02.08.2017

Kvantna nespečnost Blaža Švagana

Blaž Švagan, zmagovalec lanskega razpisa za najboljšo jazzovsko kompozicijo 17. mednarodne džezovske delavnice in festivala Jazzinty, bo skladbo Quantum Insomnia predstavil letošnjega avgusta.

Dušan Mijanović

Blaž Švagan
Foto: Claudio Sabolec

Lanska strokovna komisija Jazzona (festival Jazzinty), ki so jo sestavljali Marko Črnčec, Lojze Krajnčan in Joris Teepe, je lani soglasno izbrala skladbo Quantum Insomnia, ki jo je napisal saksofonist Blaž Švagan. Blaž prihaja iz okolica Ptuja, zaposlen je v mariborski bolnišnici, kjer dela kot zdravnik specializant. Na Ptuju je obiskoval nižjo glasbeno šolo Karol Pahor, kjer je igral saksofon, harmoniko in klarinet. Glasbo je študiral v Celovcu, medicino pa v Ljubljani.

Švagan je lani prejel denarno nagrado 1.500 EUR bruto, ki jo podeljuje Ministrstvo za kulturo ter štipendijo Društva slovenskih skladateljev v višini 800 EUR bruto. Zmagovalna avtorjeva zasedba prejme 1 snemalni dan (10 ur) v vrhunskem snemalnem studiu RSL production, Novo mesto. "Sredstva od nagrade bodo porabljena za snemanje albuma, ki smo ga imeli namen posneti avgusta, vendar bomo celoten projekt prestavili na februar, ker kitarist Vito Vičar, zaradi zdravstvenih razlogov, ne more igrati. Upam, da si do februarja opomore, ker si zaradi celotne zvočne slike res želim, da bi na albumu igral on," je povedal Švagan.

Blaž je v pisanje skladbe vložil veliko napora. Zato ni čudno, da je Joris Teepe svojo obrazložitev utemeljil z besedami: skladbo Quantum Insomnia je napisal nori genijalec v slogu Franka Zappe ali Billya Childsa. Zapletena in nenavadna harmonska struktura s težavno melodiko, ki prekipeva od komplekstnosti, je za izvajalca skorajda neizvedljiva. "Za komentar Jorisa Teepea sem lahko samo neznansko hvaležen. Zanimivo pa je, da Zappe nikoli nisem poslušal, za Billya Childsa pa na žalost do razglasitve nagrade sploh še nisem slišal. Skladba je tako kompleksna zato, ker sem si postavil osebni izziv, premikanje lastnih zmožnosti," je razložil Švagan.

Predvideno je bilo, da Švagan s svojo ekipo skladbo predstavi na lanskoletnem festivalu Jazzinty, toda zaradi višje sile jo bo predstavil letos - 16. 8. 2017. Poleg tega koncerta, lahko Švaganovo avtorsko glasbo, ki jo bodo izvedli v sestavi: Igor Bezget na kitari, Anže Vrabec na klavirju, Tadej Kampl na kontrabasu ter Bojan Krhlanko za bobni, slišite še 5. avgusta v Vetrinjskem dvoru v Mariboru in 19. avgusta v Kavarni Bodi na Ptuju.