24.01.2017

Razpis natečaja za priredbo slovenske ljudske pesmi

Ob jubileju Mateja Hubada (1866–1937) bo Glasbena matica Ljubljana leto 2017 posvetila spominu na svojega zborovodjo in med drugim tudi avtorja številnih priredb ljudskih pesmi za različne zborovske zasedbe.

Press info

Razpis natečaja za priredbo slovenske ljudske pesmi
Foto: Naši zbori

Nagrado - krstna izvedba nagrajene skladbe v koncertnem ciklu Glasbene matice Ljubljana - bo podelila žirija, ki jo imenuje Glasbena matica Ljubljana.

V sklopu celoletnega programa, poimenovanega Zborovski svet Mateja Hubada, Glasbena matica Ljubljana razpisuje natečaj za priredbo slovenske ljudske pesmi in k sodelovanju vabi mlade skladatelje in študente kompozicije z namenom, da spodbudi raziskovanje in odkrivanje zakladnice slovenske ljudske pesmi. Iz nje so navdih črpali mnogi umetniki. Glasbena matica, ki je leta 1934 ustanovila Folklorni inštitut, današnji Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, želi, da se zbiranje ljudskih pesmi in prirejanje le-teh za zbor nadaljuje tudi danes.

Pogoji natečaja:

1. Na natečaj se lahko prijavijo skladatelji rojeni leta 1986 ali kasneje.
2. Priredba slovenske ljudske pesmi naj bo napisana za mešani ali ženski zbor a cappella za največ štiri glasno zasedbo ali otroški zbor a cappella za največ tri glasno zasedbo oziroma v obliki samospeva za solo glas in klavir.
3. Za nabor gradiva se priporoča arhiv Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU.
4. Skladba naj ne bo daljša od treh minut.
5. Skladatelj lahko na natečaju sodeluje z več skladbami.
6. Prijavljena skladba ne sme biti izvedena, objavljena ali posneta pred natečajem.
7. Nagrada ne izključuje avtorskega honorarja.

Avtorji naj svoje skladbe pošljejo do 15. 2. 2017 na e-naslov organizator@glasbenamatica.si, s pripisom »»Za natečaj«. Priloženi naj bodo osebni podatki avtorja (ime in priimek, datum rojstva, naslov, telefonska številka, elektronski naslov). Prispele skladbe bo pregledala petčlanska strokovna glasbena komisija. Za izvedbo in poznejši natis lahko priporoči poljubno število skladb.

O odločitvi žirije bodo avtorji obveščeni po elektronski pošti 14 dni po zaključku razpisa.
Izbrane skladbe bodo javno izvedene v okviru koncertnega ciklusa Glasbene matice Ljubljana v sezoni 2017/2018 in kasneje natisnjene v založbi Astrum.