27.03.2024

Praznik glasbe vabi k sodelovanju organizatorje v slovenskih mestih

Slovenija se bo na prvi poletni dan že enajstič pridružila praznovanju svetovnega dneva glasbe. V lanskem letu je praznovalo 15 slovenskih mest, skupaj se je na več kot 200 prizoriščih predstavilo preko 500 glasbenikov in glasbenic vseh žanrov in vseh generacij. Letos želimo število sodelujočih mest še povečati!

SIGIC

Praznik glasbe vabi k sodelovanju organizatorje v slovenskih mestih
Foto: Lovro Megušar (PG '23 v LJ)

Slovenski festival Praznik glasbe je del svetovne iniciative Fête de la musique, ki je nastala leta 1982 v Franciji. Za termin svetovnega dneva glasbe je bil izbran 21. junij, prvi poletni dan, ko je dan najdaljši in noč najkrajša v letu. Danes Fête de la musique vključuje več kot 150 držav in več kot 700 mest z vsega sveta.

Praznik glasbe poteka v skladu s smernicami iniciative Fête de la musique, ki v ospredje postavlja žive glasbene dogodke raznolikih glasbenih žanrov, ki jih izvajajo tako profesionalni kot ljubiteljski glasbeniki. Festival je predvsem dogodek, ki se odvija na prostem, na ulici, v parkih, igriščih... Festival je tudi priložnost, da se glasba pojavi na neobičajnih prizoriščih, kot so muzeji, bolnišnice in drugi javni prostori. Nastop skušamo omogočiti vsakomur, ki želi muzicirati in s katerimi lahko dogovorimo terminske in tehnične specifike za zagotovitev nastopa. Vsi koncertni nastopi so za javnost brezplačni. Glasbeniki za svoj nastop ne prejmejo honorarja, pač pa jih s prostovoljnimi prispevki nagradijo poslušalci. Ker honorarji niso predvideni, ni predvidena tudi selekcija nastopajočih. (So)organizatorji se zavežejo k promociji žive glasbe in neprofitnemu delovanju.

Od sodelujočih mest oz. organizatorjev se pričakuje, da skušajo v svoji okolici k sodelovanju povabiti čim večje število raznolikih lokalnih organizacij, glasbenikov in glasbenic. Urediti morajo dovoljenja za uporabo javnega prostora in dovoljenja, povezana z uporabo morebitnih zvočnih naprav. SIGIC - Slovenski glasbenoinformacijski center kot krovni organizator Praznika glasbe poskrbi za promocijo dogodkov, uredi dovoljenja, povezana z javnim predstavljanjem avtorskih del (kolektivne organizacije) ter nudi pomoč z nasveti in predlogi za izvedbo dogodka.

V kolikor bi želeli v svojem mestu organizirati Praznik glasbe, vas vabimo k izpolnitvi OBRAZCA. V primeru, da bomo iz istega mesta prejeli več prijav, vas bomo v naslednjem koraku s tem seznanili in medsebojno povezali.

Vabilo k sodelovanju je odprto do vključno ponedeljka, 15. aprila 2024.