07.07.2017

Pregled poletnih festivalov in glasbenih dogodkov na domači glasbeni sceni

Ob pregledu festivalov letošnjega leta je opaziti skorajšnje izumrtje festivalov, ki so bili namenjeni študentski populaciji. Nekateri festivali na domači sceni so s svojim delovanjem prenehali, drugi počivajo, prav tako se pojavljajo tudi novi. Na tolminskem Sotočju se bo julija in avgusta zvrstilo kar šest festivalov.

Dušan Mijanović

Punk Rock Holiday
Foto: Punk Rock Holiday

Množični festivali

V Laškem so ponovno pripravili glasbeni program festivala Pivo in cvetje (13.‒16. julij), ki pritegne najširše množice in hkrati zadovolji najzahtevnejše okuse. 28. julija se bo v Športnem parku v Batujah s slovenskimi nastopajočimi odvil tradicionalni koncert Rock Batuje, ki letos poteka že petnajstič. Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina prireja Anin festival, ki bo trajal od 22. julija do 2. septembra ter popestril poletje v Rogaški Slatini. Mednarodni glasbeni festival Arsana je v zadnjih letih prerasel v enega najprepoznavnejših in žanrsko raznolikih glasbenih festivalov v tem delu Evrope, ki vsako leto na več kot 60 dogodkih gosti več kot 300 umetnikov in privabi okrog 20.000 obiskovalcev. V ptujski festival nas bodo 21. julija vpeljali The Swingles, dobitniki petih grammyjev. 27. julija se bo domačemu občinstvu predstavil bobnar Žan Tetičkovič, ki bo izvedel projekt The Port of Life oziroma Pristanišče življenj. Gre za zvočno-vizualno doživetje, ustvarjeno na podlagi osebne in resnične zgodbe iz življenja in ustvarjanja v New Yorku. 27. edicija festivala Okarina (27. julij‒6. avgust) bo ponudila pestrost glasb sveta. Med enajstimi koncerti velja izpostaviti nastop benda Orchestra Baobab, prave ikone afriške glasbe, pa večkratne grammyjevke in osrednje gostje lanskega ljubljanskega jazz festivala Hiromi, za katero pravijo, da je za klavirjem to, kar je bil Hendrix na kitari. Nikakor ne gre spregledati niti vrhunske Amire Medjunanin, prve dame bosanske sevdalinke, ter Omarja Sose, ki bo na Okarini združil moči s Seckoujem Keito. V drugem avgustovskem tednu bo v Ljubljani ponovno zaživel festival Urbano dejanje (7.‒13. avgust), ki je že dve zaporedni leti uspešno povezal raznolikost urbanih subkultur in jih predstavil v tedenskem paketu. Festival bo letos potekal na Kongresnem trgu. Zaradi številnih del, ki potekajo v središču Kamnika, so se pojavljala ugibanja, da letos Kamfesta ne bo. Kamniški poletni festival se bo (predvidoma) odvijal med 11. in 19. avgustom. Zadnji teden v avgustu bo v Škofji Loki potekal festival Pisana Loka. Ob svoji 18-letnici festival Letni oder Ruše med 18.–27. avgustom ponuja raznolik program. Ljubitelji narodnozabavne glasbe, pozor! Največje uspešnice ansambla bratov Avsenik boste lahko med 25. in 27. avgustom slišali na tridnevnem festivalu Avsenik. Mednarodni dan in Avsenikov dan sta razprodana, prost je le še Slovenski dan. Med 24. in 26. avgustom bo potekal pester 29. mednarodni festival Noči v Stari Ljubljani s koncerti in drugimi prireditvami na ulicah in trgih v starem delu mesta, ki vsako leto tradicionalno sklenejo festival Poletje v Stari Ljubljani in simbolično označijo zaključek poletnega utripa v mestu. Program festivala je namenjen vsem generacijam, zaznamujeta pa ga predvsem etno in jazz glasba.

Poletno gledališče Križanke

V Križankah bo 12. julija nastopila skupina Pixies, ki velja za eno najvplivnejših alternativnih skupin. Kot predskupina ji bo na dogodku, ki ga organizira Škuc, družbo delala domača četverica Koala Voice. V okviru Festivala Ljubljana bodo 10. avgusta v Križankah nastopili Marko Hatlak & Funtango s posebnim gostom in Iztok Mlakar. Večer romske glasbe, ki bo potekal 19. julija, bo začinil romski vročekrvni violinist Roby Lakatos, eden redkih glasbenikov, ki ne ustrezajo nobeni žanrski opredelitvi. 16. in 17. avgusta bo na sporedu muzikal Vesna, 21. avgusta pa se bodo odvili vrhunci muzikalov iz West Enda in Brodwaya. Prekmurski bard Vlado Kreslin bo v Križankah z gosti nastopil 25. avgusta, medtem ko bo 29. avgusta na sporedu večer z naslovom I Remember Elvis.

