04.05.2018

Prijavi se na Praznik glasbe 2018!

Praznik glasbe se širi! Letos bodo ob Ljubljani praznovali tudi v Mariboru, Murski Soboti in Piranu z okolico. Javno povabilo na Praznik glasbe je podaljšano do 25. maja, za vsa mesta z izjemo Ljubljane.

SIGIC

Praznik glasbe 2015
Foto: SIGIC

Praznik glasbe je del svetovne glasbene iniciative Fête de la musique, ki poteka vsako leto 21. junija po celem svetu. Prvič se je odvil leta 1982 v Franciji, dandanes pa se odvija v več kot 400 mestih iz več kot 120 držav sveta.

Fête de la musique poteka po naslednjih mednarodno določenih smernicah francoske organizacije ADCEP:

- festival poteka vsako leto na isti dan, 21. junija;
- festival je namenjen živi glasbi, glasbenikom, raznolikim glasbenim žanrom, ljubiteljem in profesionalcem;
- vsi koncerti/nastopi so brezplačni za poslušalce. Organizatorji in partnerji se zavežejo k promociji žive glasbe in neprofitnemu delovanju;
- festival je predvsem dogodek, ki se odvija na prostem, na ulici, v parkih, igriščih, itd. V kolikor se koncerti odvijajo v dvorani ali v drugem prostoru mora biti zagotovljen brezplačen dostop;
- izvajalci za svoj nastop ne prejmejo honorarja, lahko pa pripravijo klobuk ali kovček za prostovoljne prispevke občinstva.

Nastop na Prazniku glasbe v skladu s smernicami Fête de la musique torej ne predvideva honorarja. A ker je Praznik glasbe usmerjen v skrb za razvoj glasbenikov, bo vsaki zasedbi, ki bo nastopila na Prazniku glasbe podeljen bon, ki ga bo do konca leta 2018 mogoče unovčiti za enega izmed individualnih posvetov:

- pravno svetovanje s področja avtorskega prava z odvetnico Uršo Chitrakar,
- uporaba Facebooka in Youtubea za glasbene zasedbe s Tilnom Ločniškarjem,
- posvet na temo kariernih glasbenih perspektiv z Nikolo Sekulovićem.

Praznik glasbe ne predvideva selekcije prijavljenih glasbenikov, sprejeti so vsi prijavljeni, z izjemo glasbenikov, s katerimi ne bo mogoče doseči dogovora glede termina nastopa in tehničnih pogojev nastopa.

Praznik glasbe je ulični glasbeni dogodek, ki ga moramo v spoštovanju do prebivalcev mesta izvesti ob primerni zvočni jakosti. V ospredju bo akustična glasba, posebej na prizoriščih v starem mestnem jedru Ljubljane in v Piranu z okolico. Na elektrificiranih lokacijah pa bo moč uporabiti le lastne kitarske kombo ojačevalce nižje jakosti.

V letošnjem letu bo Praznik glasbe izveden v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in Piranu z okolico! Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in nam tako posredujete vse podatke, ki jih potrebujemo za vašo vključitev v Praznik glasbe.

Prijavite se lahko TUKAJ.

Rok prijave podaljšan: 25. maj 2018 (za vse kraje razen Ljubljane).

Po izteku roka za prijavo, vas bomo kontaktirali z vsemi podrobnostmi glede nastopa na Prazniku glasbe.

Za morebitna vprašanja smo na voljo na naslovu: info@praznikglasbe.si.

Organizatorji Praznika glasbe 2018 so: SIGIC - Slovenski glasbenoinformacijski center, Društvo Poštna, KMŠ Maribor, MIKK Murska Sobota in Združenje Muzofil iz Portoroža.