01.10.2018

Predstavitev knjige Sedma republika

Predstavitev prevoda sedaj že kultnega čtiva Anteja Perkovića se bo zgodila v torek, 2. oktobra, ob 12h v prostorih SIGIC-a
(Kogojeva dvorana DSS, Trg francoske revolucije 6 v Ljubljani).

SIGIC

Sedma republika

S prevajalcem knjige Klemnom Lahom in založnikom Žigo Valetičem se bo pogovarjal Viktor Škedelj Renčelj (strokovni sodelavec SIGIC).

Sedma republika je strasten poklon kakovostni rock glasbi in njenim protagonistom, tako iz zaključnega obdobja nekdanje skupne države kot tudi v desetletjih, ki so sledila razpadu in vzpostavitvi novih entitet. Torej gre za tematiko, ki se v mnogočem ključno dotika tudi slovenske popularnoglasbene scene. Knjiga se primarno posveča vprašanju, kako lahko popularna glasba preživi v času političnega in vojnega terorja. Ante Perković izdatno analizira tisti del jugoslovanskega pop-rocka, ki se je opredelil nacionalno in politično in je s svojim delovanjem začel podpirati ter opravičevati vojne spopade, ozemeljske težnje, nacionalistično mitologijo ter sprego politike in kriminala. Na drugi strani seveda prikaže tudi zahtevno usodo tistega dela pop glasbe, ki je vsemu navkljub ostal zvest nadnacionalni ter pacifistični ideji rokenrola, in v tem najde tudi kanček upanja za otok, ki ga utopistično poimenuje »sedma republika«.

Ante Perković (1973–2017) je bil hrvaški glasbeni kritik, publicist, glasbenik. Že kot študent novinarstva je ustanovil in urejal magazin Puls, po diplomi pa se je posvetil vodenju radijskih glasbenih oddaj (Radio 057, tretji program HRT) ter pisanju glasbenih kritik in besedil za časopise Homo Volans, Nomad in Jutarnji list. Kot pevec, kitarist in avtor je sodeloval v skupini Djeca, kot kantavtor pa izdal še dva samostojna albuma. Igral je v eksperimentalnem gledališču Montažstroj in v radijski predstavi Hoerspiel. Napisal je več knjig, mdr. avtorizirano biografijo o skupini Pips, Chips & Videoclips (1997), Sedmo republiko (2011) ter knjigo o pesmih Darka Rundeka (2013).

Darko Rundek, kantavtor in pevec skupine Haustor, je o knjigi dejal: »Nikoli prej nisem naletel na glasbeno čtivo, ki bi bilo tako blizu mojemu razumevanju.«