09.07.2015

Pregled poletnih festivalov in glasbenih dogodkov na domači glasbeni sceni

Pregled letošnjih poletnih glasbenih festivalov, koncertnih ciklov in dogodkov ...

Dušan Mijanović

Smo sredi poletne norije glasbenih festivalov, ciklov in dogodkov. (Foto: MetalDays)
Foto: MetalDays

Jazzovski festivali in festivali glasb sveta

4. julija se je pričel 2. festival Poleti v NUK, ki bo v Plečnikovem atriju Narodne in univerzitetne knjižnice potekal vsak večer do 25. julija. V sklopu poletnih koncertov na prostem velenjskega Mozaik Jazz Festivala bo 11. julija nastopil Jure Pukl Trio z gostjo Melisso Aldana. Festival Glasbe sveta 2015 bo letos že četrtič na Kromberškem gradu gostil glasbenike, ki igrajo te zvrsti. Na vrtovih Pokrajinskega muzeja Koper bo možno v živo ali preko spleta v dveh sredah v juliju in dveh v avgustu spremljati Jazz Etno Funky Festival – JEFF. V Cerknem se bodo na Festivalu Keltika, ki pod tem imenom deluje od leta 2003, predstavili avstrijski GMH Orkestar (10. julij), španska skupina Germán Díaz trio (1. avgust) in Katalena (14. avgust). Pri sosedih v Idriji se bo 17. julija v atriju na gradu Gewerkenegg odvil Tango Festival Idrija. V našem najstarejšem mestu Ptuju bo na različnih prizoriščih od 23. 7. do konca julija potekal 6. festival Arsana, kjer se bo predstavila skupina Take 6, ki je doslej v zgodovini vokalne glasbe največkrat z grammyjem nagrajena skupina, razen te pa še mladi jazzovski up Jan Čizmazija, kubanski Estudiantina Ensemble in mnogi drugi. Na Bledu bo turistično ponudbo bogatil 25. Okarina festival, na katerem se bodo v drugi polovici julija in v začetku avgusta zvrstili predstavniki glasb sveta z vseh vetrov. Nastopili bodo Mercadonegro Orchestra, Abavuki, Lotus, Big Daddy Wilson, Simangavole, Tenore di Bitti, Cara Dillon idr. V Kranju bodo svoje glasbeno znanje med 14. in 23. 8. v okviru Jazz Kampa Kranj pod vodstvom priznanih mentorjev izpopolnjevali jazz glasbeniki, katerih produkcija bo predstavljena občinstvu. Delavniško druženje jazz glasbenikov bo v drugi polovici avgusta potekalo tudi v Novem mestu, kjer se bo odvil 16. Jazzinty, v Goriških Brdih pa bo septembra ponovno potekal festival sodobnega jazza in improvizirane glasbe Brda Contemporary Music Festival.

Popularni in množični festivali

V Mariboru se bo 11. julija zaključil največji slovenski festival Lent. Del študentske populacije se bo 10. in 11. julija zagotovo odpravil v Čatež pri Trebnjem, kjer bo potekal festival Švic (vikend inteligence in cvička). Mednacionalni revolucionar ritma in besed Manu Chao se po dveh letih zopet vrača v Slovenijo. Na pomolu koprskega Ukmarjevega trga bo 15. julija nastopil s svojo skupino La Ventura. 51. Festival Pivo in cvetje letos vabi med 16. in 19. julijem na tridnevni glasbeni dogodek, kjer bomo lahko na petih odrih slišali švedsko skupino Europe, Magnifica, kitarista Stevia Salasa, Gypsy Ska Orquestra, Carlosa de Nicaragua, Juanita Makanda, skupino Russkaja, Natalio Imbruglia in mnoge druge. V majhno vipavsko vasico na enodnevni dogodek Rock Batuje prihajajo švedske vzhajajoče zvezde starega hard rocka Bullet. Nosilci letošnjega 8. Schengenfesta (29. 7.–1. 8.), belokranjskega festivala zvoka, sonca in zabave, so Asian Dub Foundation, DJ Rush, Guano Apes in Rudimental. V nedeljo, 2. avgusta, v Poletno gledališče Križanke prihaja legendarna ameriška glasbenica, pesnica ter botra punka Patti Smith, ki je korenito vplivala na razvoj newyorške in globalne glasbe. Od 10. do 16. avgusta se bodo na festivalu UD 2015 pred Klubom ZOO predstavili različni predstavniki urbanih glasb. 14. in 15. avgusta bodo v Radljah ob Dravi na KKŠ Summer Festu študentsko populacijo zabavali stari znanci slovenskih glasbenih odrov. V Kamniku bo avgusta potekal Kamfest. Ko bodo prvošolčki prvič zakorakali v šolo, bo CUK Kino Šiška v znamenju bluz eksplozije Jona Spencerja, ki bo predstavil novi album Freedom Tower.

