10.07.2014

Pregled poletnih festivalov in glasbenih dogodkov na domači glasbeni sceni

Poletje se je že dobro pričelo in nastopil je čas poletnih festivalov. Tudi letos se na domači poletni festivalski sceni obeta bogata bera glasbenih dogodkov.

Dušan Mijanović

Smo sredi poletne norije glasbenih festivalov. (Foto: Schengenfest)
Foto: Schengenfest

Festivali, ki so že v teku ali tik pred durmi

Na mejnem območju med Slovenijo in Italijo se med 1. julijem in 28. avgustom odvija festival Echos – Čezmejni odmevi, ki je posvečen mladim novonastalim čezmejnim zasedbam ter že uveljavljenim glasbenih skupinam iz polja jazz folk in klezmer glasbe. Pred kratkim je v Ljubljani svojo premiero doživel Festival Poleti v NUK: v Plečnikovem atriju Narodne in univerzitetne knjižnice se vsak večer med 5. in 26. julijem predstavljajo stari znanci slovenskih odrov. Nič manj glasbeno pestro ne bo na julijskih večerih letnega vrta Gala hale v AKC Metelkova mesto. V Sežani kulturna društva tokrat že dvajsetič organizirajo Mladifest 2014 (4.–19. 7.). V Novi Gorici so se pričela Poletna doživetja, na katerih bodo julija in avgusta nastopili glasbeniki in zasedbe, kot so Ana Popović, Vlatko Stefanovski & Vasko Atanasovski in drugi. Na prenovljenemu Bevkovemu trgu bo imela živi nastop tudi povratnica na glasbeno sceno, skupina Borghesia, ki bo v širši zasedbi predstavila svojo novo ploščo And Man Created God. V petek, 11. julija, se je v baročnem dvorcu Dornava pri Ptuju premierno pričel Festival BaRock (11.–18.7.). Isti dan se bo v Bohinju s sloganom Wor(l)d of music začel odvijati 10. etno, pop rock Festival Kanal (11. 7.–20. 8.). V ponedeljek, 14. julija, pa se v Metliki prične prireditev Teden kulture na Placu 2014, na kateri bo med drugim nastopila splitska hip hop atrakcija Dječaci. Ljubljanski Bar Prulček, kot je to že dalj časa v navadi, permanentno nudi glasbeni meni raznovrstnih koncertov.

Jazzovski festivali in festivali glasb sveta

Na vrtovih Pokrajinskega muzeja Koper bo v organizaciji Kluba študentov Občine Koper prve tri tedne v juliju in avgustu potekal Jazz Etno Funky Festival – JEFF. Cerkno ni znano zgolj po jazzovskemu festivalu, ampak tudi po Festivalu Keltika, ki bo letošnje poletje znova nudil paleto jazzovskih in etno muzik. V našem najstarejšem mestu Ptuju bo na različnih prizoriščih za eksplozijo umetnosti med 23. 7. in 1. 8. poskrbel 6. Glasbeni festival Arsana. Na Bledu bo turistično ponudbo bogatil 24. Okarina festival (1.–10. 8.), na katerem se bodo zvrstili etno glasbeniki iz Evrope, Azije, Afrike ter Južne Amerike. V Kranju bodo svoje glasbeno znanje med 15. in 24. 8. v okviru Jazz Kampa Kranj nadgrajevali mnogi pop in jazz glasbeniki, katerih produkcija bo predstavljena tudi občinstvu. Svež veter v jazz jadra bo zapihal v Novem mestu, kjer se bo avgusta skupaj s pedagoškimi glasbenimi delavnicami odvil 15. Jazzinty (18.–23. 8.), v Goriških brdih pa bo med 11. in 13. septembrom ponovno potekal festival sodobnega jazza in improvizirane glasbe Brda Contemporary Music Festival.