Tolmin

V sezono festivalov na tolminskem Sotočju nas je vpeljal Kreativni tabor Sajeta (3.–9. julij). Med 14. in 16. julijem bo potekal festival komercialne elektronske glasbe Halamoye Dance Festival, katerega ime v lokalnem narečju pomeni bujno zelenje. Vrhunci letošnjega festivala MetalDays bodo koncerti skupin Marilyna Mansona, Amon Amarth, Opeth, Doro, Iced Earth, Heaven Shall Burn, Grave Digger … Letošnja festivalska novost je tretji oder, v celoti posvečen novim imenom metal glasbe. V rekordnem času razprodana sedma edicija Punk Rock Holiday bo potekala med 7. in 11. avgustom. Predstavilo se bo 50 zasedb, med drugim Pennywise, Propagandhi, The Toy Dolls, Less Then Jake, Anti-Flag, Ignite in Good Riddance. Na šesti Overjam Reggae International prihajajo Ky-Many Marley, Alborosie, General Levy, Panda Dub, Iration Steppas, Jamaram, The Toasters in mnogi drugi. Festivalsko poletje na Sotočju bo zaključil festival Motörcity (24.‒26. avgust). Na prvi izvedbi bodo nastopili blues rock glasbeniki, kot so Chris Thomas King, Hans Theessink & Terry Evans, Matt Schofield idr.

Poletja in drugi glasbeni dogodki na mestnih trgih, gradovih in vrtovih ter jazz festivali

Že četrtič zapored so v Narodni in univerzitetni knjižnici pripravili festival Poleti v NUK (1.‒22. julij). Tematski večeri so posvečeni šansonu, kantavtorjem, etno glasbi in jazzu. Na letnem vrtu Gala hale se julija večinoma odvijajo že utečeni programski sklopi, kot so Domorodni četrtki, Zeleno sonce, Poslušalnica 69, Pozor nov bend na vidiku itd. Pred Kinom Šiška bo potekal koncertni cikel Poletje v Šiški. Prvi na sporedu bo indie pop duo SEA + AIR (11. julij). Festival JEFF se letos vrača k oživljanju poletnih julijskih in avgustovskih noči v srednjeveškem mestnem jedru Kopra. V sklopu festivala Keltika bo 28. julija v Cerknem nastopil Jure Tori Trio, 4. avgusta pa Katja Šulc s projektom Kamlisajlan. Tudi pred ljubljanskim Pritličjem bo potekalo pestro dogajanje, zlasti v okviru koncertnega cikla Selekcija, ki se odvija pred sosednjo mestno hišo. 

Med 21. in 30. julijem se bodo pred Škucem predstavili Nadežda Tokareva in Evgenij Sinajski, Orkestrada, Širom, JazzOudQuartet, Vito Marenče in drugi. 11. Julija bo v okviru 33. Poletnih kulturnih prireditev v amfiteatru na velenjski promenadi nastopil britanski Brentwood Jazz Orchestra. Med 12. in 16. avgustom bo v atriju črnomaljskega gradu potekal Črnfest. V Idriji bo 13. julija v okviru cikla Četrtki na placu s svojimi angelčki nastopil legendarni bas kitarist Čarli Novak, 27. julija pa se bo domači publiki predstavil kantavtor Jakob Kobal. 18. julija bosta v okviru Poletja v MGLC v ljubljanskem parku Tivoli nastopila Teo Collori in Metod Banko. Pestro bo tudi Poletje v Celju. V Murski Soboti julija in avgusta potekata cikla Skrito dvorišče in Soboško poletje. Na Obali se bo Isolo Music Festival (21.–26. julij) začel z Rudijem Bučarjem & Istrabendom. 5. avgusta se pričenja drugi del turneje Treh kraljev. Raperji Recycleman, Klemen Klemen in Zlatko bodo avgusta in septembra obiskali gradove v Brestanici, Žužemberku in Ormožu.