Poletni festivali v Tolminu

Tolminske poletne festivale (Tmin Undercover Rock, MetalDays, Punk Rock Holiday 1.5, Overjam Reggae Festival in Kreativni tabor Sajeta, njihov letošnji program je zabeležila tudi eminentna avantgardna revija The Wire) smo obdelali v poročilu iz tiskovne konference, ki so jo letos prvič skupaj pripravili v CUK Kino Šiška.

Plesno-elektronski festivali

Glavna lika letošnjega dvodnevnega poletnega festivala Summer Gathering, ki bo 10. in 11. julija tresel Ambasado Gavioli, sta Richie Hawtin in Carl Craig. Oba ne potrebujeta posebne predstavitve, saj že vrsto let premikata meje na elektronski sceni. 24. julija bo v istem klubu še en velikan elektronske plesne glasbe ter soutemeljitelj big beata Fatboy Slim. Isti večer bo v Opatjem selu potekal Eco Festival z nosilcema Dubfire in Jeffom Millsom. 14. avgusta bo na elektro odru Festivala Čipkarija nastopil Valentino Kanzyani.

Butični in alternativni festivali

11. julija bo v Kranju s koncertom folk heavy metal skupine Pero Deformero svoje duri zaprl 7. SubArt festival. V Metliki se bo 13. julija pričel Teden kulture Na Placu, na katerem bodo med drugim nastopili tolkalec Zlatko Kaučič, »Turned Down Trio«, indie rockerji Jardier, sonični Ludovik Material ter bosanski post rockerji Holographic Human Element. Teden bo 18. julija zaključila hrvaška diva Josipa Lisac. Na ptujskem polju, v baročnem Dornavskem gradu, bo med 14. in 18. julijem potekal 2. festival BaRock. Poletno vročino bomo lažje prenašali, če bomo ob Bohinjskem jezeru vsako sredo do vključno 19. avgusta obiskali Festival Kanal 2015. V Sežani se že odvija Mladi fest. Do zaključka 16. julija bodo na različnih lokacijah igrali nojzerji Nikki Louder, hrvaška zasedba Vlasta Popić, instrumentalni post rockerji ŠKM Banda ter energični dvojec Blaž & Simon. V bližini Pivke bosta že tako glasbeno pester 18. festival drugačne glasbe Trnje Fest 2015 (10. in 11. julij) ojačali skupini Moveknowledgement in Demolition Group. V Komnu na Krasu se bo 10. in 11. julija sedmo leto zapored zvrstil Krastival, festival crust glasbe, ki jo lahko opredelimo kot zmes punka, hardcora in metala. Pred Škucem se bomo na raznovrstnih glasbenih večerih dobivali med 17. in 26. julijem. Na dvodnevnem Velikonočnem koncertu (24. in 25. julij) na Soriški planini se bomo poleg gorskega zraka lahko naužili melodij, ki jih ustvarjajo skupine Čompe, Tamara Obrovac Quartet in Ida & Other Bears. V Velenju bo polnoletnost doživel Festival mladinskih kultur – Kunigunda (21.–29. 8.). V Rušah se bodo za zlato, srebrno in bronasto kanto 14. avgusta na 13. Kant festu potegovali glasbeni bardi, reperji in kantavtorji. Zadnji vikend v avgustu bo svojo osmo edicijo dočakal pomurski Breka Fest.