Popularni in množični festivali

Festival Pivo in cvetje, katerega letošnji slogan se glasi »Hočemo dobro glasbo!«, vabi med 17. in 20. julijem na glasbeni mišmaš, kjer bomo slišali tudi starosto funk glasbe Georgea Clintona, ki bo nastopil s skupino Parliament Funkadelic, ter ameriško rockovsko superskupino The Winery Dogs. Čez dober teden, 25. julija, v majhno vipavsko vasico prihaja na enodnevni dogodek Rockbatuje britanska rock legenda sedemdesetih let prejšnjega stoletja, skupina Uriah Heep. Letošnji 14. Schengenfest (31. 7.–3. 8.) bo v Krajinskem parku Kolpa zaživel 31. julija. Nosilci glasbenega programa bodo finski metal goth rokerji H.I.M., južnoafriški rap-rave trojec Die Antwoord, ki bo 1. avgusta nastopil v sklopu večera Kino Šiška, pa angleška skupina Morcheeba, ki prihaja z originalno pevko Skye Edwards, ter hrvaško-slovenski čelistični dvojec 2Cellos. Glasbeno dogajanje bo avgusta pestro tudi na dveh gorenjskih gradovih. V Kamniku bo med 8. in 17. avgustom potekal Kamfest, v Škofji Loki pa festival Pisana Loka (20.–31. 8.). Stična točka obeh je promocijski nastop skupine Laibach, ki bo predstavila svoj novi album Spectre.

Soča Festivalley – Posočje, dolina festivalov

Še preden bodo na sotočju rek Soče in Tolminke na festivalu Metaldays 2014 (20.–26. 7.) zagrmeli težkometalski ritmi, bo 18. julija tam svojo krstno izvedbo doživel Tmin Rock Festival. Takoj ko se bo trušč polegel, bo na Sotočju udarila Sajeta (30. 7–3. 8.), med 5. in 9. 8. pa bo hrupno tudi na 4. Punk Rock počitnicah. Scena se bo nato preselila v Kobarid, kjer bo v znamenju dobrodelnosti potekal pop rock festival Fronta (10.–16. 8.), zaključila pa se bo na Sotočju z International Overjam Reggae Festivalom (13.–16. 8.), na katerem bodo obiskovalce v reggae ritmih pozibavali Shaggy, Luciano, Chronichs, Macka B ...

Tedenski glasbeni dogodki na mestnih trgih

V poletnem času v večjih in turističnih mestih tedensko potekajo glasbeni dogodki, ki vsekakor lahko pritegnejo našo pozornost. Julija in avgusta se ob sredah v Ljubljani na Kongresnem trgu odvijajo Glasbeni večeri v paviljonu, ob petkih pa Jazz večeri na Gornjem trgu. V Idriji potekajo etno obarvani Četrtki na Placu, v Murski Soboti se odvija glasbeno pestro Soboško poletje 2014, medtem ko v Velenju v okviru Festivala Velenje potekajo 30. Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje. V Izoli se bo v okviru poletnih koncertov 19. julija predstavil projekt Tango compás, ki ga skupaj s slovenskimi glasbeniki vodi svetovno priznani violinist Stefan Milenkovich.

Plesno-elektronski festivali

Če odmislimo elektro odre, ki so zadnja leta svoj domicil našli tudi na popularnih festivalih, je pri nas edini pravi poletno profilirani elektronsko-plesni festival Eco Festival. V Opatjem selu bo med 25. in 27. julijem med množico nastopajočih čast prvega zvezdnika festivala pripadla staremu znancu Ambasade Gavioli, nemškemu techno producentu Svenu Väthu.

Butični, alternativni in samonikli festivali

Letošnji sunek kulture bo med 6. in 16. avgustom serviral samonikli festival Koperground. V atriju črnomaljskega gradu se bo med 16. in 30. avgustom odvijal Črnfest, na velenjskem gradu pa bo kot spremljevalni program k 17. Festivalu mladinskih kultur – Kunigunda (22.–30. 8.) potekalo 2. državno prvenstvo v Beatbox Battlu. Tekmovalo se bo tudi v Rušah. Za zlato, srebrno in bronasto kanto se bodo 23. avgusta na 12. Kant festu potegovali glasbeni bardi, reperji in kantavtorji. Dan prej se bo v Hrvatinih pri Kopru zgodil dvodnevni alternativni Go Hard Or Go Home Fest. Zadnji vikend v avgustu, ko se v Sloveniji obeta obilica glasbenih dogodkov, pa bo svojo sedmo edicijo dočakal pomurski Breka Fest.


Več informacij o glasbenih dogodkih, tudi tistih, ki jih tu ne omenjamo, najdete v koledarju glasbenih dogodkov spletnega portala SIGIC.