29.07.2013

Sajeta 2013

Letošnja, že 14. Sajeta ponuja širok nabor »uporniških« glasb, od free jazza in performansa prek avant-rocka do elektronike in alter-rocka. Lydia Lunch, Alex Paterson, Mats Gustafsson, Zlatko Kaučič, Ulan Bator in mnogi drugi.

Mario Batelić

14. kreativni tabor Sajeta na Sotočje ponovno prinaša cvetober domačih in tujih kreativnih raznožanrskih godb.

Le slab teden po koncu obletniškega (desetega) festivala MetalDays bodo prizorišča na tolminskem Sotočju zasedli jazzerji, improvizatorji, alternativci in elektrofoniki, ki bodo med 31. julijem in 4. avgustom 2013 nastopali na 14. izdaji Sajete. Čeprav festivala oziroma kreativnemu taboru (pomemben del petdnevnega programa so številne delavnice in predavanja) do okrogle obletnice manjka eno leto, bo letošnje dogajanje vendarle v obletniškem duhu, kajti v Tolminu obhajajo 300 let Tolminskega punta. Ker je njegov duh že tako prisoten na Sajeti, njen slogan je namreč »Punt's not dead!!!«, bodo tudi nekateri dogodki v znamenju puntarskega jubileja. Tako bo, denimo, nastop Orkestra brez meja/Senza Confini, ki ga vodi Zlatko Kaučič, v Kinogledališču Tolmin (pet., 2. 8.) posvečen prav Tolminskemu puntu. Sicer pa tudi letošnji program, kot je na nedavni tiskovki povedal Tadej Stolić, član programskega odbora festivala, sledi konceptu Sajete, to je, da je glasba čim bolj aktualna, zaradi puntarske obletnice pa je letos še večji poudarek na »upornem« oziroma kritiško pazljivo izbranemu programu. Program bi po dnevih lahko v grobem razdelili na četrtkov avantgardno-performerski, petkov jazzovski, sobotni elektronski in nedeljski alter-rockovski. Med bolj znanimi imeni gre poleg Kaučiča izpostaviti Lydio Lunch, Mio Zabelko, Ulan Bator, Matsa Gustafssona, Alexa Patersona & Orb Sound System ter Christiana Vogla.

Otvoritveni večer (sre., 31. 7.) tradicionalno poteka na tolminskem Mestnem trgu, in letos bo povečini posvečen filmu in videu. Tokrat bo program obletniški, saj sajetovci s Kino klubom Novi Sad, ki bo pripravil program neodvisne filmske produkcije iz Srbije, sodeluje že okroglih 10 let. Člani kluba bodo tako kot prejšnja leta vodili filmsko delavnico. Uvodni večer Sajete bo vendarle tudi v znamenju glasbe; nastopila bo alter-rockovska zasedba Menendes Brothers (uvrstila se je na letošnji Klubski maraton Radia Študent), njen vodja Diego Menendes pa bo še pred koncertom predstavil svoj film We are Laibach. Že naslednji dan (čet., 1. 8.) prinaša po mnenju organizatorjev enega od vrhuncev letošnjega festivala – multimedijski nastop Lydie Lunch, angažirane ameriške prvoborke »no wava« s konca 70. let prejšnjega stoletja (bend Teenage Jesus and the Jerks) ter sodelavke številnih akterjev alternativnega in eksperimentalnega rocka, kot so Sonic Youth, Jim Thirlwell alias Foetus, Nick Cave, Michael Gira ter Einstürzende Neubauten, pri nas pa jo poznamo tudi kot sodelavko kolektiva Bast. Na
Sajeti se bo v Barceloni živeča umetnica, kjer navdih išče v zapuščenih vaseh iz španske državljanske vojne, predstavila z večmedijskim projektom Dust and Shadows, ki je nastal v sodelovanju z Elise Passavant; gre za kombinacijo recitala, glasbe in 3-D videa.

