07.03.2016

Pregled minulega leta in napoved novitet

Radio Študent je 1. marca na tiskovni konferenci predstavil program Festivala Tresk # 7. Festival širši javnosti predstavlja neodvisne, manj znane, kakovostne glasbene in z glasbo povezane vsebine.

Dušan Mijanović

Festival Tresk je edinstven vsakoletni glasbenozaložniški dogodek, ki predstavlja številne domače založnike in izvajalce ter na različne načine tematizira in osvetljuje slovensko alternativno glasbeno sceno.

Radio Študent je 1. marca na tiskovni konferenci predstavil program Festivala Tresk # 7. Festival širši javnosti predstavlja neodvisne, manj znane, kakovostne glasbene in z glasbo povezane vsebine.

Direktor Zavoda Radio Študent Tomaž Zaniuk je pojasnil, da medijska predstavitev festivala poteka v prostorih Radia Študent iz političnih razlogov. Radio je s tem nazorno demantiral nepreverjene trače in natolcevanja, ki so se nedavno pojavili v nekaterih neverodostojnih medijih. Poleg Zaniuka je program predstavil vodja festivala Jaka Špiler.

Festival Tresk je edinstven vsakoletni glasbenozaložniški dogodek, ki predstavlja številne domače založnike in izvajalce ter na različne načine tematizira in osvetljuje slovensko alternativno glasbeno sceno. Povezuje glasbenozaložniški krog, v katerega so poleg glasbenikov in založnikov vključeni tudi vizualni ustvarjalci, distributerji, organizatorji, mediji ter poslušalci in podporniki. Cilj festivala je občinstvu predstaviti nova in neuveljavljena imena, ki si po mnenju organizatorja zaslužijo spoštljivejšo obravnavo. Po mnenju Špilerja je del slovenske glasbe še vedno preveč zapostavljen in prav Festival Tresk s svojimi dejavnostmi lahko stanje izboljša.

Prvi dan – četrtek, 17. marec

Prvi dan sedme edicije »obračuna glasbe in založništva« bo tradicionalno potekal v CUK-u Kino Šiška, kjer bosta že v popoldanskem času izvedeni delavnici produkcije zvoka in sitotiska. Urška Alič bo predstavila potek izdelave sitotiska, mladi inovativni glasbeni producent Blaž Gracar pa bo delil skrivnosti oblikovanja zvoka.

Na osrednjem dogodku festivala, sejmišču, bo pozornost namenjena predstavitvam in stojnicam več kot dvajsetih aktivnih neodvisnih glasbenih založnikov, ki delujejo v našem prostoru. Predstavitve se bodo udeležili tudi gostje iz tujine; Zaniuk je izpostavil Zdenka Franjića, vodjo hrvaške založbe Slušaj najglasnije, ki se festivala redno udeležuje že od samega začetka. Direktor zavoda RŠ je poudaril, da Tresk tudi letos nadaljuje z akcijo vzpodbujanja nakupa fonogramov neodvisnih založb. Akcija, ki je bila uvedena lani, omogoča prost vstop na glasbeno prizorišče z dokazilom o vsaj enem kupljenem fonogramu na sejmišču. Festival Tresk je neprofitno naravnan festival in temu primerna bo cena vstopa na koncertni avditorij: znašala bo pičlih 5 € na dan.

Vizualna podoba ima v glasbeni industriji veliko težo, je dejal Špiler, zato festival letos znova razpisuje natečaj za najboljšo podobo albuma, glasbenega dogodka in koncertno fotografijo. Rezultate bodo razglasili ob 20. uri, tik preden se bodo iz Katedrale zaslišali prvi zvoki nastopajočih.

V pestrem glasbenem naboru bo prvi dan zaznamovan s predstavitvijo novih stvaritev. Že prej omenjeni producent Blaž bo v solo izvedbi predstavil novi album Don't Listen To This, ki bo pri založbi Beton Records izšel prav na dan koncerta. Svoj prvi dolgometražec bodo prestavili tudi udeleženci lanskega Klubskega maratona Radia Študent, rosno mladi garažni psihedeliki Persons From Porlock. S posebnim programom se bo širši javnosti v koncertni verziji prvič predstavil še svež, s filmom in antropološko literaturo navdahnjen ambientalni elektronski dvojec Funk of Terror. Blaž Božič, pesnik mlajše generacije, bo širšo javnost seznanil s svojim samostojnim dekadentnim noise underground projektom SsmKOSK. Božič je lani svoj prvi uradni album Merak izdal v kasetnem formatu. Glasbeni program prvega dne bo zaokrožil starosta slovenske hiphoperske in širše glasbene scene N'toko, ki se po krajšem predahu vrača na odre ravno na Tresku. Med drugim bo izvedel del novega materiala, ki ga snuje s soproducentom Blažem.

Drugi dan – petek, 18. marec

Od 19.30 naprej bo v Gledališču Glej potekala predstavitev domačega fenomena, ki ga je organizator poimenoval »nova čudna Slovenija«. Prinaša cvetober sodobne domače neodvisne glasbene produkcije, prepletene s folk, blues in psihedeličnimi valovanji, ki se spogledujejo s trendi, kot sta elektronika in svobodna improvizacija. Špiler je izpostavil Olfamoža, čigar ploščo z naslovom Hupam, da ste dobro je kolektiv Radia Študent ocenil kot najboljši slovenski album lanskega leta. Na koncertu bo svoj nedavno izdani prvenec predstavil kontemplativni trio Širom, ki se giblje v polju ljudske glasbe in sodobnih akustičnih rock meditacij. Med prvokategornike večera sodi stari znanec alternativnih glasbenih odrov Tovariš Strmoglavljen, ki je lani izdal album totem kamen. Poleg omenjenih bo s svojo spremljevalno skupino nastopil kantavtor Stojan Knežević, ki je po mnenju programskega vodje festivala ena bolje varovanih glasbenih skrivnosti. Razen tega se bo predstavila Muzikačaka, ki je na minulem Klubskem maratonu nase opozorila z elektronsko akustičnim projektom. Da bo pehar suhih hrušk dogodka, poimenovanega »nova čudna Slovenija«, vrhan, organizator obljublja še presenečenje.

Na koncu se je direktor Zavoda RŠ ozrl na minulo edicijo, ki jo je čudaški hip hop trio Matter izkoristil kot odskočno desko v nadaljnji karieri. Prav taki primeri dobre prakse organizatorju potrjujejo, da je pot, ki si jo je začrtal Tresk, pravilna.

Več o programu letošnjega Treska najdete TUKAJ in več o sejmišču TUKAJ.