Imago Sloveniae

Mednarodni festival Imago Sloveniae, ki od 7. julija do 29. avgusta poteka širom celotnega slovenskega etničnega prostora, poleg klasike predstavlja tudi jazz glasbo ter druge zvrsti.

Glasbeni dogodki in cikli na mestnih trgih, gradovih, letnih vrtovih ...

V poletnem času v večjih in turističnih mestih dnevno ali tedensko potekajo glasbeni dogodki, ki vsekakor lahko pritegnejo našo pozornost. Julija in avgusta se bodo ob sredah na ljubljanskem Kongresnem trgu odvijali Glasbeni večeri v paviljonu, ob četrtkih pa Poletni koncerti v koprski Taverni. Isti dan v Idriji potekajo Četrtki na Placu, bogat glasbeni program bo ob koncih tedna tudi v Murski Soboti. V Velenju potekajo v okviru Festivala Velenje 31. Poletne kulturne prireditve, v Izoli pa bo med številnimi glasbenimi dogodki med 18. in 20. avgustom potekal tudi festival Etno Hist(e)ria. V Novi Gorici so se že pričela Poletna doživetja, na katerih se bo med drugim predstavila trojka triov Zlatko Kaučič Trio (10. julij), Boštjan Gombač Trio (5. avgust), Rudi Bučar Trio (21. avgust). Zavod Celeia Celje pripravlja koncerte na Starem gradu, cikel bo 10. julija vpeljal Večer slovenske popevke. Pred Gradom Tivoli bodo vsako sredo v juliju zvečer potekali glasbeni večeri Poletje v MGCL. Grajska noč pod zvezdami bo na dvorišču Ljubljanskega gradu 13. avgusta združila Ota Pestnerja z rockabilly skupino The Lucky Cupids, 20. avgusta pa Lada Leskovarja z Gypsy swing kvintetom. Bogat glasbeni program letos ponujajo tudi letni vrtovi gostinskih lokalov. Pred ljubljanskim Pritličjem bodo potekali celovečerni elektronski dogodki, v Jazz klubu Gajo jazz večeri, v Hangar baru v Izoli, kjer bo 24. julija organiziran rockersko obarvan 4. Izola Muzikfest, bodo glasbeni večeri v znamenju bluesa in jazza, v atriju Hostla Celica bodo odmevala glasbena srečanja Sozvočja sveta, koncerti v Baru Prulček pa so že stalnica ljubljanske glasbene scene. To postajajo tudi glasbeni dogodki v Klubu ZOO, ki zajemajo ponedeljkove jazz večere, sredine kvalitetne etno večere ter elektronsko plesne vikende. Nič manj glasbeno pestro ne bo na julijskih večerih letnega vrta Gala hale v AKC Metelkova mesto. Založba Goga iz Novega mesta bo na terasi svoje knjigarne gostila koncerte Vasko Atanasovski Tria (25. julij), Kabineta čudes Brutka Bimbiča (8. avgust) in Aphre Tesla & Igorja Bezgeta (15. avgust). Cikel Motorka na jezike bo v Ajdovščini tudi julija in avgusta žagal punk rock, punk, hardcore in stonerske melodije. V Gostilni pri Jožovcu se že od pomladi vrstijo narodnozabavni koncerti. Ljubitelji te glasbe se bodo vsekakor z veseljem udeležili Avsenikovega festivala, ki bo med 21. in 23. avgustom potekal v Begunjah.

Več informacij o festivalih in glasbenih dogodkih, tudi tistih, ki jih zavoljo inflacije v tem zapisu ne omenjamo, najdete v koledarju glasbenih dogodkov spletnega portala SIGIC