Še pred Lunchevo bodo na prvem dnevu na Sotočju nastopile nekatere ženske izvajalke, ki ustvarjajo v podobnem eksperimentalnem duhu. Srbski tandem Svetlana Maraš in Anja Đorđević iz Srbije bo predstavil elektroakustični teatralni projekt Canzone distorte, ki je nastal iz radijske igre, nekonvencionalna avstrijska violinistka Mia Zabelka (ob zvokih violine bomo slišali še tiste, ki nastanejo s pomočjo telesnih senzorjev) pa elektroakustični projekt M. Večer bo uvedel domači duo Najoua z igranjem na afriške kalimbe, za »odklop« v noč pa bo poskrbela didžejevska ekipa Vibe Department.

Naslednji dan (pet., 2. 8.) bo jazzovsko obarvan, uvedel pa ga bo že omenjeni nastop Kaučičevega Orkestra brez meja/Senza Confini, ki ga ob članih Komba sestavljajo še italijanski glasbeniki iz Tržiča. Po tem koncertu, ki bo v Tolminu, se jazzovski program nadaljuje ob Sotočju, kjer bo najprej nastopil agilni domači freejazzovski trio Drašler / Karlovčec / Drašler, nato bo sledil nastop enega najbolj cenjenih skandinavskih pihalcev, švedskega saksofonista (in občasnega elektrofonika) Matsa Gustafssona, ki je pri nas nastopil že večkrat (predvsem s triom The Thing), a bo tokrat prvič v Sloveniji odigral solistični nastop. Zaključek petkovega dne ne bo v znamenju jazza, pač pa avant-rocka francoskega benda Ulan Bator, ki bo predstavil letošnji album En France/En Transe. Po koncertih bo glasbo vrtel DJ Checkman. Elektronika, kakršno bo nudil predzadnji Sajetin dan (sob., 3. 8.), bo kar se da širokega spektra, od eksperimentalne do psihedelične in plesne. Organizatorji, Zveza tolminskih mladinskih društev – Multimedijski Center Mink Tolmin, najbolj stavijo na Alexa Patersona, polovico priznanega britanskega dvojca The Orb, začetnika ambient housa. Zasedba letos obhaja 25 let delovanja, Patersona pa bo moč slišati z njegovo produkcijo, imenovano The Orb Soundsystem. V podobnih ambientalnih vodah se giblje glasba še enega gosta sobotne Sajete, v Berlinu delujočega (a v Čilu rojenega in Londonu odraščajočega) Christiana Vogla, ki se ga drži sloves »producenta za producente«, bendi, kot je denimo Radiohead, pa ga vabijo, da na njihovih koncertih vrti glasbo. Slovenski Litošt bo ponazoril, kako elektronska glasba sobiva z drugimi zvrstmi, od rocka in jazza do metala. »Zazabava« (after party) bo tokrat v domeni ekipe Dub Lab.

Sklepni Sajetin dan (ned., 4. 8.) bo potekal v znamenju sodelovanja sajetovcev in neumorne hrvaške neodvisne založbe Slušaj najglasnije. Program, ki se začne že ob 16.00, se imenuje Po balkanskim sokakima 3, na njem pa se bo predstavila mala četica neodvisnih rockerjev: Babilonci, Lou Profa (Hrvaška), Dječak iz vode (BiH), Kodagain (Srbija) in Nachtzug (Švedska/BiH). Ameriški folk-rocker Al Perry je zaradi bolezni moral odpovedati nastop. Še pred temi koncerti bo ob 15.00 predstavitev produkcij otroške glasbene delavnice in eksperimentalnega glasbenega laboratorija. Kot je na tiskovki poudaril Janez Leban, predsednik Zveze tolminskih mladinskih društev in direktor festivala, so letošnjim tradicionalnim delavnicam dodali plesno-gibalno. Podrobnejše informacije o nastopajočih in programu najdete na www.sajeta.org.