16.03.2016

Prestižna gledališka nagrada Zlata maska Carmini Slovenici

Zmagovalna predstava za »Najboljšo tujo produkcijo, predstavljeno v Rusiji v letu 2015« je predstava Carmine Slovenice "Ko gora spremeni obleko".

Tanja Benedik

Foto: Dorian Šilec Petek

Spomnimo naj, da je predstava od premiere leta 2012 doživela že številne ponovitve in gostovala širom po svetu (Festival d’Automne a Paris, Holland festival, Melbourne Festival idr.). Nastala je po motivih rezijanske pesmi Da pa Ćanynu (When the Mountain changed its clothing / Ko gora spremeni obleko) na pobudo Karmine Šilec v sodelovanju s skladateljem Heinerjem Goebbelsom. Gostovanje v sklopu programa Context, ki predstavlja raznolikosti sodobnega gledališkega ustvarjanja, pa ji je prineslo še ugledno nagrado Zlata maska, kjer se je znašla v družbi s prav tako nagrajeno predstavo Boris Godunov, litvanske nacionalne drame. Po Goebbelsovih besedah nabite slike izhajajo iz izjemne energije mladih protagonistk in odražajo družbene transformacije: hitre politične, socialne in kulturne spremembe v regiji, od koder prihajajo izvajalke.


Foto: Dorian Šilec Petek

Gledališke nagrade Zlata maska se podeljujejo v več kot 30 nominiranih kategorijah (za najboljšo produkcijo, najboljšega igralca, režijo, dirigenta itd.) in zanje se potegujejo vse najuglednejše operne, baletne in gledališke hiše, kot so denimo gledališča Bolšoj, Mariinski, Maly drama, Aleksandrinsko gledališče ter druga. Izbrane produkcije so izvedene na festivalu Zlata Maska, ki se odvija vsako leto v Moskvi. Vrhunec festivala je podelitev nagrad, ki poteka v enem od moskovskih prestižnih prizorišč in je v živo predvajana tudi na nacionalni televiziji.

Nagrada Zlata maska za najboljšo tujo produkcijo se podeljuje produkcijam, predstavljenim v Rusiji v preteklem letu. Odločitev o zmagovalcu se poda na podlagi mnenja, pridobljenega med gledališkimi kritiki in gledališkimi novinarji. V peteklih letih so bili med zmagovalci v tej kategoriji Pina Bausch, Robert Lepage, Giorgio Strehler, Josef Nadj, Eimuntas Necrosius, Alvis Hermanis, Tamas Ascher, Viktor Bodo, Krzysztof Warlokowski, Katie Mitchell, Luk Parcevall in Michael Thalheimer.

Heiner Goebbels in Karmina Šilec bosta nagrado za predstavo prevzela 16. aprila na slavnostni podelitvi nagrad ob zaključku festivala v gledališču Stanislavski v Moskvi.