22.06.2019

SAXGO19 Festival

Med 25. junijem in 1. julijem bo v Novi Gorici potekalo 23. mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO19 z delavnicami in koncerti.

Metka Sulič

Tiskovna konfereca 23. mednarodnega srečanja saksofonistov SAXGO.
Foto: © Narodni dom Nova Gorica

Kulturni dom Nova Gorica med 25. junijem in 1. julijem pripravlja 23. mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO19. Celotna organizacija je rezultat sodelovanja z Mestno občino Nova Gorica, Glasbeno šolo Nova Gorica in Glasbenim društvom Saksofonija.

Program je razdeljen na delavnice in festival z mednarodno zasedbo profesorjev in koncertantov. Vsaka edicija je zgodba zase, in tokratna je tudi čustvena: dolgoletni umetniški vodja, Matjaž Drevenšek, namreč predaja štafeto goriškemu jazz saksofonistu Boštjanu Simonu in Janu Gričarju, ki bo odgovoren za »klasični« del. Matjaž Drevenšek z zaupanjem prepušča delo mlajšima kolegoma: »V Novi Gorici se po šestnajstih letih zgodb počutim kot doma. Bilo je veliko resnega dela, pokazali smo odlične rezultate. Dosegli, da so pri nas gostovale mednarodne zvezde, ki so bile navdušene nad našimi projekti in deželo. Verjamem, da mlade generacije tega srečanja niso sposobne samo dobro organizirati, ampak ga bodo znale s svojo mrežo poznanstev in povezav tudi tehtno nagraditi.« 

Mednarodni festival saksofona si je v tem letu prislužil mesto v nizu najboljših festivalov, ki potekajo v Mestni občini Nova Gorica. Umestili so ga v tako imenovano pobudo Nova Gorica – mesto kulture 2019, ki v smislu festivalskega leta združuje najboljše festivale v občini. Pobudo za to je dala novogoriška občina v duhu priprav na kandidaturo za naziv »Evropska prestolnica kulture«, za katerega se poteguje skupaj z italijansko Gorico. Podžupanja Elena Ušaj Zavadlav meni, da festival saksofona pomeni veliko bogastvo: »Občina z veseljem podpira vse iniciative, ki dvigajo kakovost dogodkov v mestu in bi lahko pripomogli tudi h kandidaturi v naziv 'Evropska prestolnica kulture'.« 

Izobraževalni del bo potekal na Glasbeni šoli Nova Gorica in bo vključeval dve tridnevni delavnici (klasično in jazz) ter enodnevni mojstrski tečaj improvizacije. Lekcije iz klasičnega saksofona bo dajal Jan Gričar, ki naslednje leto vlogo umetniškega vodje prevzema kot svoje poslanstvo: »Zame je to velik izziv;novogoriški dnevi saksofona so prepoznavni doma in odmevajo v tujini. Imam več zamisli, kako to ladjo peljati naprej. Velika zahvala gre umetniškemu vodji Matjažu Drevenšku, ki je postavil zdrave temelje, združil klasični in jazz saksofon. Zame je to velika odgovornost.« Na delavnicah bo poučeval še Nicolas Arsenijevic, večkrat nagrajeni francoski saksofonist s srbskimi koreninami. Oba sta nekdanja zmagovalca Mednarodnega tekmovanja saksofonistov SAXGO. Na jazz delavnicah bo poučeval slovenski saksofonist Jure Pukl. Delavnice jazza bo z enodnevnim mojstrskim tečajem improvizacije sklenil angleški saksofonist Evan Parker, ki se je uveljavil kot pionir evropskega svobodnega jazza in improvizacije. Kot uradna korepetitorka bo sodelovala Neža Koželj, perspektivna pianistka mlajše generacije, ki je zaposlena na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Na delavnico saksofona se je prijavilo 41 mladih glasbenikov, starih od 9 do 35 let, iz Slovenije, Italije in Hrvaške.  

Festivalski program, ki je oblikovan pod umetniškim vodstvom Boštjana Simona, letos prinaša sedem koncertov. Z izjemo zaključnega, ki bo potekal v amfiteatru Gradu Kromberk, so vsi ostali brezplačni. Saksofonu bomo v Novi Gorici in okolici lahko prisluhnili v različnih kontekstih klasične in jazz glasbe ter drugih sodobnih slogov, v katerih se razkrivajo vse njegove posebnosti. Boštjan Simon pravi, da je festival namenjen razširjanju obzorja poslušalcev: »Gostimo saksofoniste, ki jih sicer pri nas težko slišimo, in smo zelo ponosni, da se je tako veliko število saksofonskih zvezd odzvalo povabilu. Poslušalci cenijo festival, kar nas navdaja z dodatnim zadovoljstvom.« Na raznih novogoriških lokacijah in v okolici bodo nastopila velika imena saksofona, denimo Jan Kus z mednarodno zasedbo glasbenikov The Slavo Rican Assembly (center mesta). V koncertni dvorani Glasbene šole Nova Gorica bosta koncerta klasičnega saksofona. Mentorja, Jan Gričar in Nicolas Arsenijevic, bosta v programu Sledenje času med drugim krstila noviteto Merengue Christiana Lauba. Na koncertu All Together Now se bodo predstavili udeleženci delavnice z mentorjema in umetniškim vodjem Drevenškom. S saksofonistko Majo Lisac Barroso bo na Gradu Kromberk zaigral svetovno priznani argentinski bandoneonist Marcelo Nisinman, učenec Piazzolle; predstavila bosta projekt Aire – Zrak, ki se osredotoča na razvoj tanga od začetkov do danes. Žanrska osredotočenost festivala bo prešla tudi v jazz vode. »Letošnja jazz edicija je zelo barvita,« pravi zadovoljno Boštjan Simon. »Festival vsebuje jazz saksofoniste, ki so dosegli širšo veljavo na svojem področju, žanru in z individualnim glasom. Koncept je takšen kot v preteklem letu, predstavlja tri vrhove saksofona: slovenskega, evropskega in svetovnega. Slovenskega predstavljata dva slovenska saksofonista, ki živita v New Yorku, Jure Pukl in Jan Kus.« Jure Pukl Trio z bobnarjem Howardom Curtisom in kontrabasistom Robertom Jukičem bo koncertiral v centru mesta. Evropski vrh bo zastopal Evan Parker, s katerim se bo v svet improvizacije v parku Gradu Kromberk podal domači tolkalec Zlatko Kaučič. Svetovni vrh bo rezerviran za »kralja« saksofona; za ognjemet festivala bo poskrbel ameriški altovski saksofonist in grammyjevec Kenny Garrett, ki bo v amfiteatru Gradu Kromberk nastopil s svojim kvintetom.

Koncertni program festivala si lahko ogledate TUKAJ, spored delavnic pa TUKAJ.