka, Kapa, slovenski glasbeni ustvarjalci, Mestna občina Ljubljana ter SIGIC letos prvič pridružili mednarodni iniciativi ‘Fête de la Musique’, ki poteka na dan poletnega solsticija v več kot 100 državah in 340 mestih po svetu. Festival Praznik glasbe se vsako leto odvija 21. junija in že od leta 1982 izpostavlja pomen raznolike glasbene kulture za ohranitev in razvoj kulturnega bogastva in tradicij.

Slovenski Praznik glasbe je bil letos usmerjen v promocijo slovenske glasbe in njenih ustvarjalcev, promocijo glasbe v živo in je aktualiziral odnos med tišino in glasbo. Pozno popoldan so v organizaciji Agencije Celinka na različnih prizoriščih po ulicah starega mestnega jedra igrali glasbeniki različnih žanrov. Med drugim so se predstavili Študentski zbor Filozofske fakultete, KUD Glasbena Matica - Seniorski mešani pevski zbor, Pihalni orkester Litostroj in Francoski pevski zbor, Gušti z Bilbi, Bojan Cvetrežnik s projektom Godalkanje, Boštjan Gombač, Nino Mureškič, Tomaž Grom in Janez Dovč, ki že tudi razmišlja o Prazniku glasbe naslednje leto: »Moje želje za naslednje leto so, da se 21. 6. 2012, ko bo v naših krajih bivala tudi Evropska prestolnica kulture, ugasne čim več zvočnikov ter se prižge cela Slovenija, z igranjem, petjem, plesom in veseljem.«

Nekoliko bolj zgoščeno je bilo dogajanje na Metelkovi, kjer se je praznovanje pričelo že ob 16. uri. Praznik se je tam začel z glasbeno delavnico in sejmom, nadaljeval pa s koncerti alternativne glasbe (med drugim so nastopili Trankilesha, Čao Portorož, Sweet Sorrow, Spunk on Toast in Vortex Magnolia), Festivalom Mlade rime ter vegansko pojedino.

V organizaciji Mestne občine Ljubljana so se po 19. uri zvečer na odru Prešernovega trga predstavili Orkester mandolin Ljubljana, Leseni rogisti in Pevska skupina Cintare, Mešani mladinski pevski zbor Veter ter Pihalni orkester Eta Cerkno s sopranistko Natašo Krajnc.

SIGIC, ki skrbi za promocijo slovenske glasbe in se zato udeležuje mnogih glasbenih sejmov in srečanj v tujini, je na ta dan organiziral glasbeni sejem na Stritarjevi ulici. K sodelovanju je povabil domače založnike, ki so predstavili slovensko glasbo na nosilcih zvoka, notne izdaje in literaturo o glasbi v slovenščini. Sejma se je udeležila večina slovenskih založb z glasbenimi izdajami. »Z obiskom sejma smo, še posebno glede na to, da smo ga organizirali prvič, lahko zelo zadovoljni. Založbe so pripravile zanimivo in bogato ponudbo, zato verjamemo, da bo sčasoma dosegel pomemben promocijski učinek, ter da so založbe uspešno opozorile na svojo dejavnost. Upam, da se bo glasbeni sejem razvijal in postal pomemben in prepoznaven del kulturne ponudbe mesta« je po sejmu komentirala generalna sekretarka SIGIC-a, Barbara Švrljuga.

@http://www.youtube.com/watch?v=bBtkYmRQJQs@