15.01.2021

Runda za najboljše v letu 2020

Na pobudo članov Regionalnega združenja neodvisnih proizvajalcev fonogramov (Runda) je bila ustanovljena nagrada RUNDA – z idejo, da se izpostavijo in nagradijo najboljše izdaje, singli, izvajalci in založniki v preteklem letu (do vključno 30.11.2020), ki so povezani s članstvom v združenju (sodelovale so lahko samo izdaje članov Runde).

Press Info

Repetitor
Foto: Srđan Veljović

Nagrade so bile podeljene v pet kategorijah: Najboljši album, Najboljši singl, Najboljši novi izvajalec, Najboljša založba in Najboljša mala založba.

V procesu nominacij za nagrade je sodelovalo 28 članov združenja Runde, po potrditvi nominacij je bilo po kategorijah nominirano 63 albumov,  177 singlov, 36 novih izvajalcev, ter 12 založb v kategoriji Najboljša založba in 11 založb v kategoriji Najboljša mala založba.

Za nagrade so lahko glasovali vsi člani Runde, ki niso smeli glasovati za svoje izdaje ali sebe kot založbo. Poleg njih je bil za voljo dodatne objektivnosti in teže v glasovanje vključen še strokovna žirija iz preko dvajset novinarjev/k in glasbenih profesionalcev/k iz celotnega območja bivše Jugoslavije, ki spremljajo regionalno glasbeno dogajanje.

Od slovenskih predstavnikov velja izpostaviti založbo Moonlee Records, ki je osvojila prvo mesto v kategoriji Najboljša mala založba, hkrati pa so s skupino Repetitor z albumom Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji, ki je izšel za založbo Moonlee Records, osvojili prvo mesto v kategoriji Najboljši album. Domača zasedba balans (Kapa Records) je s singlom Dežuje osvojila tretje mesto v kategoriji  Najboljši singl, v kategoriji Najboljši album pa z albumom sam pravm zasedla šesto mesto (najviše med slovenskimi izvajalci). Poleg tega se je zasedba Etceteral (Kapa Records) uvrstila na četrto mesto v kategoriji Najboljši novi izvajalec.

Člani Repetitor so nagrado Runde pospremili z naslednjo izjavo: "Hvala Rundi v imenu celotnega benda, producenta Milana Bjelice, snemalca Uroša Milkića, založbe Moonlee Records in vseh ostalih, ki so pomagali pri snemanju in izidu tega albuma. Hvala vsem, ki nas redno spremljate in podpirate, da se ne počutimo tako osamljeni v času, ko je prazen prostor med nami žal nuja. Imeti najboljši album v najslabšem letu ni majhna stvar."

"Smo založba, smo majhni, mogoče smo tudi najboljši, ampak pomembneje je, da je Runda za vse založbe v regiji.  :)," je dejal Miran Rusjan, vodja založbe Moonlee Records.

Prvotno je bilo zamišljeno, da se konec leta 2020 izvede tudi online podelitev nagrad, vendar se je zaradi neugodne epidemiološke situacije in kriznih razmer zaradi potresa na Hrvaškem na koncu odločilo, da podelitve letos ne bo. Nagrade bodo zmagovalcem dostavljene v prihodnjih dneh, njihova video-sporočila pa bodo naknadno objavljena na družbenih omrežjih Runde, kot tudi na novoustanovljenem portalu: www.musicbusinessbalkan.com .