20.10.2016

Serija glasbenih posvetov: Old boys club?

Old boys club? je serija posvetov o glasbenem poslu, ki jih pripravlja in vodi Nikola Sekulović. Članek vsebuje tudi videoposnetke posvetov.

Nikola Sekulović

Nikola Sekulović
Foto: F. Virant / Gsus Ajax

OLD BOYS CLUB? - INTRO

 

OLD BOYS CLUB? #1 (Sekulović vs. Karoli & Gregorin)
12. oktober 2016 (SIGIC)

Pred pričetkom sredinega posveta me je prešinilo. Ljubezensko razmerje!? Ne tisto za en dan ali eno noč. Ne tisto zaradi njenih krasnih oči, ne zaradi njunega seksa in ne zato, ker “zna on tako dobro poslušat”. Govorim o tistem, ki iz nekega tehtnega razloga traja lahko zelo dolgo časa in terja veliko energije in pozornosti. In v katerem leta s sabo prinesejo tudi daljši seznam težav.

Saj vemo: če o problemih molčimo, če se raje pretvarjamo, da jih ni, postanejo sestavni del naših življenj. Ali kdaj poči? Pri nekaterih nikoli. Če jih ne rešujemo sproti, v neki točki seznam postane predolg in niti veš ne, kje bi začel. “Saj ni tako resno,” se tolažimo. “mogoče si to samo umišljam”, “saj je drugim še precej slabše”, “ne bi rad nikogar prizadel”. Ko si bedak drzne odpreti prvo temo, lahko pride do zoprne situacije in ga hitro mine volja, da bi vrtal še naprej.

Vendar… Ko ugotoviš, da življenje mineva v napačnih koordinatah, postane pa res hudo. Še huje, če zelo dobro veš, da nisi pravočasno naredil vsega, kar je v tvoji moči, da bi bilo bolje. Da se je nakopičilo in zagnojilo, da bo terapija predolga in da je, hm, mogoče lažje kar odrezati?

V glasbi še nismo tam. Saj ni tako resno. Kaj pa vem. Mogoče. Bo že?

Prvi posvet je mimo. Huh. S seznama težav te naše t.i. popularne glasbe je bilo težko izbrati začetno točko. Eno samo. Kopilota Karoli in Gregorin sta jih ob meni kar fasala: krmilo sem skušal držati v določeno smer, a me je fronta premetavala po celi širini. Od zadovoljstva nad obiskom (hvala vsem, ki ste prišli) in širino problematike, do vzhičenja nad kako pobalinsko pripombo in črnih misli ob določenih ut(i)rjenostih - vse misli bi najraje stlačil v en stavek in en trenutek. Pa tako seveda ne gre. Pilot mora biti bolj priseben. Naslednjič bo bolje.

Začeli smo s seciranjem delovnega okolja, ki se je razkrilo v bistveno večjih razsežnostih, kot bi se zdelo na prvi pogled. S skalpelom smo zarezali v povrhnjico, nekaj manjših besednih krvavitev, vitalnih organov se še nismo dotaknili. To še pride na vrsto. Pod mikroskop smo nastavili nekaj mitov o radiu, enem ključnih posrednikov glasbe, pregledali play-liste, analizirali današnje učinke na glasbenika in občinstvo, klepetali o pravilih igre, tirnicah, formatih, postopkih, učinkovitosti, odnosih, preteklosti in sedanjosti, predvsem pa o procesih ustvarjanja in komuniciranja. Debatam o kvotah, kolektivkah in zakonodaji smo se uspešno izognili. Nekaj klofut stare in nekaj pomembnih opazk mlajše garde, nekaj manj znanih podatkov, smernic in obrazov neznancev, ki menda krojijo naše usode, nekaj ozadja PR-ovskih prijemov, nekaj resničnih anekdot, filozofiranja in malce drugačnih pogledov...

To ni bil posvet za tiste, ki potrebujejo hitre odgovore na svoja konkretna vprašanja. Na trenutke je bilo za marsikoga celo preveč zapleteno. Kaj č'mo, nekatere stvari imajo trdovratne korenine in se jih res ne da poenostaviti. Občinstvo se je v drugem delu zmanjšalo za tretjino, pogovor pa je postal bolj sproščen in odkrit.

Najbolj pomembno? Začeli smo. Ne bo šlo hitro. Da ne bo pomote: ugotavljanje težav niti ni primarni cilj teh posvetov - v resnici jih vsi poznamo. Ali vsaj občutimo. Predvsem želimo ugotoviti, kako bo (oz. kako bi nam lahko bilo) v prihodnje. Fronta je široka, veliko stvari se bo razgalilo samih, nekatere tudi s silo in z bolečino, proces pa vsekakor ne bo lahek. A pri ljubezni šparanje nima smisla.

Dolga leta sem v glasbi užival kot tele. Vrsto let sem porabil za ignoriranje vseh rdečih alarmov. Naslednjih nekaj let za amaterske analize. In še nekaj let za ukrepanje. A mi je treba še eno leto nameniti za takšne, napol javne krožke? Kot v ljubezni: z veseljem! Pa še ravno zato, ker mi tega mogoče “ni treba”.

Dobrodošli na naslednjem posvetu. Sreda, 16. novembra, ob 17h, na istem mestu. V glavnih vlogah Dimek in Radičević. Obetajo se bolj konkretne teme (in oster skalpel). 

P.s.: če bi kdo od udeležencev prvega posveta rad kaj pripomnil, predlagal, karkoli – vsak zapis bo dobrodošel. Pošljite!

 

OLD BOYS CLUB? #2 (Sekulović vs. Dirnbek & Radičević)
16. november 2016 (SIGIC)

 

OLD BOYS CLUB? - dodaten posvet z Blažem Gregorinom
30. november 2016 (SIGIC)

 

OLD BOYS CLUB? #3 (Sekulović vs. Križaj)
14. december 2016 (SIGIC)

 

OLD BOYS CLUB? #4 (Sekulović vs. Špehar)
18. januar 2017 (SIGIC)

 

OLD BOYS CLUB? #5 (Sekulović vs. Raay)
1. marec 2017 (SIGIC)

 

OLD BOYS CLUB? GRANDE FINALE (Baroš vs. Sekulović)
12. april 2017 (SIGIC)