08.11.2021

Predstavitev knjige The Brush Book

V četrtek, 11. novembra 2021 ob 18. uri bo v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani potekala promocija slovenske izdaje knjige The Brush Book: Igrati bobne z metlicami priznanega bobnarja Gašperja Bertonclja.

Press info

Promocija knjige The Brush Book

Gašper Bertoncelj je priznan slovenski bobnar, ki velja za mojstra igranja bobnov z metlicami. Z bobni se je prvič srečal v kranjski godbi, ob pomoči različnih mentorjev pa se je v slovensko glasbeno sceno integriral že v času srednje šole. Študiral je v Linzu pod vodstvom Douga Hammonda in šolanje nadaljeval na The City College v New Yorku, kjer se je med drugim učil pri Johnu Patitucciju, Victorju Lewisu, Billyju Drummondu in drugih. V Ameriki je ostal skoraj desetletje in jo v tem času večkrat prepotoval. Sodeloval je s številnimi, žanrsko raznolikimi glasbeniki, zadnjih osem let pa je deloval v Izraelu.

Po dveh desetletjih nabiranj bogatih izkušenj v tujini se je vrnil v Slovenijo in svoj povratek obeležil s slovensko izdajo knjige The Brush Book: Igrati bobne z metlicami (Samozaložba, 2021 ter albumom Dreamin’ with G (Klopotec, 2021).

The Brush Book: Igrati bobne z metlicami je učbenik, katerega angleški izvirnik je prvič izšel lani (Amazon, 2020) in ki prinaša različne tehnike igranja bobnov z metlicami, urejene v sistem drsov ter udarcev. Opremljen je z notnimi zapisi, slikovnimi ponazoritvami položaja rok in – kot dodana vrednost slovenske izdaje – povezavami do video posnetkov posameznih primerov. Osnovno vodilo knjige je iznajdljivost bobnarja v vsaki glasbeni situaciji le s pomočjo malega bobna in metlic ter sposobnost igranja vseh glasbenih stilov in žanrov.

Doug Hammond o knjigi The Brush Book: Igrati bobne z metlicami:

»Najboljša novejša knjiga za metlice je prav ta Gašperja Bertonclja, saj dosega novo ravan, izpeljano iz lastnih izkušenj igranja z metlicami, pa tudi potovanj po Evropi izključno v družbi metlic in malega bobna. Sam sem ga imel večkrat priložnost slišati in bil je daleč najboljši med vsemi slišanimi mladimi bobnarji vse od leta 1999 dalje. Zato toplo priporočam to knjigo, pa tudi igranje ne le ob predvajanju posnetkov, temveč s pravimi glasbeniki.«

Drago Gajo o knjigi The Brush Book: Igrati bobne z metlicami:

»Enostaven, tekoč in metodološko nadvse dobro zamišljen učbenik igranja bobnov z metlicami. Prvi slovenski, zaradi česar bo še kako pripomogel k nadaljnjemu izobraževanju bobnarjev na izbranem področju.«

Krajšemu pogovoru, ki ga bo vodila urednica knjige Nina Novak, bo sledil koncert.

Zasedba: Gašper Bertoncelj – bobni; Nikola Matošić – kontrabas; Peter Mihelič – klavir.

Dogodek bo mogoče spremljati tudi na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature, ob izpolnjevanju pogoja PCT pa v omejenem številu tudi v Trubarjevi hiši literature.