09.07.2018

Sandi Maver (1969 - 2018)

Slovenska glasbena scena se je poslovila od neumornega glasbenega profesionalca Sandija Mavra. Preminil je po dolgotrajni težki bolezni, s katero se je boril do zadnjega.

Peter Baroš

Sandi Maver (1969 - 2018)
Foto: Miro Majcen

Sandi Maver je svojo glasbeno pot pričel v rodni Novi Gorici. Kot koncertni organizator, glasbeni novinar in urednik glasbenih fanzinov (med njimi Rock Vibe) je kmalu zaveslal tudi v vode glasbenega managementa in skrbel za kopico glasbenih skupin z Goriškega. Kmalu pa so pod njegovim okriljem delovale tudi številne zasedbe z drugih koncev Slovenije. Bil je eden neustrašnih in s tem redkih, ki je trdno verjel, da so bariere med alternativno glasbo in mainstreamom zgolj navidezne in da je odnos glasbene scene do poslušalstva pogosto podcenjujoč. Bil je eden tistih, ki so verjeli, da lahko alternativni bendi ohranijo svoj stav, četudi zasedajo prva mesta Videospotnic in igrajo na masovnih festivalih kot sta bila Rock Otočec in mariborski Piše se leto. Konec devetdesetih in na začetkih drugega tisočletja so njegove zasedbe kraljevale na domačih glasbenih lestvicah. Skupine Elvis Jackson, Zaklonišče prepeva, Psycho - Path in Rodoljubac so dokazovale, da tuj jezik ni nobena bariera. Zasedba Skytower, ki je leta 1999 v družbi Metallice, Monster Magnet in Mercyful Fate nastopila na bežigrajskem stadionu, pa je dokazala, da se naši lahko kosajo z velikimi. Pod Sandijevem okriljem so kasneje delovale tudi zasedbe Tide, Lollobrigida, Werefox, Happy Ol' McWeasel, Balladero, pa tudi S.A.R.S in Dubioza Kolektiv

Kmalu je medijska krajina pričela krčiti prostor sveži in prepišni domači avtorski glasbi in začeli so umirati večji festivali. Sandi Maver je bil tisti, ki ni podlegel direktivi všečnosti in ugodljivosti domače glasbe, pač pa je sprejel izziv. Svojim zasedbam je začel iskati nove glasbene trge. Najvidnejše uspehe je dosegel z Elvis Jackson, ki so obredli številne koncertne odre izven Slovenije. A pogoji za preboj so bili izjemno težavni. Ob glasbenem managementu se je Sandi aktivno vključeval tudi v programska sodelovanja z nekaj preostalimi večjimi festivali. Ob Piše se leto še z laškim Pivom in cvetjem in mariborskim Večerovim odrom na Lentu. Vse to v veri, da Slovenija še vedno premore nekaj ozaveščenega občinstva, ki ga je treba nagraditi in spodbujati s kakovostno, drzno in izzivalno glasbo. Z ekipo Kurz Rock Vibe je tudi zaslužen za vrnitev reggaea v tolminsko Sotočje. Prav jutri bo Overjam Reggae Festival šestič zaporedoma vključil svoj sound system. In prvič, ko med nami ni več Sandija. 

Zadnje mesece so z Goriškega prihajale vesti, da se Sandi ne da, da ne popušča. Žalostno zgodbo o glasbenem soborcu so pogosto spremljali tudi nasmeški. Kdor je Sandija poznal, ve, da so ga trma, zagnanost in volja, s katerimi je v Sloveniji in tudi širše dosegel spoštljiv položaj v glasbenem poslu, spremljale tudi v osebnem življenju. Dobremu smislu za humor je vselej pridal ščepec cinizma in ironije. Ni pa se pustil zafrkavati. 

Dragi Sandi, naj ti bo zemlja lahka. Pogrešali te bomo, pogrešala te bo slovenska glasba.