05.06.2017

Pretekli teden v znamenju dveh pomembnih kulturnih nagrad skladateljema Jakobu Ježu in Juretu Robežniku

Kozinovo nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih skladateljev, je prejel Jure Robežnik, Župančičevo nagrado, ki jo podeljuje Mestna občina Ljubljana, pa je za življenjsko delo prejel skladatelj Jakob Jež.

Sigic

Pretekli teden v znamenju dveh pomembnih kulturnih nagrad skladateljema Jakobu Ježu in Juretu Robežniku
Foto: Arhiv DSS

Po dveh Kozinovih nagrajencih Mojmirju Sepetu in Jožetu Privšku je letošnji nagrajenec iz četverice najboljših ustvarjalcev »zlatih let slovenske popevke« ob Atiju Sossu tudi Jure Robežnik. Nagrado sta podelila predsednik komisije Tomaž Habe in predsednik DSS Nenad Firšt. Po podelitvi je v Kogojevi dvorani potekal tudi sproščen pogovor z nagrajencem, ki ga je vodila Sonja Kralj Bervar.

Najvišje priznanje MOL na področju kulture in umetnosti - Župančičevo nagrado za življenjsko delo za leto 2017 je prejel skladatelj Jakob Jež. Ostala priznanja so prejeli avtorica animiranih filmov Špela Čadež, gledališki, filmski in radijski igralec Željko Hrs ter pisatelj Goran Vojnović.

"Jakoba Ježa označuje sodobna glasbena usmerjenost, ki je prepletena z ljudskim izročilom in slovensko glasbeno zgodovinsko preteklostjo. Njegova glasba je blizu poslušalcem in izvajalcem, je dojemljiva, prepričljiva, hkrati pa zveni sodobno in sveže. Njegova dela so našla pot do slehernega slovenskega pevskega zbora, kjer je pustil močan pečat", so v predlogu za podelitev nagrade zapisali predlagatelji iz Društva slovenskih skladateljev.