13.12.2019

Prihaja muc. Obuti pojoči muc!

Slovensko mladinsko gledališče bo jutri izvedlo premiero nove inačice Obutega mačka. Tokrat bo to »mijauzikl« Andreja Rozmana Roze z glasbo Nane Forte in Jureta Ivanušiča.

Tanja Benedik

Prihaja muc. Obuti pojoči muc!
Foto: Miha Fras

Na novinarski predstavitvi smo že videli in slišali nekaj izsekov s predstave, ki je za izvajalce nedvomno velik zalogaj, za poslušalce pa bo prava poslastica.

Predstavo o "Človekolikem mačku v škornjih" so pripravili v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Gledališča Koper.

Glasbeni tandem Nana Forte-Jure Ivanušič je glasbo ustvarjal na podlagi karakterizacije likov in atmosfere situacij in prizorov. V predstavi bodo različni slogi, od renesanse do westerna, bluesa, tanga, sambe, do koračnice. Raznoliki liki in raznolika glasba bosta predstavo oplemenitila. Pomembno je tudi dejstvo, da kljub temu, da igralci niso pevci, glasba ni prilagojena. Spopadli so se z zahtevnim izvajalskim izzivom, kjer jim je pri pripravi ob strani stal korepetitor Diego Barrios Ross. Predstavo v živo spremlja ansambel, ki ga poleg Ivanušiča sestavljajo Uroš MačekVasko AtanasovskiMarjan Stanić in Žiga Golob.

Režiser predstave je Vito Taufer, ki je predstavo ustvaril v skladu s svojim razumevanjem sveta in poudarja da si mora stališča ustvarjati publika sama. Andrej Rozman Roza pa je povedal, da piše zase, "za otroka v men' in odraslega v sebi." V tekstu uporablja različne vzorce - pravljične, melodramatične, muzikal in kabaret.

V predstavi bodo nastopili Rok Matek, Luka Cimprič, Anja Drnovšek, Ivan Rupnik, Maruša Oblak in Ivan Godnič.