Na prostem bodo prav tako potekali jazz festivali. V okviru Mozaik jazz festivala bo 8. julija v Velenju nastopil Darko Jurkovič ‒ Charlie. Na letnem vrtu Kluba Gajo se odvijajo študentski jam sessioni ter jazz koncerti. Na Gornjem trgu v Ljubljani se bodo v sklopu festivala Imago Sloveniae zvrstili naslednji jazz koncerti: Javier Moreno Sanchez ‒ Igor Lumpert ‒ Mareike Wiening (7. julij), Marco Frattini Quartet (14. julij), Jazz Oud Quartet (28. julij), Max Ionata – Hammond Trio (4. avgust) in Veselino Jazz Project (11. avgust). Jazzinty (14.–20. avgust) je jazz festival z glasbeno delavnico, ki vsako leto tretji teden v avgustu poteka v Novem mestu. Nato se bo jazzovska scena preselila na Gorenjsko, kjer bo med 18. in 27. avgustom potekal Jazz kamp Kranj, ki je namenjen vsem profesionalnim in amaterskim jazz, pop in klasičnim glasbenikom, ki se želijo v poletnih dneh izpopolniti na področju jazz in pop glasbe. Jazzovsko poletje se bo zaključilo z Evropsko jazz konferenco, na kateri se bodo mnoge skupine jazzovskih glasbenikov predvidoma predstavile tudi na ljubljanski tržnici.

Mali in alternativni festivali

V borovem gozdičku nad Trnjem pri Pivki se bodo ljubitelji alternativnih godb ob dobri glasbi že dvajsetič zapored družili na Festivalu Trnje. V Kranju se zaključuje 9. SubArt festival, na katerem bo v petek, 7. julija, v Layerjevi hiši tolkalec Zlatko Kaučič predstavil projekt Koridorji, ki je zasnovan na podlagi trpljenja in poniževanja beguncev na balkanski poti. Na festivalu Teden kulture na placu (10.–15. julij), ki že enajsto leto poteka v metliškem mestnem jedru, bodo nastopili paradni konji slovenske alternative, kot so Daniel Vezoja, Blue Velvet Revisited, Haiku Garden, All Strings Detached, persons from porlock in MRFY. V Sežani se bo 23. leto zapored odvijal Mladifest (14.–23. julij). 21. julija bo v Klubu Gromka potekala deseta edicija metelkovskega punk festivala Pogo Never Ends Fest. 21. in 22. julija bo v okolici Železnikov 24. festival težke in hrupne glasbe Krawal. V izolskem Hangar baru bosta to poletje potekala dva festivala: 7. julija se bo odvil Kult hip hop festival, na katerem se bodo prestavili vse pomembnejši akterji balkanskega hip hopa Bad Copy, 22. julija pa se bo odvijal festival s pomenljivim naslovom Tudi mladi smo Izola, kjer bo med drugim nastopila nekoč popularna skupina iz Pulja Messerschmitt. Ob Škalskem jezeru pri Velenju bo 29. julija potekal Festival nasedlega kita

Na začetku avgusta se bodo v Loško dolino pričeli zgrinjati etno glasbeniki, scenografi, akrobati, lutkarji, plesalci in drugi umetniki, ki bodo sodelovali na festivalu Plavajoči grad. 20. festival mladih kultur Kunigunda (25. avgust–2. september) bo s spektaklom zaključila skupina The Stroj, ki letos praznuje 20-letnico obstoja. 26. avgusta se bodo na tradicionalnem kulturno avantgardnem pikniku Barakafest predstavili Carnaval, Darla Smoking, T.S.O. in drugi. 26. in 27. avgusta bo v Srednji Bistrici v Prekmurju potekal 10. festival Breka Fest. 4. in 5. septembra bo v Jakopičevi galeriji festival avdio-vizualnih eksperimentalnih performansov Sound Explicit. V mariborskem AGD Gustaf bo 8. in 9. septembra potekal festival No Border Jam. Povezovanje glasbenikov z obeh strani meje s podobnimi nazori bo ob koncu poletja potekalo na Brda Contemporary Music Festivalu (14.–16. september).

Plesni elektronski dogodki

Po številu plesnih elektronskih dogodkov bo letošnje poletje bolj revno, zato je zelo dobrodošla odločitev Kluba K4, da uvede poletni program z domačimi didžeji. V Ajbi pri Kanalu ob Soči bo od petka, 7., do nedelje, 9. julija, potekal festival Inner Frequencies. 14. julija bo na tretjem open air elektronskem dogodku Lost on the Mountain grmelo na Soriški planini. 15. julija bo v Zelenem Gaju v okviru 10. edicije Pulse festivala nastopil iransko ameriški house in techno didžej Dubfire. 5. avgusta bodo v Ambasadi Gavioli organizatorji Fetch The Vibe predstavili večkrat nagrajenega didžeja bosanskih korenin Solomuna, ki se giblje v polju deep housa. 26. avgusta bodo v Izoli nastopili Juno Reactor, Verticale Mode in Astrix. V Letnem gledališču Limberk bo 26. avgusta potekal Magnetik festival, na katerem se bodo predstavili številni didžeji.